Hyppää sisältöön

Nousiaisissa ammuttu eläin oli susi – ampuja tuomittiin törkeästä metsästysrikoksesta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi nousiaislaisen miehen kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen vuonna 2015 tapahtuneesta suden ampumisesta.

Kuva: AOP

Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi maanantaina tuomion Nousiaisissa tapahtuneesta suden ampumisesta. Syytettyinä olivat isä, poika ja pojan tyttöystävä.

Pääsyytetty eli nousiaislainen nuorimies tuomittiin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä metsästysrikoksesta. Lisäksi oikeus velvoitti hänet korvaamaan valtiolle ampumansa ja hävittämänsä suden eli 4 500 euroa.

Pääsyytetyn isä tuomittiin ampuma-aserikkomuksesta sakkoihin ja tyttöystävä sai tuomion avunannosta törkeään metsästysrikokseen.

Oikeus hylkäsi pääsyytetyn osalta syytteet ampuma-aserikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta. Pääsyytetyn isän osalta oikeus hylkäsi syytteet laittoman saaliin kätkemisestä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Miten kaikki kävi

Tapahtumat saivat alkunsa elokuussa 2015 Nousiaisissa. Pääsyytetty oli ajelemassa pakettiautolla tyttöystävänsä kanssa. Havaittuaan sudennäköisen eläimen metsän laidassa, mies ampui tämän omistamallaan kiväärillä. Tyttöystävä näytti valoa otsalampulla.

Puolustus vetosi siihen, että kyseessä ei ollut susi vaan koirasusi. Ampujan mukaan tämä oli käynyt ilmi muun muassa eläimen käytöksestä. Oikeus kuitenkin totesi eläimen olleen susi.

Ammuttuaan suden mies oli kävellyt sen luokse ja ampunut sitä vielä kaksi kertaa pistoolilla. Tämän jälkeen eläimen ruho hävitettiin, mutta pääkallo pidettiin muistona. Se kätkettiin miehen kotitalon autotallin pakastimeen.

Ampujan isä sai syytteet, koska hän oli Riistakeskuksen metsästyksenvalvoja, mutta ei kertonut tietämästään salakaadosta viranomaisille. Suden pääkalloa myös säilytettiin hänen talonsa pakastimessa.

Tapauksen jäljille päästiiin, kun tyttöystävä kertoi pariskunnan riideltyä salakaadosta viranomaisille.

Puolustus ei kiistänyt missään vaiheessa itse ampumista. Puolustuksen mukaan kyseessä ei kuitenkaan voinut olla törkeä metsästysrikos, sillä kyse oli puolustuksen mukaan häiriintyneen koirasuden poistamisesta luonnosta.

Syyttäjän todistajana toimineet Luonnonvarakeskuksen asiantuntijat olivat toista mieltä. Suden päästä tehtyjen DNA-analyysien mukaan eläin oli täysin varmasti susi.

Kaikki syytetyt kiistivät syytteet oikeudessa. Päätös ei ole lainvoimainen.