1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulivuorenpurkaukset

Tulivuori Agung purkautuu Balilla – Lentokenttä on auki, mutta tuhkapilven liikkeitä seurataan tarkkaan

Tuhkapurkaus on vaikuttanut ainakin parin tuhannen turistin lentoihin. Heistä suurin osa on australialaisia.

tulivuorenpurkaukset
Maanviljelijä jatkoi työtään Agung-tulivuoren syöstessä tuhkaa Balilla 26. marraskuuta.
Maanviljelijä jatkoi työtään Agung-tulivuoren syöstessä tuhkaa Balilla 26. marraskuuta.Made Nagi / EPA

Indonesian Balilla tulivuori Agung on päästänyt sisuksistaan useita tuhkapurkauksia, joiden vuoksi joitakin kansainvälisiä lentoja on peruttu. Edelleen savuttava vuori on syössyt tuhkaa jopa neljän kilometrin korkeuteen.

Indonesian viranomaiset nostivat sunnuntaina tulivuoria koskevan ilmailuvaroituksen korkeimmalle eli punaiselle tasolle.

Balilla Ngurah Rain lentokenttä jatkaa toimintaansa normaalisti, mutta on yksittäisistä lentoyhtiöistä kiinni, aikovatko ne myöhentää tai reitittää uudelleen lentojaan. Toistaiseksi purkauksella on ollut vaikutusta parin tuhannen turistin lentoihin. He ovat enimmäkseen australialaisia.

Lentokentän tiedottajan mukaan tuhkapilvi on vaikuttanut ainakin 28:aan Balille saapuvaan tai sieltä lähtevään lentoon. Esimerkiksi australialainen lentoyhtiö Jetstar perui yhdeksän Balin-lentoaan lauantai-iltana, mutta tänään sunnuntaina se aikoo lentää suurimman osan lennoista aikataulun mukaisesti.

Myös Virgin, KLM, AirAsia ja Qantas peruivat useita lentoja lauantaina ja varhain sunnuntaina. Ainakin Virgin ja Qantas ovat sittemmin ilmoittaneet, että ne aikovat sunnuntaina lentää Balille.

Lentoyhtiöt varoittavat kuitenkin matkustajia siitä, että niin tulivuori kuin sen tuhkapilvikin ovat ennalta arvaamattomia, minkä vuoksi lentoihin voi tulla nopeasti muutoksia tilanteen niin vaatiessa. Tuhkapilvi on toistaiseksi liikkunut naapurisaari Lombokin suuntaan eli poispäin lentokentältä.

Agung-vuoresta purkautui tuhkaa ja höyryä jo tämän viikon tiistaina sekä uudestaan lauantaina ja varhain tänään sunnuntaina. Viime yönä otetuissa kuvissa vuorella näkyi myös punaista, laavalta vaikuttavaa hehkua.

– Agung-vuorella on alkanut magmaattisen purkauksen vaihe. Se sylkee yhä tuhkaa, mutta meidän täytyy tarkkailla ja olla valmiina voimakkaan, räjähdysmäisen purkauksen varalta, indonesialainen tulivuoritutkija Gede Suantika sanoi uutistoimisto Reutersille sunnuntaina.

Suantika työskentelee tulivuorenpurkauksia ja muita geologisia katastrofeja seuraavassa virastossa.

Viranomaiset ovat evakuoineet Agungin rinteiltä noin 25 000 ihmistä ja kehottavat paikallisia asukkaita pysymään rauhallisina.

Agungin purkautumista on ennakoitu jo useiden kuukausien ajan. Tulivuoren edellinen merkittävä purkaus tapahtui vuonna 1963, jolloin

purkauksessa menehtyi yli tuhat ihmistä.

Ihmisiä nukkumassa evakuointikeskuksessa Balilla 25. marraskuuta.
Ihmisiä nukkumassa evakuointikeskuksessa Balilla 25. marraskuuta.Sonny Tumbelaka / AFP

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi