Yhdysvalloissa tupakkajätit myöntävät viimein tupakan vaarallisuuden pitkän oikeustaistelun jälkeen

Tupakan vaarallisuudesta kertovia ilmoituksia julkaistaan sanomalehdissä huhtikuulle saakka.

tupakkateollisuus
Tupakoivia Kreikkalaisia.
Sofia Papastrati / Yle

Yhdysvalloissa suuret tupakkayhtiöt ovat viimein suostuneet myöntämään pitkän oikeustaistelun jälkeen, että tupakka on terveydelle vaarallista. Yhtiöt ovat vihdoinkin taipuneet julkaisemaan sanomalehdissä ilmoituksia, joissa kerrotaan tupakan vaaroista.

Ilmoituksissa kerrotaan, että tupakointi tappaa keskimäärin 1 200 amerikkalaista päivässä. Lisäksi todetaan, että tupakka tappaa vuodessa enemmän ihmisiä kuin henkirikokset, aids, itsemurhat, huumeet, liikenneonnettomuudet ja alkoholi yhteensä. Niissä luetellaan myös erilaiset sairaudet ja terveysvaikutukset, joita tupakointi myös aiheuttaa.

Julkaiseminen on "merkittävä kansanterveyden voitto", totesi USA:n syöpäjärjestö omilla verkkosivuillaan.

Ilmoituksia on odotettu jo 11 vuotta, sillä tupakkayhtiöt R.J. Reynolds, Philip Morris, Altria ja Lorillard taistelivat oikeudessa viimeiseen saakka niiden sananmuodoista. Taustalla on oikeuden antama tuomio vuodelta 2006, jossa todettiin, että tupakkayhtiöt ovat johtaneet ihmisiä harhaan vuosikymmenien ajan tupakoinnin terveysvaaroista.

Vuonna 2014 yritykset ja hallitus ilmoittivat saavuttaneensa yhteisymmärryksen siitä, että mainoksia julkistettaisiin suurissa sanomalehdissä sunnuntaisin sekä muualla, myös savukepakkauksissa. Ilmoitusten sanamuodoista on kuitenkin väännetty pitkään oikeudessa.

Nyt ilmoituksia on määrä julkaista 50 suurkaupungin lehdissä huhtikuuhun saakka.

Lähteet: AFP, STT