Ulkomaiset tiedotusvälineet voidaan nyt luokitella Venäjällä "ulkomaisiksi agenteiksi"

Venäjän uusi laki on suunnattu suoraan Yhdysvaltoja vastaan.

Venäjä
Vladimir Putin näkyy useassa televisiovastaanottimessa elektroniikkaliikkeesssä.
Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka myötä ulkomaista rahoitusta saavat, Venäjällä toimivat tiedotusvälineet voidaan luokitella "ulkomaisiksi agenteiksi".

Laki on Venäjän vastatoimi Yhdysvaltain oikeusministeriön päätökselle, jonka mukaan venäläisen, valtio-omisteisen televisiokanava RT:n (Russia Today) oli rekisteröidyttävä ulkomaiseksi agentiksi.

RT:n, samoin kuin venäläisen Sputnik-uutistoimiston todettiin levittäneen valeuutisia Yhdysvaltain presidentinvaalien yhteydessä. Putin ilmoitti tuolloin Venäjän vastaavan Yhdysvaltain päätökseen samalla mitalla.

Viime viikolla Venäjän oikeusministeriö julkaisi listan, mitä tiedotusvälineitä laki saattaisi koskea. Listalla ovat USA:n hallituksen sponsoroimat Voife of America ja Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) samoin kuin RFE/RL:n alaisuudessa toimivat seitsemän paikallista uutiskanavaa.

Myös saksalainen Deutsche Welle ja yhdysvaltalainen CNN saattavat joutua listalle. Todennäköisimmin Venäjän viranomaiset kohdistavat toimensa yhdysvaltalaisiin uutisvälineisiin.

Laki aiheuttaa tiedotusvälineille lähinnä byrokraattista haittaa. Niiden on hakeuduttava Venäjän valtion ylläpitämään rekisteriin, raportoitava tarkoin rahoituslähteensä ja rahojen käyttö, ilmoitettava johtajiensa henkilöllisyys sekä kerrottava toimintansa tarkoitus.

Venäjällä niiden tuottamaan materiaaliin on merkittävä, että materiaali on peräisin ulkomaiselta agentilta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on sanonut, että laki on mielivaltainen ja vakava isku Venäjän sanavapaudelle.

Laki ulkomaisista agenteista astui voimaan Venäjällä vuonna 2012. Sitä sovellettiin aluksi järjestöihin, jotka saavat osan rahoituksestaan ulkomailta.

Radio Free Europe/Radio Liberty toteaa, että Yhdysvalloissa RT ja Sputnik saavat edelleen toimia vapaasti. Radio Free Europe/Radio Liberty on menettänyt TV- ja radiotoiminnan yhteistyökumppaninsa hallinnosta tulevan painostuksen takia, eikä sillä ole pääsyä kaapelikanaville. Lisäksi yhtiön toimittajia häiritään ja he ovat joutuneet jopa väkivallantekojen kohteiksi.

Lähteet: Reuters, STT, Tass