1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bali

Balilla evakuoidaan jopa 100 000 ihmistä ja lentokenttä on suljettu – katso nopeutettu video purkautumaan valmistautuvasta tulivuoresta

Balin kansainvälinen lentokenttä sulkeutui tuhkapilven takia. Jumissa on lähes 60 000 matkustajaa. Oletko paikan päällä? Miltä tilanne sinun mielestäsi näyttää? Lähetä meille kuva!

Bali
Uutisvideot: Agung-tulivuoren purkautumista on ennakoitu jo useiden kuukausien ajan
Uutisvideot: Agung-tulivuoren purkautumista on ennakoitu jo useiden kuukausien ajan

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Indonesian Balilla viranomaiset ovat nostaneet Agung-tulivuorta koskevan lentovaroituksen korkeimmalle tasolle. He ovat myös kehottaneet kymmenen kilometrin säteellä tulivuoresta asuvia lähtemään kodeistaan.

Evakuointialueella asuu kaikkiaan jopa 90 000–100 000 ihmistä, Indonesian viranomaiset kertovat. Heistä noin 40 000 on jo lähtenyt kotoaan, mutta kaikki eivät halua jättää karjaansa.

Viranomaiset ovat päättäneet sulkea pääkaupunki Denpasarin kansainvälisen lentokentän vuorokaudeksi Agung-tulivuoren ilmaan puskeman tuhkapilven takia. Yli 400 lentoa on peruttu ja lähes 60 000 matkustajaa jäänyt jumiin.

Kuvassa harmaa, valtava tuhkapilvi tulivuoren ympärillä.
Agung-tulivuori puskee ilmoille tuhkaa.Epa-Efe/ Made Nagi

– Meillä on muutamia asiakkaita, joiden olisi tänään pitänyt takaisin kohti Suomea, mutta lentokenttä on suljettuna huomisaamuun kello 7:ään asti. Nyt sitten vain odotellaan, että se aukeaa uudelleen, Balilla työskentelevä suomalainen matkatoimistoyrittäjä Toni Kallunki kertoo Sanurin rantakohteesta noin 50 kilometrin päässä tulivuoresta.

Vaihtoehtona olisi hankkiutua omalla kuljetuksella Jakartaan, mutta Jakartaan on autolla suunnilleen 30 tunnin matka, joten se tuskin houkuttelee kovin monia.

Sunnuntaina suljettu naapurisaari Lombokin pienempi kenttä on jälleen avoinna, mutta tilanne voi muuttua nopeasti tulivuoren käänteiden mukaan.

Huolta evakuoitujen tilanteesta

Lentoja lukuun ottamatta tilanne ei ole aiheuttanut suurta huolta turisteille Sanurin alueella, Toni Kallunki I Love Bali -matkatoimistosta kertoo.

– Katukuvassa se ei hirveästi näy, Kallunki sanoo. Sanurissa ei ole vielä satanut tuhkaa taivaalta, mutta asiaan on varauduttu. Matkatoimisto on jakanut hengityssuojaimia asiakkailleen.

Paikallisia asukkaita huolettaa tietenkin vaaravyöhykkeeltä evakuoitujen tilanne. Tulivuori aktivoitui syyskuussa, ja monet ovat jo toista kuukautta evakossa.

– Täällä asuvilla ulkomaalaisilla, paikallisilla ja turisteilla on hyvä yhteishenki, että heitä autetaan. Hätäkeskuksiin toimitetaan vettä ja ruokaa ja tarvikkeita, Kallunki sanoo.

UM kehottaa tekemään matkustusilmoituksen

Balilla on ulkoministeriön mukaan ainakin 500 suomalaista. Ministeriö pyytää niitä, jotka eivät ole vielä tehneet matkustusilmoitusta, tekemään sellaisen.

Viranomaisten mukaan suurempi tulivuorenpurkaus saattaa tapahtua "hetkenä minä hyvänsä".

Balin kartta
Yle Uutisgrafiikka

– Agung-vuoren lähistöllä tuntuu jatkuvasti järistyksiä, kertoo Indonesian valtion vulkanologi Gede Suantika uutistoimisto AFP:lle.

Agung-tulivuori päästi sunnuntaiaamuna ilmaan harmaata savua, joka ylsi jopa neljän kilometrin korkeuteen. Useita lentovuoroja peruttiin purkauksen takia.

Lue myös:

Katso suorana, miten Agung-tulivuori sylkee tuhkaa taivaalle Balilla

Tulivuori purkautuu Balilla – Saarella satoja suomalaisia, matkatoimistot lähettäneet tekstiviestiohjeita

Tulivuori Agung purkautuu Balilla – Lentokenttä on auki, mutta tuhkapilven liikkeitä seurataan tarkkaan

Indonesian Balilla jo 75 000 evakuoitu tulivuorenpurkauksen pelossa

Jo yli 30 000 evakuoitu Balin turistisaarella – Tulivuorenpurkausta enteilevät järistykset voimistuvat

Balilla pelätään tulivuorenpurkausta – yli 10 000 evakuoitu

Lue tästä ohjeet kuvan lähettämiseen

Lähteet: AFP, AP, Reuters, STT

Lue seuraavaksi