1. yle.fi
  2. Uutiset

Suurlähettiläs Egyptin iskusta: Huomattavasti kovempi kuin aiemmat

Turvallisuustilanne muualla kuin Pohjois-Siinailla ei toistaiseksi ole huonontunut, arvioi suurlähettiläs Laura Kansikas-Debraise.

Egypti
Ulkokuvaa moskeijasta jonne hyökättiin Siinain niemimaalla.
EPA

Suomen Kairon-suurlähettiläs Laura Kansikas-Debraise sanoo, että Pohjois-Siinain turvallisuustilanne on jo vuosia ollut erittäin epävakaa. Alueella tapahtui tänään tuhoisa moskeijaisku.

Suomalaisia tai turisteja ylipäänsä ei Pohjois-Siinailla pitäisi olla, kertoo suurlähettiläs. Suomenkin ulkoministeriö kehottaa olemaan matkustamatta sinne.

– Tämänpäiväinen isku oli huomattavasti kovempi kuin mitkään aikaisemmat. Huomattava määrä siviilejä joutui uhriksi. Turvallisuustilanne muualla kuin Pohjois-Siinailla ei ole huonontunut.

– Toistaiseksi mielestäni Egyptiin voi vielä matkustaa, arvioi Kansikas-Debraise.

Laura Kansikas-Debraise
Laura Kansikas-DebraisePetri Krook

"Isku siviilejä vastaan"

Kairon kaduilla perjantainen Pohjois-Siinain moskeijaisku ei ole näkynyt millään lailla, kertoo suurlähettiläs.

Ainakin 235 ihmistä kuoli ja 130 haavoittui perjantairukouksen aikaan tehdyssä iskussa Bir al-Abdissa lähellä Siinain maakunnan pääkaupunkia Arishia.

– Tämä oli isku siviilejä vastaan ja siinä mielessä melko poikkeuksellinen verrattuna viime aikojen muihin iskuihin. Ne ovat olleet lähinnä poliiseja ja armeijaa vastaan, sanoo suurlähettiläs Kansikas-Debraise.

Muualla Egyptissä on tosin tänäkin vuonna hyökätty erityisesti koptikristittyjä vastaan.

Pohjois-Siinailla veritekoihin syyllistyvät äärijärjestö Isisin kanssa yhteistyötä tekevät ryhmittymät, selventää Kansikas-Debraise Egyptin jännitteitä. Egyptissä on myös al-Qaida-järjestöön sidoksissa olevia terroristiryhmiä.

Lue myös:

Egyptin valtionmedia: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Lue seuraavaksi