1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwen korkein oikeus: Sotilaiden väliintulo oli laillinen

Päätös herätti heti kysymyksiä maan oikeuslaitoksen itsenäisyydestä.

Armeijan tankki Hararessa 16. marraskuuta. Kuva: AFP

Zimbabwen korkein oikeus on julistanut lailliseksi armeijan väliintulon, joka johti entisen presidentin Robert Mugaben syrjäyttämiseen. Asiasta kertovat Zimbabwen valtiollinen tv-yhtiö ZBC (siirryt toiseen palveluun) sekä uutistoimistot.

Oikeuden päätöksen mukaan Zimbabwen puolustusvoimat toimi perustuslain mukaisesti pyrkiessään estämään Mugaben, 93, lähipiiriä kaappaamasta valtaa.

Tuomari George Chiweshen mukaan armeijan toimet varmistivat, että henkilöt, joita ei ole valittu vaaleilla, eivät pääse päättävään asemaan. Muotoilu oli ilmeinen viittaus Mugaben puolisoon Graceen.

Tuomari Chiweshe päätti myös, että entisen varapresidentin, nykyisen presidentin Emmerson Mnangagwan erottaminen pari viikkoa sitten tapahtui laittomasti.

Tuomio herätti heti epäilyjä siitä, voiko Zimbabwen oikeuslaitos toimia itsenäisesti maan uuden hallinnon aikana.

Zimbabwen poliittinen kriisi käynnistyi armeijan tukeman Mnangagwan erottamisesta. Yleisesti arveltiin, että iäkäs Mugabe aikoo pian nimittää vaimonsa Gracen varapresidentikseen Mnangagwan tilalle ja petaa tälle paikkaa seuraajanaan.

Zimbabwen armeija ei tätä hyväksynyt, vaan lähetti panssarivaunuja kaduille, otti ZBC:n hallintaansa ja pani Mugaben kotiarestiin. Mugabe myöntyi lopulta eroamaan armeijan ja puolueensa painostamana, ja eilen perjantaina Mnangagwa vannoi virkavalansa Zimbabwen uutena presidenttinä.

**Lisää aiheesta: **

Zimbabwen uusi presidentti vannoi virkavalansa – lupasi vaalit ensi vuodeksi

Zimbabwen uusi presidentti vannoi virkavalansa – lupasi vaalit ensi vuodeksi