Yksi heistä on seuraava arkkipiispa – tutustu ehdokkaisiin

Arkkipiispa Kari Mäkisen seuraajaksi on ehdolla viisi henkilöä.

arkkipiispat
Arkkipiispaehdokkaat
Timo Mäkipää, Yle, AOP, Yle, Yle

Arkkipiispan vaalin kaksi kuukautta kestänyt ehdokasasettelu on päättynyt. Määräaikaan mennessä vaaliin ilmoittautuivat lähetysjohtaja, teologian tohtori Ville Auvinen, organisaation ja johtamisen yliopisto-opettaja, teologian tohtori Heli Inkinen, kansanedustaja, teologian tohtori Ilkka Kantola, Espoon hiippakunnan piispa, teologian tohtori Tapio Luoma ja Porvoon hiippakunnan piispa, dosentti Björn Vikström.

Uusi arkkipiispa on järjestyksessään viidestoista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa. Hän seuraa tehtävässään kesäkuun alusta eläkkeelle jäävää Kari Mäkistä, joka on toiminut arkkipiispana vuodesta 2010 lähtien.

Esittelemme ehdokkaat aakkosjärjestyksessä.

Teologian tohtori Ville Auvinen

Ville Auvinen
Teologian tohtori Ville Auvinen.Yle

Ville Auvinen työskentelee evankelisen herätysliikkeen lähetysjohtajana ja Sanansaattaja-lehden päätoimittajana. Hän on myös Turun kaupunginvaltuutettu. Puoluekannaltaan hän on kristillisdemokraatti.

Sanansaattaja-lehden verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) Auvinen sanoo kirkon tarvitsevan johtajan, joka uskaltaa seistä Jumalan sanan pohjalla silloinkin, kun se on vastoin enemmistön näkemystä. Samassa haastattelussa Auvinen luonnehtii myös kannattajiaan.

– Taustajoukoissa on erityisesti niitä, jotka edustavat perinteistä kristillistä uskoa ja jotka haluavat kirkon säilyttävän selkeästi ja konstailematta nykyisen raamatunmukaisen avioliittonäkemyksensä, hän sanoo.

Teologian tohtori Heli Inkinen

Heli Inkinen
Heli InkinenTimo Mäkipää

Ainoana naisena arkkipiispaksi on ehdolla tutkija ja rovasti Heli Inkinen. Hän on työskennellyt muun muassa kasvatuksen hiippakuntasihteerinä arkkihiippakunnassa sekä seurakuntalehtorina ja pappina Turun ja Kaarinan seurakunnissa.

Inkinen toivoo tasa-arvon naisten ja miesten välillä etenevän myös kirkon johtavissa asemissa.

– Sukupuolella on aina merkitystä, myös tässä vaalissa, Inkinen sanoo Kirkko ja me -lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kansanedustaja Ilkka Kantola

Ilkka Kantola.
Ilkka Kantola.Mauri Ratilainen / AOP

Ilkka Kantola on entinen Turun arkkihiippakunnan piispa ja SDP:n kansanedustaja. Hän on sanonut toivovansa, että kymmenen vuotta eduskunnassa toisi lisäpätevyyttä arkkipiispan tehtävään.

Kantola muun muassa kannattaa samaa sukupuolta olevien pariskuntien vihkimistä kirkossa.

–Tässä asiassa olen valmis etenemään ripein askelin, Kantola sanoo.

Kantolan tukijoukoissa oleva Malmin seurakunnan kirkkoherra Heikki Arikka on luonnehtinut Kantolan ehdokkuutta "Tuhlaajapojan paluuksi". Kantola erosi piispan tehtävästä vuonna 2005, koska hän koki menettäneensä luottamuksensa. Kantolalla oli tuolloin suhde naispapin kanssa ja hän erosi vaimostaan.

Espoon hiippakunnan piispa Tapio Luoma

Piispa Tapio Luoma Espoon tuomiokirkossa.
Piispa Tapio Luoma on johtanut monikulttuurista Espoon hiippakuntaa reilut neljä vuotta.Päivi Rautanen/Yle

Tapio Luoma on teologian tohtori. Hän on puhunut muun muassa uskontojen rinnakkaiselosta Suomessa.

Hän on valmis vihkimään homopareja, mikäli kirkko hyväksyy samaa sukupuolta olevien vihkimiset. Luoma kertoi asiasta Radio Dein piispatentissä ja asiasta uutisoi esimerkiksi MTV Uutiset (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsinkielisen Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström

Piispa Björn Vikström Porvoon hiippakunnasta.
Patrick Stenbacka / Yle

Björn Vikström on teologian tohtori. Hänet on vihitty papiksi Porvoossa 1988 ja piispaksi 2009. Hän on toiminut myös tutkijana Åbo Akademissa.

Kirkko ja kaupunki -lehden haastattelussa vuonna 2016 Vikström sanoi, että kirkon pitäisi uskaltaa muuttua suhteessaan avioliittoon. Hänen mukaansa samaa sukupuolta olevien parien siunaaminen tai vihkiminen ei merkitse luopumista kristillisistä ihanteista (siirryt toiseen palveluun).

Vikströmin isä on entinen arkkipiispa John Vikström ja setä entinen Porvoon piispa Erik Vikström.

Arkkipiispan vaalin ensimmäinen kierros käydään torstaina 8.2.2018. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen vaali käydään kahden eniten ääniä saaneen ehdokkaan kesken torstaina 1.3.2018.

Turun arkkihiippakunnan nettisivuilta löytyy lisätietoa vaalista (siirryt toiseen palveluun).