Mielenosoitukset muuttuivat väkivaltaisiksi Brysselissä

Mielenosoittajat protestoivat väitettyä Libyassa harjoitettua orjakauppaa vastaan. Belgiassa poliisi on pidättänyt kymmeniä mielenosoittajia protestien puhjettua väkivaltaisiksi.

ihmiskauppa
ihmisiä istuu hiekkarannalla
Kuvassa mereltä pelastettuja pakolaisia epäonnistuneen Eurooppaan pääsyn jälkeen Tripolissa, Libyassa. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM on raportoinut, että Välimeren rannikolle ja Italiaan pyrkiviä siirtolaisia siepataan kauppatavaraksi.Stringer / EPA

Belgiassa, Brysselissä 50 ihmistä on otettu kiinni väkivaltaisiksi muuttuneissa mielenosoituksissa.

Brysselin poliisi kertoo, että mielenosoittajat hyökkäsivät poliiseja vastaan, heittelivät esineitä ja vahingoittivat myymälöitä. Kenenkään ei ole kerrottu loukkaantuneen.

Paikalla olleen Belgian yleisradioyhtiön toimittajan mukaan poliisin kiinniottamat mielenosoittajat olivat 15–18-vuotiaita nuoria.

Kahakka tapahtui kaupungin keskustan lähettyvillä sijaitsevalla Place Louisen alueella. Tilanne rauhoittui lauantai-iltaan mennessä.

Mielenosoittajien joukko protestoi väitettyä Libyassa harjoitettua orjakauppaa vastaan. Yhdysvaltalaisen uutiskanavan CNN:n hiljattain julkaisema kuvamateriaali Libyan orjahuutokaupoista (siirryt toiseen palveluun)on kiinnittänyt kansainvälistä huomiota Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten ahdinkoon Pohjois-Afrikassa.

Juttu on herättänyt laajaa tyrmistystä. Libyan YK:n tukema hallitus on luvannut selvittää tiedot orjakaupasta ja saattaa syylliset oikeuden eteen. Ranska puolestaan on vaatinut koolle YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokousta orjakauppaväitteiden takia.

Eilen lauantaina eri puolilla Eurooppaa on osoitettu mieltä orjakauppaa vastaan. Mielenosoituksia on järjestetty muun muassa Tukholmassa ja Genevessä. Jo aiemmin mielenosoituksia on järjestetty Ranskassa.

Lue myös:

Libyan orjahuutokaupat: CNN:n kuvat paljastivat ongelman, josta kaikki tiesivät

Lähteet: AFP, STT