Tulliin jää verkosta tilattuja huumelähetyksiä päivittäin – "Myyjän maineella vaikutus siihen, keneltä ostetaan"

Huumeiden markkinapaikka netissä toimii käyttäjäsuositusten voimalla. Tanskassa kauppaa ilmeisesti käydään avoimen netin puolella, jopa Facebookissa.

huumeet
Tor-verkko, huumeet, anonyymi
Eetu Pietarinen/Yle

Monilla on edelleen kuva huumekaupasta hämärissä puistoissa ja porttikäytävissä tai yökerhon vessassa käytävänä, salamyhkäisenä menona.

Perinteinen huumekauppa on viranomaisten mukaan pitänyt pintansa, mutta sen rinnalla on jo vuosia käyty huumeiden verkkokauppaa, joka pääosin toimii salatussa Tor-verkossa.

Tullin haaviin jää päivittäin huumausainelähetyksiä, jotka on tilattu verkosta, kertoo Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen.

– Jokaisesta lähetyksestä ei voi tietää, onko se tilattu verkon kautta. Näppituntuma on kuitenkin se, että verkkokauppa on kasvava trendi. Luotettavia tilastoja ei ilmiöstä voida tehdä.

rautatieasema
Huumausaineiden verkkokauppa on viranomaisten arvioiden mukaan kasvava trendi. Suurin osa huumeista välitetään kuitenkin "vanhoja kanavia" pitkin. Suomen huumerikollisuuden merkittävin keskus on Helsingin rautatieaseman seutu. Kai Jaskari / Yle

Myös avoimen internetin puolella käydään kauppaa erityisesti muuntohuumeilla, jotka eivät ole päätyneet vielä huumausaineluokitukseen. A-klinikkasäätiön tutkija Teemu Kaskela sanoo, että eri maissa käytetään kaupankäynnissä eri verkkofoorumeita.

– Tanskassa on viitteitä siitä, että huumekauppaa käydään jopa Facebookissa. Suomessa avoimen internetin puolella ei kauppaa tehdä kovin paljon.

Mutta pääosin laitonta kauppaa käydään siis Tor-verkossa.

Teemu Kaskela on osallistunut tietoturva-asiantuntija Juha Nurmen tutkimuksiin Tor-verkon käytöstä huumekaupassa. He havaitsivat, että ihmiset ostava aineita mieluiten sellaiselta toimittajalta, jolla on paljon tavaraa varastossaan ja joka on saanut verkossa muilta ostajilta hyvät arvostelut.

– Myyjän maineella on esimerkiksi suomalaisella Silkkitiellä selkeä vaikutus siihen, keneltä huumeita ostetaan.

Markkinapaikat ja huumefoorumit

Tor-verkossa toimii kahdenlaisia ostopaikkoja: markkinapaikkoja ja huumefoorumeita.

Markkinapaikalla, kuten Silkkitiellä, potentiaalinen ostaja rekisteröityy, etsii haluamansa tuotteen ja maksaa sen bitcoineilla. Bitcoinit lukitaan markkinapaikalle siihen asti, kunnes tavara on toimitettu perille, yleisimmin postitse. Kun toimitus saapuu perille, markkinapaikka vapauttaa bitcoinit myyjälle.

– Myyjällä tässä on suurin riski siinä, että bitcoineja voidaan jossain määrin jäljittää. Ostajan riski taas on siinä, että kun tavara lähetetään kotiosoitteeseen, poliisit saattavat tulla ovelle, Teemu Kaskela selittää.

Erilaisia huumeita Keskusrikospoliisin Rikosmuseossa. Keskellä ekstaasia.
Teemu Kaskela tutki lähes vuoden salatussa Tor-verkossa toimivan Silkkitie-palvelun huumekauppaa. Liikkeellä oli varsinkin viihdekäyttöön tarkoitettuja huumeita.Kari Ahotupa / Yle

Huumefoorumit, kuten suomalainen Sipulikanava, puolestaan muistuttavat 2000-luvun alun nettifoorumeita. Foorumi voi toimia tietyllä alueella, kuten vaikkapa Tampereen seudulla.

Myyjä laittaa ilmoituksen, jossa kerrotaan, mitä on myynnissä ja mihin hintaan. Ostaja ottaa myyjään yhteyttä kännykällä Wickr-pikaviestipalvelulla. Myyjä usein toimittaa huumeet ostajalle kasvotusten.

– Tässä kaupankäynnissä on selvästi suurempi kiinni jäämisen riski. Siinä on myös väkivallan riski.

"Ei tarvitse lähteä ostarille etsimään myyjän näköistä tyyppiä"

Keskusrikospoliisin verkkotiedustelun parissa työskentelevä rikoskomisario Sari Sarani sanoo, että huumeiden oston konkareilla on yleensä laaja verkosto, jolta he voivat aineita hankkia.

– Aloittelijat, esimerkiksi ensimmäistä kertaa huumeita ostavat nuoret, pitävät verkkoa kätevänä. Voi ostaa haluamansa aineen, eikä tarvitse lähteä ostarille etsimään myyjän näköistä tyyppiä.

Sari Sarani, KRP:n kyberrikollisuuteen erikoistunut rikosylikomisario
Rikoskomisario Sari Sarani Keskusrikospoliisista kertoo, että poliisi jäljittää huumerikollisia muun muassa tekemällä rajoitettuja valeostoja verkossa.Katriina Laine / Yle

Sarani arvioi, että viranomaiset, ja erityisesti Tulli, ovat hyvin tilanteen tasalla siitä, mitä huumeiden verkkokaupassa tapahtuu. Myös laki antaa mahdollisuuden epätavallistenkin tutkintakeinojen käyttämiseen.

– Viranomainen voi esimerkiksi tehdä rajoitettuja valeostoja eli esiintyä kaupan osapuolena.

"Tiedämme myyjistä ja ostajista paljonkin"

Vaikka huumekauppaa käydään Tor-verkossa anonyymisti paksujen suojamuurien takana, viranomaisilla on erilaisia keinoja toimijoiden jäljille pääsemiseksi, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo. Tulli tekee rikostorjuntaa myös pimeässä verkossa, darknetissä.

– Me tiedämme myyjistä ja ostajista paljonkin. Viime aikoina on tehty useita onnistuneita operaatioita.

Tullin verkko-operaatioista Sinkkonen mainitsee Silk Roadia, Ekstaasikauppaa ja Douppikauppaa vastaan toteutetut operaatiot.

Marraskuun alussa verkon huumefoorumi Sipulikanava suljettiin (siirryt toiseen palveluun) Keskusrikospoliisin ja Tullin yhteisen operaation tuloksena.

Hannu Sinkkonen naurahtaa kysymykselle, ovatko myyjät "kovan luokan rikollisia" vai onko joukossa myös harrastelijoita.

– Jos tienaa miljoonia huumausaineiden nettikaupalla, saattaa olla kovan luokan rikollinen.

Valvontajohtaja Hannu Sinkkonen
Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen arvioi, että huumausaineiden verkkokauppa on kasvava trendi.Pasi Peiponen / Yle

Sinkkonen pitää kuitenkin lääkkeiden laitonta verkkokauppaa Suomessa jopa suurempana ongelmana kuin huumaavien aineiden verkkokauppaa.

– Yleensä siellä [verkossa] ei tiedä, mitä sieltä tulee. Ovatko ne lääkkeitä, mitä on aikonut ostaa vai ovatko ne jotain muuta. Sama koskee myös huumaavia aineita. Koskaan ei voi olla varma, mitä saa, varsinkin jos puhutaan muuntohuumeista.

Sinkkonen kertoo, että myös Suomessa tulee tilanteita, joissa verkossa asioiva ihminen luulee tilaavansa jotain aivan muuta, mutta saakin hengenvaarallista ainetta.

Tähän liittyy myös se, että ostajat usein kuvittelevat, että suomalaisilta verkkosivuilta tilattava tavara myös tulisi Suomesta. Hannu Sinkkonen sanoo, että laittomista lääkevalmisteista lähes kaikki tulevat ulkomailta. Huumepuolella on hänen mukaansa pitkälti vastaava tilanne.

Lue lisää aiheesta:

Dopingaineita olisi riittänyt noin 3 000 kuukauden väärinkäyttöön – laaja rikosvyyhti tuli ilmi Pohjois-Suomessa

Huume-Suomen uusi aika: käsikirjoitus

Tor-verkossa toiminut huumekauppias tuomittiin lähes yhdeksän vuoden vankeuteen

Yle tutki: Kännykkäsovelluksen avulla myydään kovia huumeita – nettikauppaa käyvät myös alaikäiset

Huumeidenkäyttö lisääntyy entisestään – Aineita on tarjolla Raaseporista Ranualle

Aiheesta muualla:

Poliisi paljasti useita huumausainerikoksia darknetissä tehostetun kenttävalvonnan aikana (siirryt toiseen palveluun)

Bilettäjä ostaa huumeensa netistä, narkomaani kadulta - lahtelainen päihdemaailma jakautui kahteen leiriin (siirryt toiseen palveluun)

Tulli takavarikoi Hollannista Suomeen lähetettyjä huumeita – katukauppa-arvo yli 400 000 euroa (siirryt toiseen palveluun)