Hyppää sisältöön

Piano soi Punavuoressa joka tiistai aamuseitsemältä, kun perinteikäs äijäkerho kokoontuu aamujumpalle

Helsingin Gloriahallissa on jo 70 vuotta karistettu unihiekkaa tiistaiaamujen aamujumpalla. Jumpan jälkeen syödään yhteinen aamupala, jonka sosiaalinen merkitys on valtava.

Tiistaiaamujen jumppaan osallistuu tavallisesti nelisenkymmentä aamuvirkkua.
Dagdroppen on perinteikkään Helsingfors Gymnastikklubin jumpparyhmä, jonka vanhimmat jäsenet ovat yli 90-vuotiaita.

Kun muu eteläinen Helsinki vielä heräilee marraskuiseen tiistaiaamuun, Pikku Roobertinkadulla sijaitsevan talon alaovella käy kuhina. Nelisenkymmentä miestä on ovenkahvassa kiinni ennen aamuseitsemää. He nousevat tottuneesti viidenteen kerrokseen, vaihtavat vaatteensa ja siirtyvät jumppasalin puolelle.

Dagdroppen on perinteikkään Helsingfors Gymnastikklubin jumpparyhmä, joka on kokoontunut Gloriahallissa aamujumpalle jo 70 vuoden ajan. Tunnin mittaisessa jumppasessiossa on tiistaiaamuisin erikoislaatuisuutta, kertoo Olavi Lohikoski.

– Erityisen miellyttävää tässä on se, että meillä on pianonsoittaja täällä, joka säestää tätä jumppaa. Ja sehän tekee tästä niin hienoa. Sitä voi hyräillä ja laulaakin samalla, kun liikkuu!

Takavuosina ryhmän pianistina toimi kapellimestari Atso Almila, ja muihin tunnetuihin Gymnastikklubin käyttäjiin kuuluu Ylen entinen toimitusjohtaja Arne Wessberg.

Pianistin sävelet laittavat myös laulamaan

Melodisia korvamatoja on luvassa koko päivän ajaksi. Pianosta raikavat muun muassa Mikki Hiiri merihädässä ja Abban Voulez-vous. Kulkurin valssi kirvoittaa muutaman jumppaajan käyttämään myös äänilihaksiaan, ja reipas laulu täydentää liikuntasalissa kuuluvia ääniä.

Helsinkiläinen Bengt Lagerstram aloitti aamujumpat vuonna 1979. Jumppien tahti on vajaan neljän vuosikymmenen aikana muuttunut, 86-vuotias Lagerstam myöntää.

– Kyllä se on nopeutunut ja kun tulee näitä ikämittareita, niin kyllähän se myös kovenee. Tämä oli kuitenkin hieno aamu, joka meni ihan nuottien mukaan.

Liikunnan hyöty yhdistyy tärkeisiin ihmissuhteisiin

Jumpan jälkeen mieskööri siirtyy kerrosta ylemmäs aamupalalle. Liikkumisen ohella kuulumisten päivittäminen on merkittävä syy jatkaa harrastusta, Bengt Lagestram myöntää.

– Olen vielä hyvässä kunnossa ja liikunta on tärkein, mutta melkein yhtä tärkeää on sosiaalinen puoli. Täältä olen saanut monta hyvää kaveria.

Helsingfors Gymnastikklubin puheenjohtaja Håkan Gabrielsson iloitsee, että liikunta kiinnostaa kaiken ikäisiä. Tällä hetkellä Suomen vanhimman, vuonna 1875 perustetun voimisteluseuran riveissä liikkuu yli 400 junioria.

– Keskustaan muuttaa lisää lapsiperheitä, ja voimistelun harrastajia tulee koko ajan.

Myöhästymisestä koituu "joukkorankaisu"

Herraporukan tarmokkuus olla hyvissä ajoin paikalla ikävimpäänkin vuodenaikaan on ihailtavaa. Vaikka kaikki jututettavat korostavat liikunnan merkitystä ja ystävien tapaamista, taustalla taitaa olla myös pieni joukkopaine.

Nimittäin jos aamun jumppatunnilta myöhästyy, se ei jää keneltäkään huomaamatta, Håkan Gabrielsson naurahtaa.

– Myöhästyjälle buuataan. Ja se on aika häpeällistä. On hyvin harvinaista, että kukaan tulee myöhässä.