Etkö jaksa pumpata? – Yhä useammalla on kotonaan paineilmakompressori

Esimerkiksi tänä vuonna maahan on tuotu jo yhteensä yli 70 000 kompressoria muun muassa Kiinasta, Italiasta ja Saksasta. Niistä suuri osa päätyy harrastuskäyttöön.

Tämä kompressori palvelee polkupyöränrenkaiden täyttäjänä. Laitteen koko on tähän tarkoitukseen vähintään riittävä myös ammattikäytössä. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

Paineilman sihinä ja sitä tuottavan kompressorin pärinä ovat yhä tutumpia ääniä monessa autotallissa.

Siinä missä vielä muutama vuosikymmen sitten kompressorit olivat kalliita ammattilaisten työvälineitä, saa nykyisin auton tai vaikkapa polkupyöränkin renkaiden täyttämiseen sopivan laitteen halvimmillaan muutamalla kympillä.

Kompressorista – jos se on riittävän tehokas – on toki muuhunkin. Sillä voi käyttää esimerkiksi mutterinvääntimiä, maaliruiskua tai naulainta.

Paineilmanlaiteilla on sähkökäyttöisiin työkoneisiin verrattuna joitakin etuja. Usein paineilmakoneet lämpenevät vähemmän, niissä on kokoonsa nähden enemmän tehoa ja ne eivät sähkömoottorien tapaan kipinöi.  Paineilmalla voi myös puhaltaa pölyä pois, joskin imurointi on usein tähän tarkoitukseen parempi keino.

Laitteita tuodaan maahan konttikaupalla

Vaikka alle 15 baarin paineen tuottamaan kykenevät kompressorit ovat yleistyneet tullitilastojen mukaan Suomessa kymmenien tuhansien laitteiden vuosivauhdilla, ei niiden kanssa ole sattunut Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin tietoon kantautuneita vakavia onnettomuuksia.

Ylitarkastaja Tiina Rissasen mukaan Tukes ei etukäteen tarkasta kompressoreja, mutta jälkikäteen tehtävässä markkinavalvonnassa epäkohtiin voidaan puuttua. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

– Meidän tietoon ei viimeisen neljän vuoden aikana ole tullut mitään. Aikaisempia yksittäisiä tapauksia on ollut, ja ne ovat johtuneet usein siitä, että huolto on ollut vajavaista, sanoo ylitarkastaja Tiina Rissanen.

Rissasen mukaan paineilmakompressoreja koskevat turvallisuusvaatimukset perustuvat CE-merkintöjen ehtona oleviin määräyksiin. Toisin sanoen valmistaja vakuuttaa, että laite on eurooppalaisten normien mukainen.

Mutta kuinka paineilmakompressoria sitten pitää huoltaa, jotta laite pysyisi turvallisena? Tärkein asia on säiliöön kertyvän veden poistaminen.

Kompressorin säiliöön kertyvä vesi voi heikentää rakenteita niin, että seurauksena on räjähdys. Kuva: Tukes

Etenkin tavallisesta teräksestä valmistetut säiliöt voivat syöpyä vaarallisen ohuiksi, jos niiden pohjalla seisovaa vettä ei lasketa ulos.

Tätä korostetaan paineilmalaitteita huoltavissa liikkeissä.

– Kun ilmaa puristetaan pienempään tilaan, niin vettä tiivistyy. Kannattaa käytön mukaan tyhjentää säiliö tarvittaessa vaikka päivittäin, sanoo Helsingin painehuollon toimitusjohtaja Erkki Suonpää.

Toinen kompressoreihin liittyvä asia, jota huoltoliike pitää tärkeänä, on laitteessa mahdollisti olevan öljyn vaihto. Vaihtoväli riippuu käyttöolosuhteista.

Huollettu laite voi palvella vuosikausia

– Se riippuu tarpeesta. Toiset pitävät tallin puhtaana, toisilla on pölyisempiä talleja. Sanoisin, että jos kerran kahteen vuoteen vaihtaa öljyn, se auttaa paljon, Suonpää neuvoo.

Myös paineilmaletkujen kuntoa kannattaa seurata. Katketessaan ilmaletku lähtee paineellisen vesiletkun tapaan pyörimään hallitsemattomasti.

Tavalliseen autotallikäyttöön tarkoitetuissa kompressoreissa paineet ja säiliötilavuudet  ovat niin pieniä, ettei laitteita tarvitse ilmoittaa Tukesille tai tarkastuttaa.

Turvallisinta on säilyttää kompressori paineettomana. Kuva: Jarmo Koponen / Yle

– Käytännössä tällaiset kuluttajilla tyypillisesti olevat painelaitteet eivät ikinä ylitä rekisteröintirajaa, toteaa Rissanen.

Harrastuskäytössä on kuitenkin myös painelaitteita, joita koskevat tiukemmat määräykset.

Esimerkiksi urheilusukeltajien käyttämillä kompressoreilla ilmaa saatetaan puristaa jopa 300 baarin paineeseen. 

– Sukelluspullojen täyttökompressoreille on tarkastusvaatimus, toisin kuin tavallisille paineilmakompressoreille. Sukelluspullot on tarkastutettava kymmenen vuoden välein, Rissanen sanoo.