Laittomasti maassa olevien hätämajoituksella kova hinta Porissa

Majoituksessa on ollut hiljaista: yli 47 000 euroa kolmessa kuukaudessa maksanutta palvelua käytti vain kuusi eri henkilöä.

hätämajoitus
Paperiton turvapaikanhakija istuu sängyllä.
Harva laittomasti maassa oleskeleva on tarvinnut Porissa hätämajoitusta.Carolus Manninen / Yle

Porin kaupunki on järjestänyt kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille, laittomasti Suomessa oleskeleville henkilöille hätämajoitusta kesän alusta saakka. Kesä–elokuussa hätämajoitus maksoi Porin kaupungille 47 384,79 euroa, ilmenee Suomen Punaisen Ristin kaupungille toimittamasta laskusta.

Veturitallien alueella lähellä kaupungin keskustaa toimivaa palvelua on käyttänyt kesä–syyskuussa vain kuusi eri henkilöä, mikä on ollut kaupungille ja SPR:lle pienoinen yllätys.

Majoitusvuorokausia on ollut 331. Jos majoittujia olisi enemmän, kustannukset yhtä majoittujaa kohti olisivat pienemmät. Porin sosiaalipalveluiden johtaja Mari Levonen odottaa, että palvelun tarve kasvaa keväällä.

Välttämättömät perustarpeet

Hätämajoitusta aiotaan jatkaa ainakin toukokuun loppuun asti, kunhan Porin kaupunginhallitus hyväksyy sopimuksen ensi maanantaina. Punainen risti arvioi, että hätämajoituksen järjestäminen ja keskusteluapu vähentävät radikalisoitumisen riskiä.

Hätämajoituksessa olevat saavat majoituspaikan, ruuan, vaatteet, hygieniatarvikkeet ja peseytymismahdollisuuden.

Hätämajoituksessa työskentelee yksi kokopäiväinen ja yksi puolipäiväinen sekä yksi tarvittaessa töihin kutsuttava henkilö. Mukana toiminnassa on seitsemän vapaaehtoista.

"Pori edelläkävijä"

SPR:n mukaan Pori on ollut edelläkävijä hätämajoituksen järjestämisessä. Malli on kiinnostanut ympäri Suomea.

SPR:n mielestä Porissa tarjottavaa majoituspalvelua saattaisi kannattaa mainostaa myös muissa Satakunnan vastaanottokeskuksissa kuin Liinaharjan vastaanottokeskuksessa Porissa, mutta asiasta ei ole vielä tehty päätöksiä. Liinaharjan vastaanottokeskus on Satakunnan suurin.

Punainen risti kertoo, että hätämajoituksessa olevat tuntevat pettymystä ja vihan tunteita. Uhkaavia tilanteita ei kuitenkaan ole ollut.

Securitaksen vartijat kiertävät kuitenkin hätämajoitustilat ulkoa kaksi kertaa vuorokaudessa, ja henkilökunnalla on käytössä turvanapit.