Paavi matkusti vierailulle Myanmariin ja Bangladeshiin

Paavi Franciscus pyrkii edistämään sovintoa, vuoropuhelua ja lisäponnisteluja rohingya-pakolaisten kriisin lievittämiseksi.

Myanmar/Burma
Paavi kättelee lennon kapteenia ennen Aasian-matkaansa.
Paavi kättelee lennon kapteenia ennen matkaansa Myanmariin ja Bangladeshiin.Telenews / EPA

Roomalaiskatolisen kirkon päämies, paavi Franciscus on matkustanut kuuden päivän vierailulle Myanmariin ja Bangladeshiin. Hän toivoo käyntinsä auttavan pyrkimyksissä torjua vakava kriisi, jossa monet rohingya-muslimeista nyt elävät. Paavi pyrkii edistämään sovintoa, vuoropuhelua ja lisäponnisteluja rohingya-pakolaisten kriisin lievittämiseksi.

Paavin on määrä tavata myös maan siviilihallinnonjohtaja Aung San Suu Kyi ja armeijan päällikkö Min Aung Hlaing sekä luonnollisesti paikallisia katolilaisia.

Myanmarin vähemmistöön kuuluvista rohingya-muslimeista yli puolet, noin 620 000 rohingyaa on paennut Myanmarin Rakhine-osavaltiosta Bangladeshiin elokuun jälkeen väkivaltaisuuksien seurauksena. YK ja Yhdysvallat ovat kuvanneet Myanmarin tapahtumia etniseksi puhdistukseksi.

Paavi Franciscus vilkuttaa lentokoneen portailta ennen Aasian-matkaansa.
Paavi Franciscus vilkuttaa lentokoneen portailta ennen Aasian-matkaansa.Telenews / EPA

Paavin vierailulla on suuri merkitys pienille katolisille yhteisöille kussakin maassa. Myanmarissa enemmistön uskontona on buddhalaisuus. Katolilaisia on noin 660 000 eli hieman yli prosentti väestöstä. Myanmarissa on kaikkiaan noin 53 miljoonaa asukasta.

Bangladeshissa puolestaan on vain 375 000 katolilaista eli erittäin pieni osa maan 158 miljoonasta asukasta. Paavin vierailu ajoittuu uskonnollisten jännitteiden aikaan, sillä myös Bangladeshissa radikaalit muslimit ovat hyökänneet tai uhkailleet hyökätä kristittyjä pappeja ja heidän seuraajiaan vastaan.

Paavi pitää erittäin tärkeänä kirkon kehitystä Aasiassa, jossa katolisten määrä kasvaa. Vuosina 2010–2015 kasvua oli yhdeksän prosenttia. Paavi on jo vieraillut Etelä-Koreassa, Sri Lankassa ja Filippiineillä ja Bangladeshissä.

Lue myös: Miksi Suomi avasi lähetystön maahan, jota syytetään rotuerottelusta? Rauhannobelistin johtama Myanmar sai rumat kasvot

Lähteet: AP, AFP