Avustuskuljetukset Jemeniin käynnistyivät – "Uhkana maailman suurin nälkäkatastrofi vuosikymmeniin"

Jemenin kapinallisalueiden miljoonat ihmiset olivat vailla avustuksia 18 päivää. Nyt apua tuli neljä koneellista.

Jemen
Avustustarvikkeita puretaan lentokoneesta Sanaassa.
Avustustarvikkeita puretaan lentokoneesta Sanaassa.Yahya Arhab / EPA

Jemenin pääkaupungin Sanaan lentokentälle on tänään lauantaina laskeutunut neljä avustusjärjestöjen kuljetuskonetta.

Sanaa on Jemenin huthi-kapinallisten hallussa. Saudi-Arabian johtama liittouma eristi kaikki kapinallisalueet 6. marraskuuta sen jälkeen, kun huthit olivat ampuneet ohjuksen kohti Saudi-Arabian pääkaupungin Riadin lentokenttää.

Nyt liittouma oli hyväksynyt apukuljetukset.

Jemen on yksi maailman köyhimpiä maita ja kolmatta vuotta jatkuva sota on tuhonnut maan talouselämää. Avustusjärjestöjen mukaan seitsemän miljoonaa jemeniläistä on järjestöjen toimittaman avun varassa. Avustusten estäminen pahensi nopeasti maan humanitaarista hätää.

Yksi koneista kuljetti Sanaahan 15 tonnia rokotteita, joilla voidaan rokottaa 600 000 lasta mm. kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan.

Kahdessa koneessa Jemeniin tuli YK:n henkilökuntaa ja yhdessä Punaisen Ristin.

Kapinalliset vahvistivat koneiden saapumisen, mutta totesivat samalla, ettei neljä koneellista riitä mihinkään. He vaativat, että liittouma avaa lupauksensa mukaisesti kapinallisten hallussa olevan Hodeidan sataman saarron.

YK kertoo, että sillä on valmiina laivalastillinen viljaa ja muita tarvikkeita vietäväksi Hodeidaan, jos lupa kuljetukselle vain saadaan.

YK on varoittanut, että jos Jemenin kapinallisalueiden saarto jatkuu, seurauksena on pahin nälkäkatastrofi, mitä maailmalla on nähty vuosikymmeniin.

Lähteet: Reuters, AFP