Jatkuuko valituskierre Rauman kauppakeskuskaavasta? "Harkitsemme vielä"

Vanha Rauma -yhdistys aikoo tutkia tänään tulleen hallinto-oikeuden päätöksen tarkkaan. Jos aihetta valitukselle vielä löytyy, yritetään sellainen tehdä.

Tavaratalot & ostoskeskukset
kaupunkikuva Raumalta
Rauman uusi kauppakeskus nousisi tälle paikalle. Kaupunginjohtaja Kari Koski kuvailee nykyistä näkyä "ruumisarkuksi". Vanhan keskuksen liikkeet ovat olleet tyhjillään jo pitkään.Katja Halinen / Yle

Vanha Rauma -yhdistys oli yksi niistä neljästä valittajasta, joka joutui tänään pettymään Turun hallinto-oikeuden annettua päätöksensä Rauman kauppakeskuskaavasta.

Yhdistys aikoo nyt käydä päätöksen perustelut läpi sanasta sanaan. Siihen on vielä mahdollista hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta. Käyttääkö yhdistys tämän mahdollisuuden, jää nähtäväksi.

– Me kunnioitamme tätä päätöstä, mutta jos perusteluista löytyy kohta, joka antaa aihetta valitukselle, harkitsemme miten jatkossa menettelemme, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Tapio Nurmi.

Mitä käy maailmanperintökohteen statukselle?

Tänään annettu oikeuden päätös mahdollistaa uuden kauppakeskuksen, linja-autoaseman ja kerrostaloalueen rakentamisen kaupungin keskustaan Vanhan Rauman tuntumaan. Vanha Rauma -yhdistys on pelännyt erityisesti kauppakeskuksen vaikutuksia alueen asemaan maailmanperintökohteena.

– Meitä huolestuttaa, että alueen elinvoimaisuus kärsii, jos viereen tulee ison mittakaavan kauppakeskus. Se voi tappaa Vanhan Rauman pienliikkeitä. Silloin alue voi joutua listalle, joka vaarantaa maailmanperintöstatuksen, Tapio Nurmi toteaa.

Itse kauppakeskusta yhdistys ei Nurmen sanojen mukaan vastusta. Toiveena kuitenkin olisi, että paikalle mahdollisesti rakennettava ostoskeskittymä rakennettaisiin sopivaksi jatkeeksi Vanhalle Raumalle, ei sitä tukahduttavaksi kilpailijaksi.

Meitä huolestuttaa, että Vanhan Rauman elinvoimaisuus kärsii, jos viereen tulee ison mittakaavan kauppakeskus.

Tapio Nurmi

Nurmen mukaan Vanha Rauma -yhdistys pitää uutta kauppakeskusta myös mahdollisuutena toimivalle yhteistyölle.

– Se tiivistäisi Rauman kaupunkirakennetta ja keskusta-alue säilyisi kaupallisena keskuksena, eikä vain asuinpaikkana. Maailmanperintökohteen arvolle sopivinta olisi, että tästä käynnistettäisiin arkkitehtikilpailu, Nurmi toteaa.

Rakentaminen alkaisi vuoden päästä

Rauman kaupunginhallitus hyväksyi kaavan jo vuosi sitten, mutta valitukset viivästyttivät sen toimeenpanoa. Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski arvioi, että kauppakeskuksen rakentaminen voisi alkaa noin vuoden kuluttua. Sitä ennen pitäisi vielä tehdä suunnitelmat ja piirustukset valmiiksi.

Koski uskoo, että tällä kertaa rakentaminen voi todella alkaa. Vaikka joku haluaisikin vielä valittaa kaavasta, ei hän usko korkeimman hallinto-oikeuden ottavan valitusta käsittelyyn.

Kaavan vatvomisessa onkin jo vierähtänyt aikaa kymmenkunta vuotta. Sanomalehti Länsi-Suomi (siirryt toiseen palveluun)kokosi vaiheet yhteen tänä kesänä.

Nyt esillä olevaan kaavaan sisältyy myös linja-autoasema ja kerrostaloja, mutta kauppakeskus on noussut keskusteluissa näkyvimpään rooliin. Esimerkiksi kerrostaloja syntyisi alueelle vasta tarpeen mukaan.

– Asuinkerrostalot tulevat siinä vaiheessa, kun niille on kysyntää. Kuuden kerrostalon rakentaminen tarkoittaa Rauman oloissa useita vuosia, Koski toteaa.