1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaamos alkoi tänään Nuorgamissa – jatkuu pitkälle tammikuuhun

Syvimmillään kaamos on talvipäivänseisauksen aikoihin.

kaamos
Maapallon kallistuneen akselin vuoksi joku osa maapallosta on koko ajan varjossa
Maapallon kallistuneen akselin vuoksi joku osa maapallosta on koko ajan varjossa

Kaamosaika alkoi tänään kaikkein pohjoisimmassa Suomessa. Nuorgamissa kaamos kestää tästä päivästä 17. tammikuuta saakka.

Huomenna kaamos alkaa Utsjoella, jossa se päättyy myös päivää Nuorgamia aiemmin. Siitä kaamos etenee etelämmäs napapiirillä oleville alueille. Kaamoksen aikana aurinko ei nouse taivaanrannan yläpuolelle.

Yöt ja päivät syntyvät maapallon pyörimisen johdosta. Oheisesta animaatiosta voi katsoa, miten eri vuodenaikoina maapallon akseli on auringosta katsottuna kallellaan eri tavoin.

Talvella akseli on kallistunut niin, että aurinko ei paista napa-alueelle päivälläkään. Syvimmillään kaamos on talvipäivänseisauksen aikoihin, tänä vuonna 21. joulukuuta (siirryt toiseen palveluun).

Vaikka toisinkin voi luulla, Hangossa ja Nuorgamissa on suunnilleen yhtä paljon valoisaa aikaa vuoden aikana. Ylen tammikuisen uutisen mukaan tämä selittyy sillä, että pohjoisen valoisat kesät kompensoivat pimeitä kaamosaikoja.

Teoriassa kaikkialla maailmassa valoisaa aikaa on puolet vuodesta, mutta käytännössä tarkkaan aikamäärään vaikuttaa esimerkiksi maapallon muoto ja leveyspiiri.

Utsjoen kirkkotuvat kylmänä talvi-iltana.
Esko Jämsä / AOP

Ylen meteorologi Toni Hellinen kertoo, että Lapissa on nyt ajankohtaan nähden normaalia enemmän lunta. Kittilässä mitattiin perjantaina peräti 63 sentin lumensyvyys. Lappiin oli tänään myös satamassa päivän mittaan lisää lunta.

Lue myös

Ylen Luonto-sivujen juttu kaamoksen kauneudesta

Vaivaako syysväsymys? Näillä vinkeillä selviät pimeydestä

Lue seuraavaksi