1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bali

Tulivuori purkautuu Balilla – Saarella satoja suomalaisia, matkatoimistot lähettäneet tekstiviestiohjeita

Balilla työskentelevä matkatoimistoyrittäjä Toni Kallunki sanoo, että toistaiseksi purkaukseen suhtaudutaan rauhallisesti.

Bali
Ihmiset seurasivat Agung-tulivuoren tuhkapilveä Balilla sunnuntaina.
Ihmiset seurasivat Agung-tulivuoren tuhkapilveä Balilla sunnuntaina.Sonny Tumbelaka / AFP

Ulkoministeriön mukaan 367 ihmistä on ilmoittanut olevansa Indonesian Balilla. Kaikki eivät kuitenkaan tee virallista matkustusilmoitusta, joten todennäköisesti suomalaisia on alueella tätä enemmän.

Balilla purkautuu parhaillaan Agung-tulivuori, joka on syössyt tuhkaa neljän kilometrin korkeuteen ja vaikeuttanut lentoliikennettä saarelle.

Matkatoimistoista kerrotaan, ettei erityisiin toimiin ole toistaiseksi ryhdytty purkauksen vuoksi. Tilannetta kuitenkin seurataan jatkuvasti.

Tjäreborgilla on tällä hetkellä kolmisenkymmentä asiakasta Balilla. Lähteville ja palaaville on lähetetty tekstiviestitse ohjeita, sanoo maajohtaja Anu Niemelä.

– Tämänhetkisen tiedon mukaan purkauksen ei pitäisi vaikuttaa heihin, vaan lennot lennetään normaalisti.

Tuilla on Balilla vain muutama suomalaisasiakas. Myös heidän osaltaan kaikki on kunnossa, kerrotaan matkatoimistosta.

Suomalainen Balilla: Lennot huolettavat turisteja

Balilla asuva suomalainen Toni Kallunki I Love Bali -matkatoimistosta on seurannut tämän päivän Agungin tilannetta tarkkaan. Hän on itse Sanurin rantakohteessa noin 50 kilometrin päässä tulivuoresta.

Kallungin mukaan katukuvassa purkaus ei näy millään tavalla, eikä se ole vaikuttanut hänen omaan arkeensa muuten kuin siten, että sunnuntai on kulunut töiden parissa kyselyihin vastaillessa.

– Ne keitä täällä tällä hetkellä on lomalla, ovat tietenkin huolissaan lennoistaan. Että jos on lähipäivinä tulossa tai menossa, pääseekö perille.

Hänen mukaansa turistit ovat suhtautuneet tilanteeseen muuten yllättävänkin rauhallisesti. Päiväretkiä varanneet ovat tiedustelleet, onko tietyille alueille turvallista mennä.

Toni Kallunki Balin lähisaarella Nusa Penidalla.
Toni Kallunki Balin lähisaarella Nusa Penidalla.Toni Kallunki

Myös paikalliset viranomaiset ovat lähinnä rauhoitelleet ihmisiä, Kallunki kertoo.

– Isoa purkausta ei ole tullut eikä laavaa ole valumassa vuorelta minnekään.

Kallunki arvioi kuitenkin, että lisää lentojen peruutuksia on odotettavissa. Tuhkapilvi on haitannut etenkin Australian-lentoja.

Lisätty haastateltavan työnantajan nimi klo 14.58.

Lue myös:

Tulivuori Agung purkautuu Balilla – Lentokenttä on auki, mutta tuhkapilven liikkeitä seurataan tarkkaan

Lue seuraavaksi