Huumeet kouluissa ovat turvallisuusuhka – Jyväskylässä ongelma on pahentunut parin viime vuoden aikana

Jyväskylän ammattiopiston Viitaniemen kampuksella on turvallisuuspäällikön mukaan tilanteisiin "on jouduttu puuttumaan ihan konkreettisesti".

Jyväskylä
kannabiksen käyttö
Eveliina Matikainen / Yle

Kun huumeidenkäyttö yleistyy koko maassa, on selvää, että se näkyy myös kouluissa. Lähes 5 000 oppilaan Jyväskylän ammattiopiston Viitaniemen kampuksella huumeongelma on kouluterveyden mukaan pahentunut selvästi parin viime vuoden aikana.

Oppilasyhdistyksessä toimivalle Alpo Korppi-Tommolalle ilmiö ei ole vieras.

– Olen kuullut paljon enemmän tarinoita kuin ennen, vaikka en itse sellaisiin porukoihin kuulu. Käytävällä kavereitten kautta kuulee ihan konkreettisista tapauksista ja näkee ihmisiä, jotka ovat todennäköisesti huumeissa.

Korppi-Tommola uskoo, että kyse on todennäköisesti pienestä porukasta, mutta heillä ongelmat ovat entistä pahempia. Hän tietää pari tapausta syksyn ajalta, joissa oppilas on joutunut vaihtamaan opiskelualaa tai lähtemään koulusta.

Rehtori Pirjo Kauhasen mukaan huumeiden käytön lisääntyminen näkyy etenkin henkisenä pahoinvointina, kuten keskittymisvaikeuksina ja poissaoloina.

Kyllä on jouduttu puuttumaan ihan konkreettisesti.

Turvallisuuspäällikkö Erkki Mäntymaa

– Meillä ei voida sanoa, että päihtyneitä on koulussa tai huumeiden käyttöä nähtäisiin käytävillä, mutta se tunnistetaan erilaisen pahoinvoinnin kautta ja tietenkin sillä, että nähdään jälki-ilmiöitä siitä mahdollisesta käytöstä.

Asiaan Kauhasen mielestä panostettu: koulussa on päihteiden käytön ehkäisy- ja turvallisuussuunnitelma sekä järjestyssäännöt, joissa kielletään päihteiden käyttö.

– Arjessa koko henkilökunta ratkoo opiskelijoiden ongelmia. Tavoitteena on puuttua mahdollisimman nopeasti.

Ammattiopistossa huumeasiaa on pidetty entistä enemmän esillä syyslukukaudella.

– Varsinkin kahden viime kuukauden aikana opettajat ovat puhuneet, ja toki oppilaiden kesken heitetään läppää, mutta on myös ihan asiallista keskustelua, Korppi-Tommola sanoo.

Huumeet koulussa ovat myös turvallisuusuhka. Esimerkiksi logistiikka-alalla, jossa koulutetaan raskaan ajoneuvojen kuljettajia, huumeiden käyttöön puututaan herkästi. Sellaisia tilanteita on myös ollut.

– Kyllä on jouduttu puuttumaan ihan konkreettisesti, Jyväskylän koulutuskuntayhtymän turvallisuuspäällikkö Erkki Mäntymaa myöntää.

Mäntymaan mukaan sen jälkeen tilanne hoidetaan koulun ohjeiden mukaan.

Tavalla tai toisella pitäisi turvata, että tulevaa pystytään rakentamaan.

Rehtori Pirjo Kauhanen

Koulun alueella tiedetään liikkuvan myös ulkopuolista porukkaa, josta on Korppi-Tommolan mukaan puhuttu huumekauppiaina.

– Syksyn aikana on näkynyt sellaisia ihmisiä, että hyvinkin saattaa olla. Opettajat ja oppilaat ovat puhuneet siitä tosi paljon.

Mäntymaa myöntää kuulleensa huhut.

– En voi sanoa, että olisi varma havainto tai tieto, mutta kun käyttöä on, niin on aihetta epäillä, että näin myös tapahtuu.

Jyväskylässä järjestettiin viime viikolla nuorten parissa työskentelevien ammattilaisten kriisipalaveri, jossa todettiin, että huumenuorten hoitopolut ovat tukossa. Rehtori Kauhasen mielestä oppilaan erottaminen ei ole oikea ratkaisu.

– Tavalla tai toisella pitäisi turvata, että tulevaa pystytään rakentamaan: saadaan ammatillista osaamista ja pystytään kasvamaan aikuiseksi. Koulun on minun mielestäni turvallinen paikka siihen.