Herätys: Tulivuori purkautuu Balilla, kaksi kuoli ulosajossa Porissa, sateet tietävät huonoa keliä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Pojat pelasivat jalkapalloa Agung-tulivuoren syöstessä tuhkaa Balilla 26. marraskuuta.
Pojat pelasivat jalkapalloa Agung-tulivuoren syöstessä tuhkaa Balilla 26. marraskuuta.Made Nagi / EPA

Balin Agung-tulivuori purkautuu

Indonesian Balilla sijaitseva tulivuori Agung on syössyt sisuksistaan tuhkaa ja höyryä jopa neljän kilometrin korkeuteen. Purkaus on vaikuttanut parin tuhannen turistin lentoihin, heistä suurin osa on australialaisia. Tuhkapilvet kuitenkin liikkuvat poispäin Balin lentokentältä, ja lentoliikenne jatkuu toistaiseksi pääosin aikataulujen mukaan.

Kiinassa voimakas räjähdys tehtaassa

Pelastustyöntekijät tutkivat räjähdyspaikalla Ningbossa 26. marraskuuta.
Pelastustyöntekijät tutkivat räjähdyspaikalla Ningbossa 26. marraskuuta.STR / AFP

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut ja noin 30 loukkaantunut voimakkaassa räjähdyksessä Ningbon kaupungissa Kiinassa. Tehdasrakennuksessa tapahtuneen räjähdyksen syytä ei vielä tiedetä. Kiinassa räjähdykset ja muut onnettomuudet ovat turvallisuuspuutteiden vuoksi suhteellisen yleisiä.

Tutustu tuhansien ulkosuomalaisten tarinoihin Ylen Suomi-imperiumissa

Suomi-imperiumi.

Yli 6 500 ulkosuomalaista 123 maasta kertoi meille elämästään nykyisellä kotiseudullaan. Rakentamamme Suomi-imperiumi kokoaa vastaukset yhteen. Sen maailmankartalla seikkailemalla voit myös tutustua erikseen esimerkiksi Lontoon suomalaisten tekemisiin tai vaikkapa jokaiseen yksittäiseen vastaajaan.

Epäillyn rattijuopon ulosajossa kaksi kuollutta Porissa

Pori kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kaksi ihmistä on kuollut ulosajossa lähellä Porin keskustaa. Henkilöauto ajoi suurella nopeudella tieltä myöhään lauantaina, ja kuljettajaksi epäilty puhalsi törkeän rattijuopumuksen rajan ylittävän lukeman. Hän ei loukkaantunut vakavasti.

Waltteri Torikka valitsi taiteen ja viihteen

Waltteri Torikka, Pori, 22.11.2017
Waltteri Torikka.Mikael Rydenfelt

Viihdetähteys saatteli oopperalaulaja Waltteri Torikan tilanteeseen, jossa hän on jatkuvan arvioinnin kohteena. Omaperäistä uraa luova baritoni on sitä mieltä, että eri tyylilajit rikastuttavat häntä artistina.

Kansallisoopperan lavalle keväällä palaava laulaja toivoisi, että valtiolta riittäisi rahaa oopperalle koko Suomen mittakaavassa.

Kuinka turvallisia ovat kodeissa yleistyvät paineilmakompressorit?

Paineilmakompressori kaapissa.
Tämä kompressori palvelee polkupyöränrenkaiden täyttäjänä. Laitteen koko on tähän tarkoitukseen vähintään riittävä myös ammattikäytössä.Jarmo Koponen / Yle

Polkupyörän renkaan täyttäminen käsipumpulla on raskasta – autonrenkaasta puhumattakaan. Kylmiltä huoltoasemiltakaan ei aina ilmaa saa.

Vaan ei hätää, yhä useammalla on kotonaan oma sähkökäyttöinen paineilmakompressori. Mutta kuinka turvallisia nämä ilmaa kokoon puristavat laitteet ovat?

Sadealue levittäytyy Suomeen

sunnuntain sääkartta
Yle

Keli on tänään paikoin erittäin huono. Päivällä lunta tai räntää sataa maan etelä- ja keskiosissa, etelärannikolla myös vettä. Poutaisinta on länsirannikolta Lappiin yltävällä alueella, kertoo meteorologi Matti Huutonen. Lue lisää säästä osoitteessa yle.fi/saa.