Kymi Sinfoniettalle kovan luokan vahvistus maailmalta – "Hänestä tulee orkesterin keulakuva"

Virolaisen kapellimestarin Olari Eltsin mielestä musiikin täytyy koskettaa kuulijaa.

kapellimestarit
kapellimestari Olari Elts istuu Kotkan konsertttalon kokoushuoneen kahvipöydässä
Virolainen kapellimestari Olari Elts aloittaa Kymi Sinfoniettan taiteellisena neuvonantajana 1.1.2018. Sopimus on kolmevuotinen.Vesa Grekula / Yle

Virolaiskapellimestari Olari Elts on innostunut. Kansainvälistä mainetta niittäneen Eltsin pesti Kymi Sinfoniettan taiteellisena neuvonantajana on käytännössä alkanut, vaikka työt virallisesti käynnistyvätkin vasta vuoden alusta.

– Odotukset ovat isot. Olen käynyt vierailijana täällä noin kerran vuodessa jo 17 vuoden ajan. Nyt pääsemme orkesterin kanssa entistä tiivimpään yhteistyöhön, kuvailee Elts odotuksiaan.

Muun muassa Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa kiertänyt kapellimestari keskittyy nyt muiden töidensä ohella Kotkan ja Kouvolan yhteisen orkesterin taiteelliseen johtamiseen. Ensimmäisen kerran yleisö pääsee kokemaan Eltsin ja Kymi Sinfoniettan yhteistyön tuloksia tammikuussa, kahdessa kevätkauden avajaiskonsertissa.

– Haluamme kehittyä pureutumalla syvemmälle klassismin aikakauteen, mutta myös uuteen 2000-luvun musiikkiin. Täällä on tehty hyvää työtä tähänkin asti, sanoo Elts.

Vanha musiikki ei saa kuulostaa museomusiikilta.

Olari Elts

Musiikin ammattilaisena ja kapellimestarina Elts sanoo tärkeintä olevan kapellimestarin ja orkesterin yhteistyön sekä orkesterin läsnäolon konserteissa.

– Kaikkien pitää tietää miksi mennään lavalle soittamaan. Pitää myös kuulostaa siltä, että soitamme juuri sille yleisölle, joka on tullut kuuntelemaan meitä.

Yksi esiintymisten avainsanoja Eltsille on myös tuoreus.

– Esimerkiksi kun soitetaan vanhaa musiikkia, se ei saa kuulostaa museomusiikilta, vaan siltä kuin se olisi tehty nyt. Musiikin pitää koskettaa ihmistä.

Kapellimestarina ympäri maailmaa

Olari Elts teki musiikillisen läpimurtonsa voitettuaan kansainvälisen Jean Sibelius -kapellimestarikilpailun vuonna 2000. Hän on johtanut sinfonia- ja kamariorkestereita muun muassa Britanniassa, Yhdysvalloissa, Saksassa ja Itävallassa sekä Baltian maissa. Myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa orkesterit ovat tulleet virolaiskapellimestarille tutuiksi.

Suomessa Elts on vieraillut Kymi Sinfoniettan (siirryt toiseen palveluun) lisäksi muun muassa Radion sinfoniaorkesterin kapellimestarina. Moni muukin suomalaisorkesteri on tehnyt hänen kanssaan yhteistyötä.

– Suomessa taitaa olla pari orkesteria, joita en ole johtanut, vitsailee Elts.

Latvian valtionkuoro, Kymi Sinfonietta ja kapellimestari Olari Elts.
Olari Elts johtamassa Kymi Sinfoniettaa ja Latvian valtionkuoroa.Juha Korhonen / Yle

Kymi Sinfoniettalla on viimeksi kolme vuotta sitten ollut orkesterin taiteelliseen johtoon nimetty henkilö.

– Taiteellinen neuvonantaja vastaa esimerkiksi orkesterin ohjelmistosta, ja hän on mukana koesoitoissa, kun valitaan uusia soittajia. Hänellä on vastuu kaikesta taiteellisesta työskentelystä orkesterissa, sanoo Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen.

– Jos orkesterilla olisi taiteellinen johtaja, hän olisi täällä meillä enemmän paikalla. Nyt kuitenkin on mahdollista se, että saamme muitakin kapellimestarivieraita, lisää Luostarinen.

Kova kaveri, uusi keulakuva orkesterille.

Riikka Luostarinen

Vastaavista taiteellisen johdon tehtävistä on kokemuksia myös muualla Suomessa.

Esimerkiksi kapellimestari Jukka-Pekka Saraste on urallaan toiminut Sinfonia Lahden taiteellisena neuvonantajana, basso Matti Salminen vastaavassa tehtävässä puolestaan Savonlinnan oopperajuhlilla. Lisäksi kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen on työskennellyt Kansallisoopperan ja -baletin taiteellisena partnerina.

Myös Elts itse on työskennellyt aiemminkin taiteellisena neuvonantajana. Hän toimi tehtävässä Orchestre de Bretagnessa Ranskassa vuosina 2006–2012.

Olari Eltsistä ja hänen urastaan voi lukea lisää Eltsin englanninkielisiltä kotivuilta (siirryt toiseen palveluun).

"Kymi Sinfonietta on yksi päätöistäni"

Kymi Sinfoniettassa taiteellisen neuvonantajan sopimus kestää kolme vuotta. Toimenkuvaan kuuluvan taiteellisen johdon lisäksi Elts on kapellimestarina vähintään neljässä konsertissa vuodessa.

– Kymi Sinfonietta on yksi päätöistäni, sanoo Olari Elts, joka jatkaa yhä myös Viron kansallisen sinfoniaorkesterin päävierailijana.

Kymi Sinfoniettan töiden ohella kapellimestarin työt vievät Eltsin lähiviikkojen ja kuukausien aikana muun muassa Belfastiin, Dubliniin, Varsovaan ja Souliin.

Elts tunnustaa naurahtaen olevansa kiireinen – mutta ei koko vuotta.

– Joulun lähistöllä on kolme viikkoa ja kesällä kaksi kuukautta, jolloin en johda orkestereita, silloin pitää miettiä. Miettiminen on tässä työssä tärkeää. 85 prosenttia orkesterin johtamisesta on etukäteen miettimistä.

kapellimestari Olari Elts ja Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen istuvat kahvipöydän ääressä Kotkan konserttitalolla
Kapellimestari Olari Elts ja Kymi Sinfoniettan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen odottavat innostuneina uuden yhteistyön alkamista.Vesa Grekula / Yle

Toimitusjohtaja Riikka Luostarinen ei peittele iloaan Kymi Sinfoniettan saatua Olari Eltsin orkesteriinsa. Luostarisen mukaan Eltsin konsertit ovat aina yleisölle ja soittajille inspiroivia kokemuksia.

– Hän on kansainvälisesti tunnettu kova kaveri. Uusi keulakuva orkesterille.