Hondurasissa presidentinvaalit sittenkin luultua tiukemmat, opposition ehdokas voittamassa

Ovensuukyselyt povasivat voittoa istuvalle presidentille, mutta kun äänistä on laskettu yli puolet, vasemmiston ehdokas on johdossa.

Honduras
Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernandez ja puoliso Ana Garcia de Hernandez tuulettavat hymyillen.
Hondurasin presidentti Juan Orlando Hernandez ja puoliso Ana Garcia de Hernandez.Humberto Espinoza / EPA

Hondurasissa vasemmiston ehdokas Salvador Nasralla johtaa kisaa, kun äänistä on laskettu 57 prosenttia. Vaaleja valvovan tuomioistuimen puheenjohtaja David Matamoros kertoo, että Nasrallan ääniosuus on 45,17 prosenttia ja istuvan presidentin, Juan Orlando Hernandezin 40,21 prosenttia.

Äänestysaktiivisuus vaikuttaa vilkkaalta eri puolilla maata ja väärinkäytöksiä on raportoitu "suhteellisen vähän".

Televisiokanava Channel 5 ovensuukyselyn mukaan puolestaan Hernandez saisi 43,93 prosenttia äänistä, ja Nasrallan äänet jäisivät 34,70 prosenttiin.

Presidentti Hernandez julisti itsensä jo voittajaksi ennen vaalitulosten julkistamista.

Hondurasin nykyinen presidentti Juan Orlando Hernandez äänestää presidentinvaaleissa Graciasissa.
Hondurasin nykyinen presidentti Juan Orlando Hernandez äänestää presidentinvaaleissa Graciasissa.Artido Nacional / EPA

49-vuotias presidentti Hernandez on myötämielinen Yhdysvaltojen suuntaan. Hänen kaudellaan talouskasvu on kiihtynyt ja maan alijäämä on pienentynyt.

– Haluan sanoa kaikille hondurasilaisille, että rakennamme demokratiaa, Hernandez sanoi sunnuntaina lehdistötilaisuudessa.

Hernandezilla oli syyskuun kyselyssä 15 prosenttiyksikön etumatka. Oppositioehdokkaat sanoivat, että vaalikampanja oli laiton ja etteivät he hyväksy vaalitulosta. Hernandezin tärkeimmät kilpailijat 64-vuotias Salvador Nasralla ja 50-vuotias Luis Zelaya, 50 ovat molemmat sanoneet, etteivät he tunnusta Hernandezin voittoa.

Hondurasin lakien mukaan presidentin valtakaudet on rajattu yhteen, mutta perustuslakituomioistuin antoi Hernandezille luvan hakea jatkokaudelle.

Nasralla edustaa keskustavasemmistolaista Oppositin liitto diktatuuria vastaan -liikettä, ja hänet tunnetaan Hondurasissa maan suosituimman tv-shown vetäjänä. Hänen valintansa olisi isku Yhdysvalloille, joka pitää Hernandezia luotettavana liittolaisena huumekaupan ja laittoman siirtolaisuuden vastaisessa sodassa.

Pääkaupungissa Tegucigalpassa monet ovat kiitollisia rikollisuuden alenemisesta ja näyttävät olevan halukkaita unohtamaan Hernandezin vallan vahvistumisen. He ovat valmiita unohtamaan myös sen, että nykyinen presidentti tuki vuoden 2009 vallankaappausta, jolla syrjäytettiin edellinen presidentti Manuel Zelaya.

– Parempi äänestää paholaista, jonka tiedät kuin paholaista, jota et tunne, sanoi Adar Solorzano, 57-vuotias sairaanhoitaja Hernandezista. Hernandez on taistellut virkakaudellaan huumejengejä ja ihmiskauppiaita vastaan ja hän on parantanut työllisyystilannetta. Me tiedämme, että hän jatkaa taistelua rikollisuutta vastaan ja aikoo luoda lisää työpaikkoja, hän jatkoi.

Honduras on yksi Väli-Amerikan köyhimmistä ja väkivaltaisimmista maista, jossa elää lähes yhdeksän miljoonaa asukasta. Hondurasilla on ollut tiiviit yhteydet Iso-Britanniaan.

Lue myös:

Honduras kielsi lapsiavioliitot – alaikäisiä ei enää avioon edes vanhempien luvalla

Suomi vetäytyy lopullisesti Hondurasin kiistellystä vesivoimalahankkeesta

Finnfundin vetäytyminen hondurasilaisesta voimalahankkeesta kesken – Alkuperäiskansoja puolustavat aktivistit epäluuloisia

Raportti Hondurasin kiistellystä voimalahankkeesta: Alkuperäisväestöä olisi pitänyt kuulla paremmin

Hondurasissa sadoille poliiseille potkut korruption takia

Lähteet: AP, Reuters