1. yle.fi
  2. Uutiset

Yle selvitti: Avioeroja eniten sairaaloiden lähellä – uudet asuinalueet eivät välttämättä ole onneloita nekään

Tilastojen mukaan kolmen edellisen vuoden aikana onnellisimmat avioparit ovat asuneet Sipoon Talmassa.

avioero
ero-paikkakunnat-paakuva2.jpg
Eetu Pietarinen / Yle

Sipoon Talma. Marraskuun lopussa märkää ja harmaata. Mutaisten peltojen keskellä elävät kuitenkin Suomen onnellisimmat avioparit – tai ainakin toisiinsa sitoutuneimmat. Postinumeroalueella 04240 ei edellisten kolmen vuoden aikana ole astunut voimaan yhtään avioeroa, vaikka pareja on yli 270.

Piipahdus paikalliseen kampaamoon paljastaa pian jotain oleellista tilastojen takaa.

– Meillä on Talmassa tosi yhteisöllistä, me vietämme aikaa naapureiden kanssa pariskuntina, kutsumme toisiamme syömään. Yhteistä aikaa on silloin enemmän, kun kumpikin ei ole omissa kaveriporukoissaan vaan kaverit ovat yhteisiä, kertoo alueen ytimessä asuva Karita Heinonen.

Karita Heinonen.
Karita Heinonen uskoo, että hänen oman pitkän liittonsa salaisuus on se, että parisuhteelle on aina otettu aikaa pikkulapsiarjenkin keskellä.Ronnie Holmberg / Yle

Rasittaako vuorotyö suhteita eroon asti?

Talman auvon jälkeen ei voi kuin ihmetellä, mikä vaivaa sairaala-alueilla asuvien avioliittoja. Postinumerottaisen erotilaston kahdenkymmenen kärkeen mahtuu nimittäin peräti neljä keskussairaala-aluetta.

Esimerkiksi Oulun Kontinkankaalla liitoista on viime vuosina päättynyt joka kahdeskymmenes. Alueella on yliopistollisen keskussairaalan lisäksi runsaasti hoitohenkilökunnan työsuhdeasuntoja.

Numerot eivät kerro yksittäisten ihmisten tarinoita saati pukahda eroon johtaneista syistä. Epäilys kuitenkin herää: Voiko vuorotyöllä olla jotain tekemistä asian kanssa?

Hyvinkin, myöntää Tehyn työympäristöasiantuntija Anna Kukka. Hänen mukaansa sairaaloissa niin sanottu työsidonnaisuus on suurta. Henkilökunnan odotetaan joustavan, kun vuorot vaihtuvat ja venyvät. Jalkoihin jäävät siinä sivussa perhe ja muu elämä.

– Vuorotyö vaikuttaa varsinkin silloin, jos muu perhe kulkee toisenlaisessa rytmissä arjen kanssa, Kukka toteaa.

Hän ei silti vetäisi tästä suoraa yhteyttä avioerojen yleisyyteen. Väestöliiton parisuhdetiimin esimies ja psykoterapeutti Heli Vaaranen kuitenkin toteaa, että puolisoiden erirytmisyys vaikeuttaa parisuhdetta rakentavien ja vahvistavien rutiinien syntymistä.

– Monissa tutkimuksissa on havaittu, että parien väliset rituaalit ovat todella tärkeitä. Miten herätään yhdessä, miten mennään nukkumaan yhdessä? Miten suunnitellaan yhteinen lauantai ja mitä rentouttavaa tehdään yhdessä sunnuntaina? Vaaranen luettelee.

ero-paikkakunnat-grafiikka3.jpg
Selvityksen pohjana on käytetty Tilastokeskuksen tietoja naisten avioliittojen ja avioerojen määristä postinumeroalueittan vuosina 2014-2016. Prosenttiluvut kuvaavat sitä, kuinka suuri osa alueen avioliitoista päättyy keskimäärin vuosittain.

Lääkäreiltä jäävät kotityöt tekemättä

Tehyn viimeisimmissä järjestötutkimuksissa jopa 60 prosenttia jäsenistöstä oli sitä mieltä, että mahdollisuudet vaikuttaa omaan työhön ovat vähentyneet entisestään.

– Nyt on tullut viestejä siitä, että henkilöstölle ei suositella vuosilomien pitämistä juhlapyhien aikaan, jotta saadaan turvattua riittävä henkilöstömäärä. Se on tietysti huolestuttavaa, jos ajatellaan perheiden mahdollisuutta viettää vapaata ja lomaa yhdessä, Kukka kertoo.

Yhteisen ajan puutteen lisäksi hoitohenkilökunnan parisuhteita saattaa kuormittaa kotitöiden kasautuminen.

Lääkäreiden työoloja vuonna 2015 selvittäneessä kyselytutkimuksessa lähes 40 prosenttia vastaajista kertoi työn tai uran vievän usein myös sitä aikaa, jonka haluaisi viettää perheen kanssa. Runsas kolmannes arveli työn häiritsevän usein myös kodin velvollisuuksia, kuten ruoalaittoa, lastenhoitoa ja korjaustöitä.

Tehyn Kukka perääkin työnantajilta työaikajoustoja ja yksilöllisten elämäntilanteiden huomioimista. Samoilla linjoilla on myös Väestöliiton Vaaranen.

– Tänä päivänä työ hyvin monissa yhteyksissä vyöryy myös yksityiselämän puolelle, jopa aviovuoteeseen saakka sähköposteina ja viesteinä. Tälle pitäisi todellakin alkaa asettaa rajoja.

ero-paikkakunnat-2kuvakorkea2.jpg

Yhteistä aikaa vasta, kun talo on valmis

Erotilastojen kärkeen kiilaavat myös verrattain uudet asuinalueet Vantaan Leinelä ja Tampereen Vuores. Niille on viime vuosina rakennettu paljon sekä valmista että perheiden omin voimin. Omakotitalon rakennustyömaa yhdistettynä pieniin lapsiin lienee avioeron syynä jo klassikko.

– Yksi vanhemmista on yksin kotona lasten kanssa ja toinen rakentaa. Sitten heille tulee kysymys, että koska me oikein olemme yhdessä. Toisen mielestä ehkä sitten, kun talo on valmis, ja toisen mielestä pitäisi elää nyt, Vaaranen kuvailee.

Eikä valmiiseen muuttaminenkaan välttämättä pelasta tilannetta, jos ympäriltä puuttuvat tukiverkot. Suurissa kaupungeissa avioliitot loppuvatkin keskimäärin useammin kuin pienillä paikkakunnilla.

– Urbaanit yhteisöt ovat paljon löyhempiä ja se merkitsee, että parisuhteilla ja perheillä on vähemmän tukea. Tämä vaikuttaa ihan suoraan parin ja perheen hyvinvointiin, Vaaranen toteaa.

Hänen mukaansa vanhat pysyvät ja tiiviit yhteisöt puolestaan tukevat liittoja ja parisuhteita.

– On esimerkiksi kyläilyjä, vierailuja, ystäviä, tämmöistä välitöntä kanssakäymistä, mikä hyvin usein puuttuu uusilta asuinalueilta, joilla ei tunneta naapureita eikä ehkä halutakaan tuntea.

ero-paikkakunnat-grafiikka1b.jpg

Puolustusvoimien vanhoihin asuntoihin muuttavat nyt muutkin

Määrällisesti eniten avioeroja tapahtuu tietenkin pääkaupunkiseudulla, missä väkeä ja liittojakin on eniten. Alueen postinumerottaisen listauksen kärjessä on heti Leinelän jälkeen paikallinen keskussairaala-alue Meilahdessa.

Keskimääräistä enemmän eroja astuu voimaan myös Helsingin Sörnäisissä, Etu-Vallillan ja Alppilan alueella sekä Vantaan Jokiniemessä.

Kaikilla näillä alueilla on paljon pieniä vuokra-asuntoja. Suuria erolukuja saattaakin selittää se, että avioeroprosessin käynnistäneet ihmiset muuttavat niille yhteisen kodin jätettyään.

Asuntokoossa voi piillä selitys myös kahden varuskunta-alueen nousuun korkealle valtakunnallisella listalla.

Toisin kuin kuvitella saattaisi, Kirkkonummen Upinniemessä ja Rovaniemen Someroharjulla eivät eroa yksinomaan upseerit ja herrasmiehet. Puolustusvoimien viestinnän mukaan vanhoja henkilökunnan työsuhdeasuntoja vuokrataan nyt enimmäkseen ulkopuolisille.

Vaikka asuinalueiden yhtäläisyyksistä voidaan hakea selitystä avioerojen yleisyydelle, totuus lienee, ettei niiltä voida täysin välttyä missään. Ei edes Sipoon Talmassa.

– Juuri eilen olimme lapsen itsenäisyyspäiväjuhlassa, niin kyllä tätä sielläkin mietti, kertoo Karita Heinonen.

– Siellä oli paljon niitä, jotka ovat olleet yhdessä alusta asti. Mutta oli niitäkin, jotka olivat uuden kumppanin kanssa ja uuden perheen kanssa siellä juhlassa.

Lue seuraavaksi