"Kuin menisi hautajaisiin päivittäin" – kadonneen sukellusveneen miehistön omaisten piina jatkuu Argentiinassa

Etsintöjä on tehostettu Venäjän ja Yhdysvaltojen pelastussukellusveneillä.

sukellusveneet
Pelastussukellusvene Argentiinassa
Yhdysvaltalaista pelastussukellusvenettä valmisteltiin merelle lähtöön Argentiinan Comodoro Rivadaviassa 26. marraskuuta.Yhdysvaltain laivasto / EPA

Tunnelma kadonneen sukellusveneen etsintöjä seuraavassa Argentiinan laivastotukikohdassa tiivistyy päivittäin, kertovat maan viestimet. Osa 44-henkisen miehistön omaisista on epätoivoisia ja vihaisia, osa vielä toiveikkaita.

ARA San Juan -sukellusveneen katoamisesta tulee tänään maanantaina kuluneeksi 12 päivää.

– Vatsaani kouristaa, kun astun sisään (tukikohdan kokoushuoneeseen). Se on kuin menisi hautajaisiin päivittäin. Päivät kuluvat, enkä ymmärrä, miten kaikella sillä teknologialla ei löydetä mitään, kertoi erään sukeltajan setä Claudio Sandoval argentiinalaiselle Clarín-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Sukeltajan sisko Marta Vallejos on lehden mukaan ilmoittanut paastoavansa, kunnes miehistö löydetään.

Käytössä Yhdysvaltojen ja Venäjän huipputeknologia

Kadonnutta sukellusvenettä etsii yhä kaikkiaan 12 maata 14 laivan ja kolmen lentokoneen voimin vuorokauden ympäri. Etsinnät keskitettiin rajatulle alueelle viime viikolla, kun selvisi, että sieltä oli katoamisen jälkeen kuulunut räjähdystä muistuttava ääni.

Etsintäalueelle saapuu tänään yhdysvaltalainen pelastussukellusvene, jolla on kyydissään kuivia vaatteita ja 44 pelastusrengasta. Alus pystyy laskeutumaan 600 metrin syvyyteen.

Meren syvyys alueella on 200–1 000 metriä.

Kovien tuulten tyynnyttyä rannikolta lähtee matkaan myös venäläinen pelastussukellusvene, jonka laskeutumiskyky ulottuu kilometriin. Se tunnistaa enintään 300 metrin pituisia esineitä. ARA San Juanin pituus on 66 metriä.

Argentiinan laivasto on toiveikas, että sukeltajat voidaan löytää elossa.

– Etsintä jatkuu, kunnes alus löydetään. Olen vakuuttunut, että käytössä olevalla teknologialla tämä tapahtuu lähipäivinä, Argentiinan laivaston insinööri Horacio Tettamanti sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Toisten asiantuntijoiden mukaan etsintä vienee enemmän aikaa.

Lue lisää:

Suru ja viha valtasivat sukellusvenemiehistön omaiset Argentiinassa

Onko kadonneessa sukellusveneessä enää ketään hengissä? Argentiinalaisaluksesta uhkaa loppua happi

Lähteet: AFP, AP, Tass, Yle