Pakistanin levottomuudet laajenevat – hallitus pyysi turhaan armeijaa avuksi

Laajat mellakat aiheuttavat haittaa kansalaisille ja yritystoiminnalle. Pakistanin hallitus on rajoittanut tiedotusvälineiden toimintaa.

Pakistan
Pakistanilaisen ääriliikkeen Tehreek-e-Labaikin kannattajien tiesulku Karachissa.
Pakistanilaisen ääriliikkeen Tehreek-e-Labaikin kannattajien tiesulku Karachissa.Shahzaib Akber / EPA

Pakistanissa uskonnolliset levottomuudet ovat tänään sunnuntaina laajenneet. Eilen hallitus määräsi poliisivoimat ja armeijan poistamaan mielenosoittajien katusulut ja istumalakot.

Poliisi onkin yrittänyt hillitä mellakointia, mutta vaikutus on ollut päinvastainen; mellakointiin osallistuvien islamistiaktivistien määrä on kasvanut ja kahakat ovat levinneet uusiin kaupunkeihin.

Armeija ei ole ryhtynyt toimiin hallituksen vetoomuksesta huolimatta. Pakistanilaisen Nation-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan armeija on vastannut hallitukselle kirjeellä, jossa se toivoo tarkempaa selvitystä siitä, mitä hallitus pyytää. Lisäksi armeija painottaa, ettei sillä ole kokemusta mielenosoitusten hajottamisesta.

Poliisin tueksi on tullut tuhatkunta puolisotilaallisen Punjab Rangers -organisaation jäsentä.

Islamilainen ääriliike Tehreek-e-Labaik vaatii, että oikeusministeri Zahid Hamid eroaa, koska hänen epäillään syyllistyneen jumalanpilkkaan.

Lauantain yhteenotoissa kerrotaan seitsemän ihmisen kuolleen ja 150 saaneen vammoja. Tiedotusvälineet eivät voi vahvistaa kuolonuhrien määrää.

Mielenosoittajien tiesulut ovat aiheuttaneet paljon haittaa yrittäjille. Monet koulut ovat myös olleet suljettuina kahakoiden takia.

Pakistanin televisio määrättiin viikonloppuna olemaan kertomatta kahakoista ja sosiaalista mediaa rajoitettiin. Sittemmin rajoitukset on purettu.

Lue lisää:

Pakistanin kaupungit olleet sekaisin jo viikkoja – vaalilain sanamuodon muutos raivostutti islamistit

Lähteet: AFP, Reuters