Hyppää sisältöön

MV-sivuston perustaja Ilja Janitskin ei tähtää presidenttiehdokkaaksi – ilmoittaa lopettavansa kannattajakorttien keräämisen

Janitskinia epäillään useista rikoksista. Rikosepäilyt liittyvät hänen perustamaansa MV-julkaisuun.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

MV-verkkosivuston perustaja Ilja Janitskin antoi lauantai-iltana sosiaalisen median profiilissaan ymmärtää, ettei hän aio jatkaa presidenttiehdokkuteen vaadittavien kannattajakorttien keräämistä.

Janitskin kiittää kannattajiaan, mutta toteaa samalla ettei aika riitä. Tästä saa käsityksen, että kannattajakorttien keräys on loppunut.

Janitskin on ollut viime aikoina esillä julkisuudessa lukuisten rikosepäilyjensä ja Suomen esittämän luovutuspyynnön takia. Janitskin on tiettävästi oleillut Espanjassa ja Andorrassa.

Häntä epäillään poliisin mukaan yhteensä noin 50 rikoksesta. Rikosepäilyt liittyvät hänen pyörittämäänsä MV-julkaisuun. Andorralainen tuomioistuin on lykännyt luovutuspäätöksen antamista joulukuun 19. päivälle.

Janitskin on odottanut päätöstä ensin vangittuna ja myöhemmin kotiarestissa Andorran lilliputtivaltiossa elokuusta lähtien.

Ehdokkuus olisi vaatinut 20 000 kannattajakorttia

Janitskinin ilmoitus tarkoittaa käytännössä sitä, että Janitskin ei voi asetua ehdolle tulevissa presidentinvaaleissa. Vuoden 2018 presidentinvaaleihin pääsee mukaan, jos on syntyperäinen Suomen kansalainen ja onnistuu keräämään joulukuun alkuun mennessä 20 000 kannattajakorttia.

Kannatuskortteja keräävät edelleen kansalaispuolueen Paavo Väyrynen ja Matti Ahteen poika Jussi Ahde. Presidentti Sauli Niinistön valitsijahdistys on jo luovuttanut oikeusministeriöön 156 000 kannattajakorttia. Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat asettuneet Niinistön taakse.

Puolueiden ehdokkaat eivät kortteja tarvitse. Eduskuntapuolueilla on presidentinvaaleissa kuusi ehdokasta: Matti Vanhanen (kesk.), Tuula Haatainen (sd.), Pekka Haavisto (vihr.), Merja Kyllönen (vas.), Laura Huhtasaari (ps.) ja Nils Torvalds (r.).