1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesäteatterit

Juha Tapion laulut kesäteatteriin – "Toivon että esitykseen välittyy inhimillinen välittäminen ja lämpö"

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri pääsee ensi kesänä käsiksi Juha Tapion lauluihin. Laulaja sanoo musiikkikomedian juhlistavan myös hänen 20-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Juha Tapiolle tulee ensi vuonna täyteen 20 vuotta levylaulajana. Kuva: Tapio Nykänen / Yle

Juha Tapio sanoo luottavansa käsikirjoittaja Otto Kanervaan ja uskoo Kaksi puuta -musiikkikomedian tuottavan hyvää jälkeä.

– Tunnen Oton hyvin, ja tiedän laulujen olevan hyvissä käsissä. Ensi vuonna tulee 20 vuotta täyteen levylaulajana ja tuntuu hyvältä juhlistaa sitä myös näin. Nopeasti on aika nuoruuden teutaroinnilla mennyt, nauraa Juha Tapio.

Lauluntekijälle laulut ovat kuin omia lapsia, joiden toivoisi pärjäävän eri yhteyksissä hyvin.

On laulujani kysytty aiemminkin, mutta ehkä nyt on vettä virrannut tarpeeksi.

Juha Tapio

– Toivottavasti ne kukoistavat ja pärjäävät. On laulujani kysytty aiemminkin, mutta ehkä nyt on vettä virrannut tarpeeksi. Luotan sekä lauluihini että tekijäporukkaan, sanoo Juha Tapio.

Radionkuuntelija löytää Juha Tapion teksteistä paljon lohtua ja toivoa, mutta tekstien monitasoisuus voi yllättää.

– Olen pyrkinyt saamaan lauluihin monitulkintaisuutta ja erilaisia tasoja. Kun ne yhdistetään kertomukseen, sieltä voi nousta uudenlaisia teemoja esiin. Kiinnostava nähdä mitä sieltä löytyy.

Huumoria piilossa

Juha Tapio sanoo lauluissaan olevan henkilökohtaisia asioita, mutta myös huumoria ja iloa.

– Toivon että esitykseen välittyy inhimillinen välittäminen ja lämpö. Kaikki mikä puhuu erottelua ja vihapuhetta vastaan on tervetullutta. Toki kesäteatterin keinoin. Lauluissa ei ole kainalopieruja, mutta paikoitellen piilotettua huumoria ja hauskuutta.

Harjoituksissa laulajaa ei nähdä, sillä hän aikoo tulla katsomaan esitystä vasta ensi-iltaan.

Lauluissa ei ole kainalopieruja, mutta paikoitellen piilotettua huumoria ja hauskuutta.

Juha Tapio

– Minulla on täysi luotto musikaalin tekijöihin ja esittäjiin. Ehkä silloin pomppaisi, jos tekemäni teksti näytettäisiin täysin toisessa valossa, mihin olen sen itse tarkoittanut. Nyt sellaista pelkoa ei ole, sanoo Juha Tapio.

Ensi vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävä lauluntekijä sanoo, että roihua lauluntekoon löytyy. Futistermein: kannattaa pitää katse pallossa kun vetää rankkaria, eikä turhaan katsella ympärilleen.

– Tässä kärvistellään työhuoneella päivät pitkät uusien laulujen kanssa. Hikeä pukkaa, mutta niin pitää pukatakin, koska oma tuotanto täytyy läpivalaista kunnolla. Ensi vuonna on tarkoitus lähteä kiertämään laulujen kanssa, kertoo Juha Tapio.

Hämeenlinnan kesäteatterista maan paras

Näyttelijä ja ohjaaja Otto Kanerva luotsaa Hämeenlinnan Uutta kesäteatteria pian neljättä vuotta. Hän haluaa nostaa kesäteatterin maan parhaimpien joukkoon.

– Ensinnäkin katos. Mutta se on jo tulossa. Toiseksi on pidettävä kiinni laadusta; en halua meille onnenkantamoisia ja puolijulkkiksia, jotka eivät osaa laulaa, pamauttaa Kanerva.

Otto Kanerva. Kuva: Kati Turtola / Yle

Kaksi puuta -musikaalin pääosia esittävät Otto Kanervan lisäksi Ria Kataja, Mikko Töyssy, Henna Vahtikari ja Veera Tapanainen. Musiikin sovituksista vastaa Antti Vauramo Lahden Kaupunginteatterista.

– Komedia syntyy yllätyksistä ja ristiriidoista. Juha Tapion musiikki kertoo tunteista, se on yleismaailmallista ja ihmisistä kertovaa, ja sopii erittäin hienosti teatterin lavalle.

Sanoma on perusarvoja kunnioittavaa, mutta kun perusarvot kaatuvat, tulee toivo ja lohtu tilalle.

Otto Kanerva

Otto Kanerva sanoo Juha Tapion musiikin olevan realistista, kannustavaa ja positiivista.

– Sanoma on perusarvoja kunnioittavaa, mutta kun perusarvot kaatuvat, tulee toivo ja lohtu tilalle. Kuvat ovat realistisia.

Ehdotus 10 vuoden vuokrasopimuksesta

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsittelee Kaupunginpuistossa sijaitsevan teatterialueen kehittämistä maanantaina 27. marraskuuta.

Koko katsomon kattamisen, lisäosan rakentamisen sekä kesäteatterin että koko Kaupunginpuiston sähköjen parantamisen alustava kustannusarvio on 280 000 euroa. Summan kaupunki perisi kesäteatteria pyörittävältä yhtiöltä vuokran yhteydessä.

Otto Kanerva ja kesäteatteriyhtiö ovat valmiit tekemään alueesta 10 vuoden vuokrasopimuksen. Nykyinen sopimus on voimassa vuoteen 2020 asti.