Polyamorikko Paula rakastaa sekä Anttia että Erkkiä – Kolmikko asuu saman katon alla ja kasvattaa yhdessä teini-ikäistä poikaa

Kolmen aikuisen muodostamassa suhteessa mustasukkaisuutta syntyy lähinnä siitä, jos aikaa ei jaeta kaikkien kesken tasavertaisesti.

polyamoria
Paula Hassel, Antti Simola  ja Erkki Saira istuvat yhdessä olohuoneensa sohvalla
Paula on yhdessä Antin (vas.) ja Erkin (oik.) kanssa. Kolmikko asuu yhdessä. Miehet ovat keskenään ystäviä.Riina Rinne

Monessa pitkässä parisuhteessa tulee vastaan tilanne, jossa jompikumpi suhteen osapuolista ihastuu toiseen. Tilanne päättyy yleensä eroon, pettämiseen tai ihastuksesta ylipääsemiseen.

Harva ratkaisee tilanteen kuten Paula Hassel, 36, Antti Simola, 33, ja Erkki Saira, 40.

Paula oli ollut yhdessä aviomiehensä Antin kanssa viisi vuotta, kun hän huomasi ihastuneensa Erkkiin. Paula oli aiemmissa parisuhteissaan ihastuessaan päätynyt joskus pettämään kumppaniaan, mutta nyt hän halusi toimia toisin.

Ihmisiä ihmetyttää tässä kuviossa yleensä juuri miesten välinen suhde, että miten he eivät ole mustasukkaisia.

Paula Hassel

– Uskoin, että on olemassa muitakin vaihtoehtoja kuin tunteiden kieltäminen, pettäminen tai ero, Paula sanoo.

Tunteet Erkkiä kohtaan syvenivät nopeasti ihastumisesta rakkauteen, ja Paula päätti kertoa tunteistaan avoimesti Antille. Samalla hän teki selväksi Erkille, ettei halua jättää aviomiestään.

Miesten reaktiot yllättivät hänet.

Perjantai-dokkari: Sinua ja sinua rakastan kertoo polyamoriasta.
Perjantai-dokkari Sinua ja sinua rakastan kertoo Paulasta, joka on polyamorisessa suhteessa Antin ja Erkin kanssa. Kolmikko asuu yhdessä, ja Paula rakastaa kumpaakin.

– Istutin miehet yhdessä ruokapöydän ääreen ja kerroin, että rakastan heitä molempia. Siinä sitten juotiin kahvit ja miehet olivat vain, että ei kai tässä mitään. Kärjistetysti se meni näin, Paula kertoo.

Miehet eivät pyytäneet Paulaa valitsemaan heidän välillään, vaan halusivat molemmat jatkaa suhdettaan Paulan kanssa. Keskustelusta lähtien kolmikko on asunut saman katon alla.

Rakkaus kasvaa jakamalla

Paula, Antti ja Erkki ovat polyamorikkoja. He uskovat, että ihminen voi jakaa romanttista rakkautta useammalle kuin yhdelle ihmiselle kerrallaan. Paula on tasavertaisessa parisuhteessa molempiin miehiin, Antti ja Erkki ovat keskenään hyviä ystäviä.

– Ihmisiä ihmetyttää tässä kuviossa yleensä juuri miesten välinen suhde, että miten he eivät ole mustasukkaisia, Paula sanoo.

Jotkut luulevat, että polyamoriassa on kyse pelkästään panemisesta. Meidän kohdallamme ei ole näin.

Paula Hassel

Miesten mielestä keskeistä suhteessa on se, että molemmat kokevat saavansa tasavertaisesti huomiota Paulalta. Jos syntyy kokemus, että toinen saa enemmän aikaa, voi syntyä myös mustasukkaisuutta.

– Alussa oli vaikeaa lähteä töihin yövuoroon, kun Paula ja Erkki jäivät kotiin kahdestaan. Nyt olen päässyt siitä yli. Olen ratkaissut tilanteen niin, että pyrin vuorostani viettämään Paulan kanssa enemmän aikaa viikonloppuisin, Antti sanoo.

Polyamorinen perhe myös nukkuu yhdessä samassa sängyssä.
Polyamorinen perhe myös nukkuu yhdessä samassa sängyssä.Riina Rinne

Miehet ovat kumpikin sitä mieltä, että oman kumppanin puolesta täytyy osata olla onnellinen – myös silloin, kun onni syntyy rakkaudesta toista miestä kohtaan. Tämä onnistuu hyvin, koska kaikki kolme uskovat, ettei rakkauden määrä vähene jakamalla sitä usealle.

– Rakkauden määrä ei ole rajallinen. Kukaan ei voi koskaan mitata ja todistaa, että yhdelle ihmiselle annettu rakkaus on toiselta ihmiseltä pois. Kyllähän ihmiset rakastavat useita lapsiakin tasavertaisesti. Miksei sama koskisi myös kumppaneita? Erkki kysyy.

Antin mielestä oman kumppanin onnellisuus lisää hänen ja koko perheen onnellisuutta.

– Jos Paula on tässä tilanteessa onnellisempi, niin me kaikki olemme yhdessä onnellisempia.

Perhe on kaikkein tärkein

Paulalle, Antille ja Erkille polyamorinen suhde on ensisijaisesti tapa muodostaa perhe. Kyse ei siis ole seksistä tai vaihtelun halusta, kuten monet suhteen ulkopuoliset ovat saattaneet ajatella.

– Jotkut luulevat, että polyamoriassa on kyse pelkästään panemisesta. Meidän kohdallamme ei ole näin, Paula sanoo.

Facebookin kautta on tullut viestejä, joissa uhkaillaan lastensuojeluilmoituksen tekemisellä ja tuomitaan meidät sairaiksi.

Paula Hassel

Paulan, Antin ja Erkin suhde perustuu ajatukseen luottamuksesta, avoimuudesta ja rakkaudesta. Kaikki kolme ovat sitä mieltä, että ennen kaikkea kyse on siitä, että he ovat samaa perhettä.

Kolmen aikuisen lisäksi perheeseen kuuluu myös Paulan siskonpoika Jesse,12, joka on sijoitettuna heidän luokseen. Tuntemattomien ihmisten ennakkoluulot kohdistuvat paitsi aikuisiin myös Jesseen.

Paula, Erkki ja Antti käyvät yhdessä musiikkikeikoilla.
Paula pyrkii jakamaan aikansa tasan kummankin miehen kanssa. Silloin tällöin kolmikko viettää aikaa myös yhdessä.Riina Rinne

– Jesseä on kiusattu koulussa meidän perhemuotomme vuoksi. Lisäksi Facebookin kautta on tullut viestejä, joissa uhkaillaan lastensuojeluilmoituksen tekemisellä ja tuomitaan meidät sairaiksi, Paula kertoo.

Sukulaiset ja ystävät ovat ottaneet polyamorisen perheen hyvin vastaan. Kolmikko toivoo, että myös tuntemattomat ihmiset voisivat suhtautua heihin samalla ymmärryksellä. Rakastuminen ei heidän mielestään katso aikaa, paikkaa eikä määrää.

– En olisi voinut pari vuotta sitten kuvitella, että kasvatan teini-ikäistä poikaa kahden miehen kanssa, mutta tämä tuntuu nyt juuri oikealta, Paula sanoo.

Riina Rinne