Örön saari sai vakituiset asukkaat – "Täällä ei kuulu moottorin ääntä, täällä on tilaa hengittää"

Terhi Julin ja Jarmo Vehkakoski kulkevat vielä vuokraveneellä, mutta kulkeminen on pian mahdollista myös valtion aluksilla. ELY-keskus ja Liikennevirasto päättivät juuri liikennöinnin järjestämisestä.

Yle Uutiset Lounais-Suomi: Örön saari sai vakituiset asukkaat – "Täällä ei kuulu moottorin ääntä, täällä on tilaa hengittää"
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Örön saari sai vakituiset asukkaat – "Täällä ei kuulu moottorin ääntä, täällä on tilaa hengittää"

KEMIÖNSAARI Terhi Julin ja Jarmo Vehkakoski pakkaavat tavaroita alumiiniveneeseen Käsnäsin satamassa. Sieltä on tarkoitus lähteä kohti Örön saarta. Edellisenä päivänä oli kova myrsky, mutta Jarmo arvioi, että meri on nyt rauhoittumassa.

Joulukuussa Terhi jää eläkkeelle ja silloin pariskunnasta tulee virallisesti Örön asukkaita. Jarmo käy osan viikosta vielä töissä Espoossa, mutta Terhi on valmis asumaan saaressa myös yksin.

Voin aina myöhästyä töistä päivän tai pari.

Jarmo Vehkakoski

– Joku kysyi, miten uskallat muuttaa sinne, siellähän on vaarallista. Mutta tämä on varmaan Suomen turvallisimpia paikkoja. Vartiotorni on tuossa vieressä ja se on edelleen käytössä, pohtii Terhi Julin.

Merimatka vankkatekoisella aluksella vie noin puoli tuntia. Aurinko nousee ja lupaa hyvää kuvaussäätä valokuvaajana työskentelevälle Jarmolle. Jarmo on lähettänyt kuviaan Örön saarelta jo Åbo Underrättelser -lehdelle (siirryt toiseen palveluun). Turvallisuutta pariskunta miettii tarkasti, kun he suunnittelevat matkaa saareen tai takaisin mantereelle.

– Pitää vain olla järki päässä ja varovainen. Jos keli on huono, pohditaan, mennäänkö vai ei. Voin aina myöhästyä töistä päivän tai pari, kertoo Jarmo Vehkakoski.

Muitakin tulijoita olisi

Örön saarella on ollut vilkasta viime vuosina. Aiemmin puolustusvoimien käytössä ollut Kemiönsaaren alueella sijaitseva saari avautui matkailulle kesällä 2015. Kahtena viime kesänä matkailijoita on ollut kesää kohden 30 000. Metsähallitus kunnostaa saaressa koko ajan uusia kohteita. Marraskuun alussa valmistui riippusilta, joka helpottaa liikkumista saaren eteläkärjessä. Myös bunkkereihin pääsee tutustumaan.

Veneilijät olisivat valmiita tulemaan viikoksi, ei vain pistäytymään.

Jarmo Vehkakoski

Pitkään Metsähallituksessa ja Örössä työskennellyt Jouni Vuorinen kertoo, että saarta kohennetaan edelleen. Vuorinen ei tosin ole enää Metsähallituksen palveluksessa.

.

Örön riippusilta Kuva: Minna Rosvall / Yle

Vakituinen ympärivuotinen laivavuoro on saaren ympärivuotisen käytön edellytys. Talvikaudella saareen ovat ajaneet satunnaisesti huoltoalukset ja yrittäjien taksiveneet. Satunnaisten matkailijoiden lisäksi Örön taitelijaresidenssin talossa on taiteilijoita läpi talven.

Jarmo Vehkakoski sanoo huomanneensa kysynnän yhteysalusliikenteelle.

– Syksyllä juttelin veneilijöiden kanssa satamassa. Jokaisella on kiinnostusta. He kyselevät, miten tänne pääsee talvella. Moni veneilijä oli valmis tulemaan viikoksi, ei vain pistäytymään, kertoo Vehkakoski.

Päätös liikennöinnistä on tehty

Saaristolain mukaan (siirryt toiseen palveluun)valtion tulee pyrkiä takaamaan yhteydet saarissa asuville. Yhteysalusliikenne ei kuitenkaan ole subjektiivinen oikeus. Liikenneyhteydet eivät siis ilmaannu automaattisesti paikkaan, jonne joku muuttaa.

– Meillähän on huomattavan paljon saaria, joissa on ympärivuotisia asukkaita, mutta ei ole valtion hoitamaa yhteysalusliikennettä, sanoo Saaristoliikenteen palvelutasovastaava Sirpa Vanhala Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Örön tapauksessa matkailutoiminta on kuitenkin edesauttanut liikennöinnin lisäämistä. Saarella on pitkään ollut tarve saada huoltoliikennettä tukemaan saarelle syntynyttä yritys- ja matkailutoimintaa.

ELY-keskus ja Liikennevirasto ovat nyt tehneet ratkaisun liikenteen järjestämisestä saarelle. Ratkaisussa kuultiin myös yrittäjien edustajaa.

Stella-alus Kasnäsissa. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Loppuvuoden ajan, avovesikautena, liikennöintiä hoitaa Johnny Åkerberg. Raskaskuljetuspalvelu jatkuu joustavasti ja tarvepohjaisesti vuoden loppuun, Vanhala kertoo.

Vuoden vaihteen jälkeen liikennöinnin ottaa hoitaakseen kerran viikossa Kuljetus-Savolainen Oy, jolla on jo yhteysalusliikennettä Hiittisten alueella. Uusi reitti ei Vanhalan mukaan tuo liikaa lisäkustannuksia tai häiritse jo olemassa olevaa liikennöintiä.

– Pyrimme säilyttämään muiden asukkaiden palvelutason, Vanhala vakuuttaa.

Liikennöinnistä on nyt sovittu noin vuodeksi. Vuoden 2018 lopulla tilanne tarkistetaan ja tehdään päätöksiä liikennöinnin jatkosta, Vanhala sanoo.

Rauhaa ja tilaa hengittää

Toimiva yhteysalusliikennekään ei muuta saarta mantereeksi. Mikä sitten saa muuttamaan pois mantereelta, palvelujen parista, saarelle? Monelle voisi tulla kauppaa ikävä. Talvella Örön saarella ei ole auki ravintopalveluja eikä vierasvenesataman kauppaa, joten melkein kaikki tarvittava on tuotava mukana.

Terhi Julinilla on koreissa ja kasseissa myös ylimääräisiä ruokatavaroita.

Pitää varautua kelirikkoon ja siihen, että meri voi jäätyä.

Terhi Julin

– Otin mukaan jo sellaista tavaraa, joka säilyy pitempään eli muun muassa ryynejä. Jätän niitä kaappeihin. Pitää varautua kelirikkoon ja siihen, että meri voi jäätyä, kertoo Terhi Julin.

Kun ruokatavarat on saatu kaappiin, pariskunta kiirehtii ulos. Päivä on lyhyt marraskuussa. Aurinko paistaa, joten Jarmo Vehkakoski lähtee kuvaamaan aaltoja yhdelle lempipaikalleen saaren eteläkärkeen.

Jarmo Vehkakoski Örön eteläkärjessä. Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Olen asunut isoissa kaupungeissa melkein koko ikäni. Kyllä muuallakin on elämää kuin siellä ruuhkassa, pohtii Jarmo Vehkakoski.

– Kuuntele vähän aikaa. Täällä ei kuulu moottorin ääntä, täällä on tilaa hengittää, hartiat laskeutuvat. Eikö tässä ole tarpeeksi syitä, miksi muuttaa tänne, naurahtaa Terhi Julin.

Örön tyrskyjä Kuva: Jarmo Vehkakoski

_Juttua korjattu 29.11. klo 16.04. Lisätty tieto, ettei Jouni Vuorinen ole enää Metsähallituksella töissä. Poistettu virheellinen sitaatti, jonka mukaan saarella olisi lähes muuttovalmiiksi remontoituja asuntoja. _