Hyppää sisältöön

Luhanskin separatistialueen johtaja eroaa "terveyssyistä"

Igor Plotnitski lähti Venäjälle torstaina. Venäjän tukemalla Itä-Ukrainan kapinallisalueella on käyty hämärää valtakamppailua.

Igor Plotnitski nimettiin niin sanotun Luhanskin kansantasavallan johtajaksi marraskuussa 2014. Novaja Gazeta -lehti kirjoittaa Plotnitskin poistuneen Luhanskista Venäjälle keskellä vallankaappausepäilyjä separatistialueella. Kuva: AFP

Itä-Ukrainan Luhanskin separatistialueen johtaja Igor Plotnitski on eronnut. Eroa perustellaan virallisesti terveyssyillä.

Venäjän tukemalla separatistialueella on ollut meneillään salaperäinen valtakamppailu.

Erosta ilmoitti niin sanotun Luhanskin kansantavasavallan turvallisuusministeri Leonid Pasetšnik. Pasetšnik sanoo hoitavansa kapinallisalueen johtajan tehtäviä tuleviin vaaleihin asti.

– Tänään Igor Plotnitski on eronnut johtuen terveysongelmista, joita ovat pahentaneet lukuiset taisteluvammat ja aivotärähdyksen seuraukset. Hänen päätöksensä mukaan minä tulen tasavallan johtajaksi tuleviin vaaleihin asti, Pasetšnik ilmoittaa julkilausumassaan.

Plotnitski haavoittui häntä vastaan tehdyssä pommi-iskussa elokuussa 2016.

Luhanskin alueen välienselvittely kiihtyi maanantaina, kun Igor Plotnitski erotti kapinallisalueen sisäministerin Igor Kornetin.

Kornet kieltäytyi eroamasta ja tiistaina katukuvaan ilmestyi tunnuksettomia asemiehiä, jotka piirittivät hallintorakennuksia. Plotnitski lähti Venäjälle torstaina.

Kreml ei ole ollut innokas kommentoimaan Luhanskin tapahtumia.

Itä-Ukrainan separatistialueet eivät käytännössä kykenisi selviytymään ilman Venäjän apua, ja on epätodennäköistä, että johtajanvaihdos voisi tapahtua ilman Venäjän hiljaista siunausta.

Novaja Gazetassa -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) toimittaja Pavel Kanygin arvioi aiemmin, että naapurialueen Donetskin separatistit kasvattavat vaikutusvaltaansa Luhanskissa, jota hallitsevat kapinallisryhmät ovat olleet hajanaisia.

Epäselvää on, miten Luhanskin johtajanvaihdos vaikuttaa Itä-Ukrainan sotaan. Separatistien ja Ukrainan joukkojen tulitauko on rakoillut kaiken aikaa, ja ainakin viisi ukrainalaista sotilasta on kuollut taisteluissa vuorokauden aikana.

Luhanskin separatistialueen johtajaksi nimetty Pasetšnik vakuuttaa kunnioittavansa Minskin tulitaukosopimuksia.

Aiheesta aiemmin:

.
.