Venäjä valmistelee uutta varusteluohjelmaa – esitellään Putinille ennen joulua

Venäjä tavoittelee täsmäaseita, lentotukialusta ja uudenlaisia lentokoneita.

Venäjä
ohjus ja ihmisiä
Moskovalaisia tutustumassa mannertenväliseen Topol-ohjukseen elokuussa 2017.Sergei Ilnitski / EPA

Venäjän asevoimat on kertonut tulevien vuosien varustelutavoitteistaan. Niihin kuuluu sekä nykyisten hankkeiden jatkoa että uusia, Venäjälläkin kiisteltyjä toiveita.

Venäjän seuraava kymmenen vuoden asehankintaohjelma on viimeistelyvaiheessa. Ohjelma on tarkoitus luovuttaa Venäjän presidentinhallinnolle joulukuun puoleen väliin mennessä.

Asevoimien komentajan kenraali Valeri Gerasimovin mukaan ohjelman yksityiskohtia ei kerrota julkisuuteen ennen kuin se esitellään ylipäällikölle eli presidentti Vladimir Putinille. Jotakin kuitenkin kerrottiin.

Ydinaseet etusijalla

Varapuolustusministeri Juri Borisov sanoi uutistoimisto Tassin mukaan, että uusissa aseohjelmissa etusijalla on ydinpelotteen kehittäminen. Näin toki on ollut jo nytkin, ainakin käytetyn rahamäärän valossa.

Uusin Borei-A-luokan ydinsukellusvene, joka aseistetaan ydinohjuksilla, laskettiin vesille Severodvinskissä viime viikolla. Tämä Prinssi Vladimiriksi kastettu alus on neljäs Borei-A-luokan sukellusvene. Aluksia rakennetaan kaikkiaan viisi.

Ennen Borei-A-luokkaa Venäjän laivastolle on rakennettu kolme Borei-luokan sukellusvenettä. Kenraali Gerasimovin mukaan tulossa on myös edelleen kehitetty Borei-B-luokka.

Jokainen Borei-luokan sukellusvene pystyy kantamaan 16 mannertenvälistä Bulava-ohjusta, joissa kussakin voi olla 6-10 ydinkärkeä. Bulava on vielä koevaiheessa. Kenraali Gerasimovin mukaan viiden vuoden sisällä sukellusveneille on hankittu 106 ballistista ohjusta.

Täsmäaseita lisää

Erityistä huomiota Venäjällä aiotaan kiinnittää täsmäaseisiin, sanoi varapuolustusministeri Borisov. Niin tehdään myös muissakin maissa, ja Borisov myönsi, että kyse on nykypäivän suuntauksesta.

Venäjä on kokeillut pitkän matkan täsmäaseitaan sotatoimissa Syyriassa. Sukellusveneistä Syyriaan on lauottu Kalibr-risteilyohjuksia ja pommikoneista X-101-risteilyohjuksia. Ohjusiskujen tarkkuudesta ei ole puolueetonta tietoa.

Kuvassa lentotukialus Amiraali Kuznetsov.
Venäjän varapuolustusministerin mukaan vanha Kuznetsov-lentotukialus korvataan uusilla.EPA / Dover Marina.com

Lentotukialus haaveissa

Borisov myös kertoi, että nykyisen Admiral Kuznetsovin tapaisia pieniä lentotukialuksia, tai venäläisittäin lentokoneristeilijöitä, ei rakenneta lisää.

– Se ohjelma on loppu. Aiomme kehittää ja rakentaa huippunykyaikaisia lentotukialuksia, hän sanoi.

On epävarmaa, riittääkö Venäjällä koskaan rahaa uuden lentotukialuslaivaston rakentamiseen. Venäjän laivastossa ollaan kahta mieltä, tarvitaanko sellaisia. Tukialukset kuitenkin mielletään suurvallan tunnusmerkiksi, ja niitä rakentaa esimerkiksi Kiina.

Paljon pidemmällä on Venäjän laivaston hypernopeiden ohjusten hanke. Venäjän mukaan se testaa Tsirkon-meritorjuntaohjusta, jonka kerrotaan saavuttavan jopa kahdeksankertaisen äänennopeuden eli 9 800 kilometriä tunnissa.

Jos ja kun Tsirkon hyväksytään käyttöön, sillä olisi tarkoitus aseistaa taisteluristeilijät Admiral Nahimov ja Pjotr Velikiy (Pietari Suuri). Hypernopea ohjus olisi hyvin vaikea torjua läntisten sotalaivojen nykyisillä torjuntajärjestelmillä.

ohjuksia näyttelyssä, mies katsoo
Venäläisiä uusia meritorjuntaohjuksia näyttelyssä Pietarissa.Sergei Ilnitski / EPA

Lentokoneita uudistetaan

Varapuolustusministerin mukaan Venäjä aikoo myös kehittää pystysuoraan nousevan sotilaskoneen. Hän totesi, että nykyiset taistelukonetyypit vanhenevat kymmenessä vuodessa.

Borisov ei tarkentanut, millainen kone olisi. Yhdysvallat on valmistanut F-35-hävittäjästään myös pystysuoraan nousevan laivastoversion, ja Yhdysvaltain merijalkaväellä on pystysuoraan nouseva MV-22 Osprey -kuljetuskone, mutta muuten pystysuoraan nousevat eivät ole maailmalla muodissa. Niitä on aikaisemmin kehitetty, mutta ne ovat olleet kalliita ja teknisesti haastavia.

Venäjällä on suunnitelmissa uuden pitkän matkan pommittajan PAK DA:n kehittely, mutta käytännössä lähivuosikymmenet käytetään neuvostoaikaista Tu-160-strategista pommittajaa. Nykyiset 16 konetta on päätetty modernisoida, ja vuodesta 2023 alkaen rakentaa jopa 50 uutta Tu-160-konetta.

Myös venäläisten häivehävittäjän Su-57:n käyttöönotto on viivästynyt. Tämänhetkisen tiedon mukaan se olisi tulossa käyttöön aikaisintaan vuonna 2019.

tu-160 pommittaja
Venäjän ilmavoimien Tu-160 pommikone brittilentäjien kuvaamana.Britannian puolustusministeriö

Riittävätkö rahat?

Uuteen asehankintaohjelmaan ollaan sijoittamassa 20 biljoonaa ruplaa eli 289 miljardia euroa. Uutistoimisto Tassin tietojen mukaan puolustusministeri Sergei Shoigu oli pyytänyt 33:a biljoonaa ruplaa.

Venäjä on joutunut karsimaan kulujaan, ja myös puolustusmenot ovat kääntyneet laskuun. Asiasta kertovat muun muassa Suomalais-venäläisen kauppakamarin tuolloinen tiedottaja Taneli Dobrowolski blogissaan (siirryt toiseen palveluun) sekä dosentti Markku Salomaa Iltalehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Rahaa on syönyt muun muassa Syyrian sota, ja Venäjä pyrkiikin kotiuttamaan suuren osan joukoistaan Syyriasta niin pian kuin mahdollista. Talouspakotteet ja öljytulojen lasku tuovat omat paineensa.

Rahapulan on tulkittu johtaneen jo maavoimien uutuuden, T-14 Armata-panssarivaunun tilausmäärien jäämiseen ennakoitua vähäisemmiksi (siirryt toiseen palveluun).

Artikkelia muokattu 25.11. klo 14.15. Lisätty tietoja Borei-luokkien sukellusveneiden määristä ja rakennussuunnitelmista sekä lisätty SVKK:n linkki Venäjän vuoden 2017 budjettiesityksestä.

Lähteet: Tass