Vihervasemmistolta välikysymys eriarvoistumisesta – muu oppositio tunnustaa ongelman, mutta ei ratkaisumalleja

Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja RKP tekevät aatteellista pesäeroa eivätkä allekirjoita vihervasemmiston välikysymystä.

Välikysymyskeskustelu
Vasemmistoliiton Li Andersson (vas.), vihreiden Krista  Mikkonen ja SDP:n Johanna Ojala-Niemelä, puheenjohtaja Antti Rinne ja Suna Kymäläinen jättivät kolmen oppositiopuolueen välikymyksen hallituksen päätösten aiheuttamasta suomalaisten eriarvoistumisesta eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle Helsingissä 24. marraskuuta 2017.
Vasemmistoliiton Li Andersson (vas.), vihreiden Krista Mikkonen ja SDP:n Johanna Ojala-Niemelä, puheenjohtaja Antti Rinne ja Suna Kymäläinen jättivät kolmen oppositiopuolueen välikymyksen eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovedelle.Roni Rekomaa / Lehtikuva

SDP, vihreät ja vasemmistoliitto ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen suomalaisten eriarvoistumisesta, jonka ne katsovat johtuvan hallituksen päätöksistä.

Välikysymyksen allekirjoittaneiden puolueiden mukaan hallitus ei ole halunnut tarttua eriarvoistumisen pysäyttämiseen, vaan kohdistaa maksukorotukset ja leikkaukset toistuvasti samoihin ihmisryhmiin. Puolueiden mukaan hallituksen toimista ovat kärsineet opiskelijat, työttömät, lapsiperheet ja eläkeläiset, kun taas hyvätuloiset ovat hyötyneet hallituksen tekemistä verohelpotuksista.

Erilaiset ratkaisumallit jakoivat opposition

Muut oppositiopuolueet RKP, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset jättivät välikysymyksen allekirjoittamatta.

Lähimmäs tulee RKP, joka ilmoittaa jättävänsä välikysymyskeskustelun aikana oman epäluottamuslausekkeensa ja äänestävänsä hallituksen epäluottamuksen puolesta.

– RKP jakaa huolen kasvavasta eriarvoistumisesta yhteiskunnassa. Me emme kannata hallituksen linjaa. Meidän tulee vahvistaa sosiaaliturvaa, sanoo RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson puolueen tiedotteessa.

Henrikssonin mukaan RKP:n erottaa muista oppositiopuolueista näkemys siitä, mitkä ovat oikeat työkalut ongelmien ratkaisemiseksi.

RKP viittaa puolueen vaihtoehtobudjettiin, jossa esitellään toimia heikoimmassa asemassa olevien tilanteen parantamiseksi. RKP:n mukaan sen näkemykset eroavat muista oppositiopuolueista erityisesti verotuskysymyksissä.

RKP:n mukaan sen vaihtoehtobudjetti on ainoa, joka madaltaa verotusta kaikissa tuloluokissa, myös verrattaessa hallituksen esityksiin.

KD: Ideologiset tavoitteet eivät kelpaa

Kristillisdemokraatit sanovat välikysymyksen sisältävän monia samoja asioita kuin puolueen oma vaihtoehtobudjetti.

– Ryhmämme päätti olla allekirjoittamatta sitä, koska välikysymysteksti korostaa eriarvoisuuden vähentämistarpeen ohella myös allekirjoittajien ideologisia tavoitteita, perustelee puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

Räikeimmän pesäeron välikysymykseen ottaa Perussuomalaiset. Puolueen mukaan eriarvoistumisongelma on aito ja siihen pitää puuttua.

Perussuomalaiset kuitenkin arvostelevat välikysymyspuolueita halusta ratkaista ongelmat kiristämällä verotusta. Veroja perussuomalaiset lisäisivät vain kaikkein suurimmille tuloluokille sekä yli 100 000 euroa pääomatuloja saaville säätiöille ja yhdistyksille.

Perussuomlaiset keräisivät varoja ongelmien ratkomiseen uudistamalla kehitysapua sekä leikkaamalla turvapaikanhakijoista aiheutuvia kuluja, Ylen budjettia ja tehottomia yritystukia.

Hallituksen on vastattava tänään jätettyyn välikysymykseen 15 päivän kuluessa. Eduskunta äänestää välikysymyskeskustelun jälkeen hallituksen luottamuksesta.