Pakistanin kaupungit olleet sekaisin jo viikkoja – vaalilain sanamuodon muutos raivostutti islamistit

Nopeasti kasvanut ääriliike uskoo oikeusministerin halunneen pilkata jumalaa, kun lain sanamuotoa muutettiin.

Pakistan
Tehrik-e-Labaik-liikkeen kannattajia mielenosoituksessa Lahoressa Pakistanissa.
Tehrik-e-Labaik-liikkeen kannattajia mielenosoituksessa Lahoressa Pakistanissa.Rahat Dar / EPA

Pakistanin suurimmissa kaupungeissa on ollut laajoja mielenosoituksia jo yli kaksi viikkoa. Levottomuuksia on ollut mm. Islamabadissa, Lahoressa, Karachissa ja Faizabadissa.

Islamilaisen ääriliikkeen Tehreek-e-Labaikin kannattajat ovat järjestäneet mielenosoituksia ja istumalakkoja, ja sulkeneet moottoriteitä.

Tänään lauantaina tuhannet poliisit ovat alkaneet purkaa katusulkuja, jolloin on puhjennut yhteenottoja. Poliisin mukaan tapahtumat ovat sujuneet rauhallisesti. Liikkeen kannattajat kertovat, että ihmisiä on kuollut poliisin väkivallan takia.

Kahakat ovat seurausta Pakistanin hallituksen lokakuussa hyväksymästä vaalilain muutoksesta. Siinä tehtiin myös pieni muutos valtiollisiin tehtäviin pyrkivien henkilöiden vannoman valan sanamuotoon. Tehrik-e-Labaikin mielestä sanamuoto muuttui niin, ettei siinä enää todettu Muhammedin olevan islamin viimeinen profeetta.

Hallitus huomasi nopeasti tehneensä virheen ja korjasi sanamuodon ennalleen.

Tehreek-e-Labaikin kannattajat eivät kuitenkaan hyväksyneet muutosta, vaan pitivät tapahtunutta osoituksena oikeusministeri Zahid Hamidin harrastamasta jumalanpilkasta.

– Hallitus sanoo, että kyse oli hallinnollisesta virheestä. Emme usko, että niin oli asia. Se tehtiin tietoisesti ja tekijöinö olivat parlamentissamme istuvat länsimaiden agentit, sanoi Tahreek-Labaikin johtoon kuuluva Hafiz Ullah Alvi saksalaiselle Deutsche Welle -uutiskanavalle (siirryt toiseen palveluun).

Tehreek-e-Labaik -järjestö on syntynyt vasta tämän vuoden aikana. Ääri-islamilaisen järjestön uskotaan saavan vahvan kannatuksen ensi kesäksi suunnitelluissa parlamenttivaaleissa.

Pakistanissa suuri osa kansasta haluaa, että maa siirtyisi käyttämään islamilaista lakia.

Lauantai-iltana Pakistanin hallitus käski armeijan puuttumaan tilanteeseen ja lopettamaan mielenilmaukset ja tiesulut Islamabadissa.

Lähteet: Reuters