1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työllisyys ja työttömyys

Kuolleetkin kummittelivat työttöminä työnhakijoina: tilastot kaunistuivat, kun ihmisille alettiin soitella

Työttöminä työnhakijoina oli jopa kuolleita, kun kukaan ei kysellyt perään. Putsatut tilastot vääristävät käsitystä työllisyyden paranemisen vauhdista.

Työllisyys ja työttömyys
Rukkanen naulassa
Työllisyystilanne kääntyy huonompaan suuntaan. Kuvituskuva. Pekka Sipilä / Yle

TE-toimistojen alkuvuodesta aloittama työttömien työnhakijoiden tavoittelu paljasti, että tiedostoihin oli jäänyt ylimääräistä väkeä.

Pirkanmaalla työllisyyspalvelujen kuntakokeilussa pitkäaikaistyöttömien palvelut siirtyivät elokuussa kunnille ja yhteydenpito on ollut entistä henkilökohtaisempaa. Esimerkiksi Sastamalassa työttömien määrä putosi runsaasta tuhannesta yli kahdella sadalla muutamassa kuukaudessa.

– Työttömien työnhakijoiden joukosta on paljastunut paljon ihmisiä, jotka ovat aikaa sitten menneet töihin, oli koulutukseen siirtyneitä, äitiyslomalle jääneitä ja asepalveluksen aloittaneita, Sastamalan työllisyyspalvelupäällikkö Tiina Leppäniemi luettelee.

– Sitten oli jopa kuolleita, eivätkä he enää siinä mielessä työvoimapalveluita tarvinneet, emmekä tietenkään heitä enää tavoittaneet, Tiina Leppäniemi lisää.

Nimet jäivät verkkoon

Tiina Leppäniemi oli aiemmin TE-toimistossa virkailijana. Työttömien työnhakijoiden kirjaamistapa ja välinpitämättömyys selittävät hänen mielestään tilastojen ja todellisuuden eron syntymisen.

Tiina Leppäniemi
Tiina Leppäniemi Sastamalan pitkäaikaistyöttömien työllisyyspalvelujen vetäjä. Työttömien työnhakijoiden joukossa oli jopa ajasta ikuisuuteen siirtyneitä.Jussi Mansikka/Yle

– Ihmisten palvelut ovat siirtyneet verkkoon, ja kukaan ei tapaa näitä työttömiä ihmisiä.

– Itse olin valtionhallinnossa töissä edellisen TE-uudistuksen aikaan vuonna 2013. Silloin, kun asiakas ilmoittautui työttömäksi työntekijäksi, hänen työttömyytensä pistettiin voimaan vuoteen 2030 saakka.

– Jos asiakas ei peruuta rekisteröitymistään työttömäksi työnhakijaksi, niin hänhän säilyy siellä, jos kukaan ei tarkista sitä tilannetta.

Moni, jonka elämäntilanne on muuttunut, on ilmoittanut esimerkiksi Kelaan tai omaan työttömyyskassansa saaneensa työpaikan, mutta työttömän työnhakijastatus säilyy työvoimapuolella. Sama juttu, jos ihminen kuolee: harva omainen älyää perua vainajan asiakkuutta TE-toimistossa.

– Minkä takia pitää ilmoittautua moneen järjestelmään? Miksi kirjautua TE-toimiston järjestelmään työttömäksi, jos sieltä ei palveluja tarjota ja yhteydenottoja kuulu, Leppäniemi pohtii.

– Eikö riittäisi, että ilmoittaudut työttömäksi ja aktiiviseksi työnhakijaksi tukea maksavaan Kelaan tai työttömyyskassaan?

Merkittävä tilastovaikutus

Tampereen seudun alueellisessa kokeilussa on mukana kymmenen kunnan noin 22 000 pitkäaikaistyötöntä. Väärinkirjattujen työnhakijoiden määrän tarkka avaaminen on hankalaa alueellisesti tai valtakunnallisesti.

Tomi Rantanen
Sastamalan kaupungin työvalmennuksessa mukana oleva Tomi Rantanen uskoo työllistyvänsä.Jari Hakkarainen/ Yle

Tampereen kaupungin työvoimapalvelujen suunnittelija Teuvo Moilanen vertaa ministeriön tilastokatsauksia Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksiin.

– Arvio työttömyyden määrästä poikkeaa toisistaan aika merkittävästi. Voidaan spekuloida sillä, että trendien muutoksen taustalla on nimenomaan yhteydenottojen lisääntyminen.

– Työ- ja elinkeinoministeriön järjestelmästä on poistettu väärin kirjattuja työttömiä työnhakijoita, mutta Tilastokeskuksen tutkimus perustuu haastatteluihin. Tilastokeskuksen luvuissa työllisyyden kohentuminen ei näy yhtä voimakkaasti kuin ministeriön.

– Eli merkittävästä ilmiöstä on kysymys, Moilanen muotoilee.

Pitkäaikaistyöttömys junnaa

Työ- ja elinkeinoministeriön tuoreimman katsauksen mukaan Pirkanmaan työttömyys olisi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna vähentynyt 25 prosenttia.

Työllistyminen ei ole kohdistunut ainakaan pitkäaikaistyöttömiin, jos katsotaan toista mittaria. Yli 300 päivää työttöminä olleiden määrä tuntuu kuntien taloudessa, kun ne maksavat työmarkkinatuen kuntaosuuksia.

– Koko työllisyyspalvelukokeilun alueella viimeisen vuoden aikana kuntaosuuksien kustannukset ovat laskeneet vain kolme prosenttia, joka on tietysti paljon pienempi työttömyyden alenema kuin se kokonaisarvio, Teuvo Moilanen sanoo.

Ja kun rahasta on kyse, tieto on fakta.

Lue seuraavaksi