Professori suosittelee kaktuksia aavikoiden vihertämiseen – "Kasvaa missä vaan"

Viikunakaktus tarjoaa uudenlaisen elinkeinon kuivien seutujen asukkaille. Samalla se hyödyttää muuta luontoa.

Ulkomaat
Eguptiläiset keräävät viikunakaktuksen hedelmiä Kairossa.
Moahmed Hossam / EPa

Aavikoiden vihertämiseen, samoin kuin ihmisten ja eläinten ruokahuollon turvaamiseen olisi käytettävissä erittäin hyödyllinen ja helppohoitoinen kasvi – viikunakaktus.

Palermon yliopiston maa- ja metsätieteiden professori Paolo Inglese suosittelee viikunakaktuksen käytön lisäämistä autiomaaoloissa.

Viikunakaktus eli viikunaopuntia (Opuntia ficus-indica) on erittäin monipuolinen kasvi, sillä sen hedelmät, samoin kuin ilmapallonmuotoiset lehdykät soveltuvat sekä ihmisten että eläinten ravinnoksi.

Kaktus on myös hyvin ravinteikasta ruokaa, Se sisältää runsaasti ravintoaineita, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, professori kertoo.

Kaktukset keräävät itseensä vettä hyvin tehokkaasti, joten ne toimivat myös vesivarastoina kuivissa olosuhteissa.

Viikunakaktusta voidaan hyödyntää muutenkin. Kasvissa elävistä hyönteisistä saadaan väriainetta tekstiili-, elintarvike- ja kosmetiikkateollisuudelle.

Kuten muutkin kasvit, viikunakaktus imee ilmasta hiilidioksidia ja ehkäisee omalta osaltaan ilmastonmuutosta. Kasvin hyödyntämiselle tässä suhteessa on paljon mahdollisuuksia, sillä maapallolla on paljon kuivia, kasveista paljaita alueita.

Professori Ingleser ihastelee, miten helppo viikunakaktusta on kasvattaa.

– Jos otat kaktuksenlehden ja heität sen kuin frisbeen, se laskeutuu lappeelleen maahan ja kasvattaa juuret missä tahansa se koskettaa maata, hän sanoo.

– Se kasvaa missä vain. Se ei tarvitse kastelua, koska se on täynnä vettä. Se voi hyödyntää heikkotasoista maaperää.

Viikunakaktusta viljellään Brasiliassa, Etiopiassa, Etelä-Afrikassa, Jordaniassa, Marokossa ja Intiassa ravinnoksi. Varsinkin Latinalaisessa Amerikassa se on jo vakiintunut osa ruokaperinnettä.

Kun ilmaston lämpeneminen muuttaa yhä suuremman osan maapallosta autiomaaksi, alueella asuvat ihmiset tarvitsevat keinoja selvitymiseen. Professori Inglesen mielestä viikunakaktus on ihanteellinen vaihtoehto autiomaan asukkaiden elinolojen parantamiseen.

Lähteet: Reuters