Hyppää sisältöön

Hirvijahdissa kaadettu nyt jo enemmän kuin viime vuonna

Hirvenmetsästys on edennyt vuosikymmenen kärkivuosien tahdissa tänä syksynä. Lapissa hirvenpyyntilupien määrä kasvoi 40 prosenttia.

Kuva: AOP

Hirviä kaadetaan tämän vuoden jahtikaudella lähes vuosikymmenen ennätystahtiin. Tähän mennessä on kaadettu jo yli 45 000 hirveä, kun viime vuonna kaadettuja hirviä oli vuoden loppuun mennessä tuhat vähemmän, selviää Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastoista.

Pyyntilupia myönnettiin koko maassa 11,5 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Lupamäärät kasvoivat etenkin pohjoisessa Suomessa, sillä Lapissa lupia myönnettiin jopa 40 prosenttia edellisvuotta enemmän. Lapissa hirviä on ammuttu eniten kymmeneen vuoteen, ja jahtikautta on vielä jäljellä viisi viikkoa.

Luonnonvarakeskuksen tutkijan Jyrki Puseniuksen mukaan monen uuden havainto- ja tietojärjestelmän samanaikainen sisäänajo on tehnyt hirvien kanta-arvioista epävarmempia.

Epävarmuuden takia Luke suositteli Riistakeskukselle hirvien kaatomäärien suunnittelemista siltä pohjalta, että kanta voi olla aiempia vuosia merkittävästi suurempi.

– Jos muutama vuosi alimetsästetään, on kova urakka pienentää kantaa. Hirvet tuottavat jälkeläisiä Suomessa todella paljon muihin Pohjoismaihin verrattuna, Pusenius selvittää.

Lapissa hirvijahti on vaikeutunut marraskuussa lumen ja nopeasti lyhenevien päivien takia. Kolarin riistanhoitoyhdistyksen alueella pidetään kuun lopussa kokous, jossa päätetään, jatketaanko jahtia joulukuussa lainkaan.

– Jääriitto (kova jääkuori pehmeän lumen päällä) on ollut paha. Koirat eivät ole voineet jalat verillä kulkea metsässä, sanoo riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Raimo Kumpurinne.

Lue myös:

Metsästysseura ei hyväksynyt Riistakeskuksen arviota, tilasi helikopterin todistaakseen hirvien suuren määrän alueellaan

Hirvien aiheuttamat vahingot lisääntyvät metsissä – Kauhajoella ja Teuvalla kerätään tarkat paikkatiedot metsästyksen tueksi