Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Siinain levottomuudet ovat vain yksi oire Egyptin pinnan alla kytevistä paineista, kirjoittaa Ylen Lähi-idän-kirjeenvaihtaja Aishi Zidan.

Siinain terrori-iskusta selvinnyt mies sairaalahoidossa. Kuva: Mohammad Hossam / EPA

JERUSALEM Näin synkkää päivää Egyptissä ei ole nähty pitkään aikaan.

Aavikkoinen Siinain niemimaa on ollut jo pitkään epävakaata seutua, ja ääriryhmien iskuista on tullut jatkuvasti toistuva uutinen viime vuosina.

Silti perjantaina Siinailla Bir al-Abedin kaupungissa moskeijaan tehty isku on poikkeuksellinen.

Silminnäkijöiden kuvausten mukaan asemiehet olivat räjäyttäneet moskeijassa pommin. Sen jälkeen moskeijan ulkopuolella odottaneet asemiehet olivat ampuneet pakenevia ihmisiä ja jopa haavoittuneita pelastamaan saapuneita ambulansseja.

Jo ainakin 235 ihmisen tiedetään kuolleen, mikä tekee iskusta yhden Egyptin nykypäivän tuhoisimmista. Tavallistakin julmempi hyökkäys vaikuttaa huolellisesti suunnitellulta.

Uhrimäärän lisäksi iskusta tekee poikkeuksellisen sen kohde. Hyökkäys tehtiin moskeijaan ja vielä muslimien pyhäpäivänä perjantaina. Siksi moskeijalle oli kokoontunut paljon ihmisiä.

Mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut tekijäksi, mutta epäilykset kohdistuivat heti Siinailla toimiviin ääriryhmiin.

Syrjäinen ja köyhä alue on tarjonnut niin rikollisryhmille kuin ääriliikkeille paikan toimia.

Levottomuuksia on ruokkinut Egyptin sisäinen epävakaa tilanne. Ensin Egyptiä vuosikymmeniä hallinnut presidentti Hosni Mubarak syöstiin vallasta arabikevään kansannousussa vuonna 2011. Sitten valtaan nousi islamistinen Muslimiveljeskunta, jonka armeija syrjäytti kovin ottein vuonna 2013.

Epävakaassa ja jännittyneessä tilanteessa iskut Siinailla ovat kiihtyneet. Niitä ovat tehneet niin Isisiin kuin al-Qaidaan kytköksissä olevat ääriryhmät. Iskuissa on kuollut satoja ihmisiä.

Kohteena ovat useimmiten Egyptin armeija ja poliisi, mutta myös siviilit joutuvat kärsimään jatkuvista iskuista. Niitä on kohdistettu esimerkiksi Egyptin turvallisuusjoukkojen kanssa yhteistyötä tekeviä beduiiniheimoja vastaan.

Kohteena ovat myös olleet vähemmistöt, kuten koptikristityt sekä suufimuslimit, joita ääri-islamistit pitävät vääräoppisina. Paikallisten lähteiden mukaan perjantaina iskun kohteeksi joutunut moskeija on ollut suufien suosima kokoontumispaikka.

Ääriryhmien lisäksi osan paikallisista beduiiniheimoista suhde Egyptin hallintoon on ollut jo pitkään vaikea.

Siinai on ollut jo pitkään köyhää ja laiminlyötyä seutua, minkä lisäksi Egypti on käyttänyt kovia otteita kapinaliikkeiden kukistamiseksi alueella. Kaikki tämä on kasvattanut vain katkeruutta.

Myös Lähi-idän laajempi alueellinen epävakaus heijastuu Siinaille. Naapurissa on vuosia saarrettuna ollut epävakaa palestiinalaisalue Gaza, minkä lisäksi sekasortoisen Libyan tilanne heijastuu myös Egyptiin.

Sisäiset jännitteet ja arvet ovat viime vuosien poliittisten myllerrysten jäljiltä suuret. Egyptin suurimpiin poliittisiin liikkeisiin kuuluva Muslimiveljeskunta on suljettu yhteiskunnan ulkopuolelle. Presidentti Abdel Fattah al-Sisin hallinto on ottanut käyttöön kovat otteet erimielisten vaimentamiseksi.

Siinain levottomuudet ovat vain yksi oire Egyptin pinnan alla kytevistä paineista ja epävakaudesta.