Egyptin valtionmedia: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Isku tapahtui Siinain niemimaan rauhattomassa pohjoisosassa.

Egypti
Ulkokuvaa moskeijasta jonne hyökättiin Siinain niemimaalla.
Egyptissä ainakin 235 ihmistä on kuollut moskeijaan tehdyssä iskussa Pohjois-Siinailla, Egyptin valtiollinen televisio kertoo.EPA

Egyptissä ainakin 235 ihmistä on kuollut moskeijaan tehdyssä iskussa Pohjois-Siinailla, kertoo Egyptin valtiollinen televisio.

Ainakin 130 ihmisen kerrotaan haavoittuneen. Hyökkäys tapahtui viikoittaisen perjantairukouksen aikaan Bir al-Abdissa lähellä Siinain maakunnan pääkaupunkia Arishia.

Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen suurimittainen hyökkäys moskeijaan Pohjois-Siinailla, ja uhriluku jättää varjoonsa jopa 90-luvun väkivaltaisuudet alueella.

Silminnäkijöiden mukaan hyökkääjät piirittivät moskeijan maastoajoneuvoilla ja räjäyttivät pommin.

Pommin räjäyttämisen lisäksi hyökkääjät ampuivat ihmisiä ja sytyttivät autoja tuleen estääkseen ihmisten pakenemisen.

Iskun tekijästä ei vielä tietoa

Mikään ryhmä ei ole vielä ilmoittautunut iskun tekijäksi.

Siinain niemimaan pohjoisosassa toimivat islamistitaistelijat ovat kolmen viime vuoden aikana surmanneet yhteensä useita satoja sotilaita ja poliiseja.

Yleensä taistelijat ovat kohdistaneet hyökkäyksensä turvallisuusjoukkoihin, mutta he ovat myös yrittäneet laajentaa vaikutusvaltaansa niemimaan ulkopuolelle hyökkäämällä kristillisiä kirkkoja ja pyhiinvaeltajia vastaan.

Kartta

Siinailla toimii muun muassa Siinain provinssi -niminen järjestö, joka vannoi kuuliaisuutta ääriliike Isisille marraskuussa 2014. Viime syyskuussa järjestö tappoi 18 poliisia hyökkäyksessä Arishin lähellä.

Ryhmä on myös ilmoittanut tehneensä pommi-iskun, joka vuonna 2015 tuhosi Sharm el-Sheikhistä nousseen venäläisen matkustajakoneen ja tappoi koneessa olleet 224 ihmistä.

Suufimuslimien kokoontumispaikka

Paikallinen heimojohtaja ja Isisiä vastaan taistelevien beduiinijoukkojen johtaja kertoi uutistoimisto AFP:lle, että iskun kohteena ollut moskeija tunnetaan mystistä islamin suuntausta edustavien suufilaisten muslimien kokoontumispaikkana.

Isis pitää suufilaisia vääräoppisina ja on iskenyt myös suufimuslimeja vastaan Siinailla.

Egyptiin on julistettu kolmen päivän suruaika iskun takia.

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Timo Soini ovat ilmaisseet surunvalittelunsa Egyptille, STT kertoo.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT