1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Egyptin moskeijahyökkäys

Egyptin presidentti julisti suruajan: "Moskeijaisku kostetaan äärimmäisellä voimankäytöllä"

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi vannoo maansa taistelevan terrorismia vastaan entistä päättäväisemmin.

Egyptin moskeijahyökkäys
Presidentti ja ministerit istuvat suuren pöydän ääressä neuvonpidossa.
Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi (keskellä) tapasi maansa avainministereitä Siinain iskun jälkeen 24.11. 2017.Epa-Efe/ Egyptian Presidency

Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi on julistanut maahan kolmen päivän suruajan ja vakuuttaa, että moskeijaiskuun vastataan ankaralla voimankäytöllä.

– Armeija ja poliisi kostavat marttyyriemme kuoleman ja palauttavat pian äärimmäisellä voimallaan turvallisuuden ja vakauden, presidentti sanoi televisioidussa puheessaan perjantai-iltana.

Egyptissä, Pohjois-Siinailla ainakin 235 ihmistä kuoli ja yli sata haavoittui moskeijaan tehdyssä iskussa. Hyökkäys tapahtui viikoittaisen perjantairukouksen aikaan Bir al-Abdissa lähellä Siinain maakunnan pääkaupunkia Arishia.

Sisi sanoi puheessaan, ettei Egypti suinkaan taivu terrorismin edessä, vaan isku lisää maan päättäväisyyttä terrorismin vastaisessa taistelussa.

– Iskun tarkoituksena on pysäyttää pyrkimyksemme puuttua terrorismiin, tuhota tahtomme ja järkyttää luottamustamme egyptiläisiin, Sisi sanoi.

– Mutta me olemme päättäväisiä ja jatkamme taistelua terrorismia vastaan.

Uutiskanava al-Arabiyan mukaan (siirryt toiseen palveluun) presidentti Sisi on kehottanut maan hallitusta maksamaan 200 000 Egyptin puntaa eli yli 9 500 euroa jokaisen kuolonuhrin perheelle. Lisäksi hallitus maksaa 50 000 Egyptin puntaa eli noin 2 400 euroa jokaiselle iskussa loukkaantuneelle.

Toistaiseksi mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut moskeijaan kohdistuneen iskun tekijäksi, mutta epäilykset kohdistuivat heti Siinailla toimiviin ääriryhmiin, kuten Isisiin.

Egyptin armeijan edustaja kertoi yöllä uutistoimisto AFP:lle, että maan ilmavoimien lentokoneet ovat iskeneet ajoneuvoihin, joita käytettiin Siinain niemimaan moskeijaiskussa. Lisäksi ilmavoimat tuhosi paikkoja, jonne oli varastoitu aseita ja ampumatarvikkeita.

Lue myös:

Analyysi: Egyptin synkkä päivä

Egyptin valtionmedia: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Lähteet: AFP, Reuters, STT