1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Emmerson Mnangagwa

Zimbabwen uusi presidentti vannoi virkavalansa – lupasi vaalit ensi vuodeksi

75-vuotias Emmerson Mnangagwa on Mugaben pitkäaikainen tukija.

Emmerson Mnangagwa kävelemässä stadionilla presidentin valan vannomisen jälkeen Hararessa 24. marraskuuta. Kuva: Marco Longari / AFP

Zimbabwen uusi presidentti Emmerson Mnangagwa on vannonut virkavalansa. Tuhannet ihmiset seurasivat virkaanastujaisseremoniaa urheilustadionilla maan pääkaupungissa Hararessa. Yleisö hurrasi Mnangagwalle, joka lupasi omistautua kansan hyvinvoinnille.

Mnangagwa sanoi virkaanastujaispuheessaan, että Zimbabwessa pidetään ensi vuonna vaalit aikataulun mukaisesti.

Entisen presidentin Robert Mugaben, 93, lähes neljä vuosikymmentä kestänyt valtakausi on nyt tullut lopullisesti päätökseensä.

Mnangagwa lupasi puheessaan luoda työpaikkoja nuorille ja myöntää korvauksia maanviljelijöille, joiden maat pakkolunastettiin Mugaben aikana. Mnangagwan mukaan pakkolunastuksia ei kuitenkaan peruta.

Enimmäkseen valkoisten viljelijöiden omistamien maiden pakkolunastukset johtivat koko maan talouden romahtamiseen: Zimbabwen talous oli riippuvainen suurmaatiloista, eikä niiden uusilla omistajilla ollut osaamista tai kiinnostusta viljelyyn.

Mnangagwa oli pitkään Mugaben läheinen tukija, kunnes Mugabe erotti hänet varapresidentin virasta aiemmin tässä kuussa. Se johti armeijan väliintuloon ja lopulta Mugaben eroamiseen kovan painostuksen jälkeen.

Lisää aiheesta:

Kuka Zimbabwen uusi presidentti on? Kansa on ottanut Mnangagwan vapauttajana vastaan, mutta uudella johtajalla on verinen historia