Nuori mies löysi paikkansa Suomen pohjoisrajalta – "Tykkään Näätämöstä enemmän kuin Keski-Suomen kuravesistä"

Kalastusmatkalla saatu työtarjous sai Atte Ikkalan muuttamaan Keski-Suomesta Lapin pohjoiskolkkaan alle 100 asukkaan kylään.

elämäntapa
Atte Ikkala Norjan ja Suomen rajalla
Atte Ikkala

Saarijärveltä kotoisin oleva Atte Ikkala muutti Näätämöön kolmisen vuotta sitten. Pohjoisimmassa Lapissa Norjan rajan tuntumassa oleva pieni kylä ja sen lähialue olivat hänelle jo entuudestaan tuttuja, sillä hän on käynyt kalassa kyseisellä paikkakunnalla pikkupojasta asti.

– Kalavesien vuoksihan siellä aina kuljettiin ja talvi odotettiin, että päästään kesällä takaisin.

Näätämö suomen kartalla
Näätämön sijainti Suomen kartalla.Ville Fofonoff / Yle

Inarin kunnan koillisosassa sijaitsevan alle sadan ihmisen kylän voi kokea olevan eristyksissä. Kylästä löytyy pari sekatavarakauppaa, motelli sekä puutavarakauppa. Kyläyhteisö on kuitenkin tiivis, ja kolttasaamelainen kylä on monella tapaa yhteydessä Norjan puolella olevaan naapurikylään Neideniin.

Varsinaisesti Ikkalalla ei ole ollut unelmaa Lappiin muutosta. Tilaisuus kuitenkin tarjoutui hänelle sattumalta, ja siihen hän päätti tarttua.

– Mahdollisuus tuli nokan eteen 2015 kesällä, kun olin perinteisesti lohireissulla Neidenissä ja majoituin Näätämössä. Samalla tarjoutui tilaisuus saada työ ja asunto. En minä alkanut vastaan rimpuilemaan ja hetken mielijohteesta muutin Näätämöön.

Ikkala ei kauaa ehtinyt miettiä, kun oli jo vaihtanut asuinpaikkansa lempikalavesiensä äärelle. Muuttomatkaa kertyi noin 1000 kilometriä. Päätöstään hän ei ole katunut.

– Ei ole kauheasti ikävä Keski-Suomeen ollut. Tietysti sinne jäivät sukulaiset ja kaverit. Kyllä minä Näätämöstä tykkään enemmän kuin niistä Keski-Suomen kuravesistä.

Sopeutunut paikalliskulttuuriin

Ikkala on mielestään otettu hyvin vastaan Näätämön kylässä, ja hän on päässyt mukaan paikalliseen elämään. Pienessä yhteisössä, jossa kaikki tuntevat toisensa, ei ulkopuolinen ihminen jää kauaksi aikaa ilman tuttavia.

– Poronhoitoon olen päässyt mukavasti käsiksi. Kaveri otti kerran mukaan aidalle ja sen jälkeen siellä on tullut käytyä aina erotuksissa. Se on ihan hieno elämäntapa, mutta poromiehen työ ei todellakaan ole helppoa.

Näätämöstä löytyy koskematonta luontoa.
Nätämöstä löytyy koskematonta luontoa.Atte Ikkala

Näätämö sijaitsee keskellä kahta suurta erämaa-aluetta, Kaldoaivia ja Vätsäriä. Puhdas luonto ja alueen syrjäisyys luovat alueelle rauhanomaisen tunteen. Nyt siellä vakituisesti asuvana Ikkala näkee alueen koko kauneuden.

– Erämaa-alueet Näätämössä suojaavat jonkun verran luontoa. Turvetuotanto tai metsätalous eivät pääse sitä pilaamaan. Se on mukavan puhdas ympäristö elellä. Turistina sitä ei päässyt kunnolla kokemaan, mitä se alue oikeasti käsittää. Paikkakuntalaisena sen näkee aivan toisenlaisena.

Norjan rajalle matkaa Näätämöstä on noin kaksi kilometriä. Rajakylässä tapaa ja tutustuu ihmisiin kummallakin puolen rajaa.

– Norjan puolen Näätämön eli Neidenin olen ottanut myös kuin toiseksi kodikseni. Siinä ei enää niin selvästi näe valtakuntien rajaakaan, kun jatkuvasti kulkee rajan molemmin puolin. Vielä enemmän tulee reissattua, kun tyttökaverikin on sieltä Norjan puolelta.

Turistista yrittäjäksi

Atte Ikkala on kotoisin Saarijärveltä Keski-Suomesta. Simossa kalatalouden perustutkinnon suoritettuaan hän suuntautui kalastuksen ohjaajaksi. Siitä lähtien hän on työskennellyt oppaana vaihtelevissa ympäristöissä.

Jokakesäiseltä kalastusreissultaan sattumalta työn saaneena, ja Näätämöön muuttaneena Ikkala alkoi pohtia tarkemmin omaa tulevaisuuttaan. Ajatus oman yrityksen perustamisesta alkoi tuntua luontevalta.

– Piti oikeasti miettiä, miten täällä Näätämössä luo uran itselleen. Omat vahvuudet ovat ilman muuta opastoiminnassa.

Atte Ikkala Näätämöllä.
Atte Ikkala Näätämöllä.Atte Ikkala

Atte Ikkala perusti kesällä itselleen safaritoimintaa ja henkilöstövuokrausta tarjoavan yrityksen. Uudella yrityksellä ei vielä ole valtavasti asiakkaita, mutta työ on kuitenkin pitänyt Ikkalan leivässä.

– Reissuja ollaan päästy tekemään. Kesällä oli asiakkaita, jotka eivät ole ennen Atlantin lohta saaneet ja jokaiselle saatiin se kyllä Näätämöjoesta kaivettua. Ihan hienosti lähtenyt homma pyörimään.

Vaikka joissain Pohjois-Suomen matkailuyrityksissä käytetään hyväksi saamelaiskulttuuria yrityksen markkinoinnissa ja sen toiminnassa, Ikkala ei niin aio tehdä.

– Minulla on kunnioitus sitä kohtaan. En aio käyttää sitä omassa liiketoiminnassani. En itse pukeudu koltaksi ja lähde ajamaan kelkalla, vaan annan saamelaisten pitää heidän kulttuurinsa, ja minä keskityn kalavesiin ja moottorikelkkailuun erikseen.

Kelkanjäljet hangella
Kelkanjäljet hangellaAtte Ikkala

Tulevaisuus Näätämössä

Ikkala suunnittelee oman yrityksensä toiminnan tarjoavan tulevaisuudessa muutamia työpaikkoja ja pyörittävän liiketoimintaa talvikaudella, jolloin kesäkaudella päästään sitten valmistelemaan seuraavaa talvikautta ja hengähtämään.

– Mitään megasuurta bisnestä en ole tästä luomassa enkä miljonääriksi lähtemässä. Kun vain elannon saisi tällä tehtyä, niin olisin tyytyväinen.

Rajakylässä yritystoiminnan laajentaminen Norjan puolelle on mahdollisuus, ja siihen Ikkalakin tähtää.

– Siellä on kuitenkin enemmän kilpailua, mutta kyllä siellä minulle sijaa varmasti on.

Näätämön erämaa-alueilla on upeat maisemat
Näätämön erämaa-alueilla on upeat maisematAtte Ikkala

Onnellisena Pohjoisessa

Sosiaalinen kanssakäyminen voi tuntua rajatulta verrattaessa Näätämöä etelän suuriin kaupunkeihin. Tekemistä kuitenkin löytyy, kun jaksaa itse yrittää.

– Jokuhan voisi ajatella, että minun elämäni on aivan hirveää, kun ajelen tuolla 20 asteen pakkasessa kelkalla ja poraan reikiä jäähän, ja on vielä asiakkaita mukana. Tai kun käyn porohommissa aidalla poromiesten kanssa kuuntelemassa, kun he puhuvat keskenään saamea, enkä itse ymmärrä sanaakaan.

Atte Ikkala pilkkii jo ensimmäisillä jäillä.
Ikkala lähtee pilkille jo ensimmäisillä jäillä.Atte Ikkala

Ikkalan mielestä on kuitenkin enemmän elämänkatsomuksesta kiinni, onko onnellinen vai ei.

– En minä nyt usko, että tästä yhtäkkiä voisi onnellisemmaksi tulla.