Paikoin petollisen liukas keli koetteli aamuruuhkassa – tiistaina pitäisi olla parempi ajokeli

Jää ja kuura sivelivät etelän teitä petollisen liukkaiksi. Turunväylällä sattui ketjukolari.

Talvisää
mustaa jäätä.
YLE Etelä-Karjala

Liukas ajokeli on koetellut kuljettajia maanantaiaamun liikenteessä. Ilmatieteen laitos varoitti, että Etelä-Suomessa sivuteillä on paikoin jäätä ja kuuraa – etenkin rannikon läheisyydessä.

Maanantaiaamuna sattui esimerkiksi viiden auton ketjukolari Turunväylällä. Päivystävä palomestari kuvaili tienpintaa onnettomuuspaikalla liukkaaksi.

Vaikka lämpömittari näyttäisikin plusasteita, tilanne voi olla toisenlainen teillä.

– Kun ilman lämpötila on plussan puolella asteen tai pari, niin tien pinnat saattavat olla pakkasen puolella. Sitten kun on vielä kosteutta, tien pinta voi jäätyä ja tätä on hankala huomata. Se on petollista – perinteinen musta jää, kuvailee Ylen meteorologi Toni Hellinen tilannetta.

Maanantaina aamun jälkeen tienpintojen lämpötilat ovat jo sellaisia, että liukkautta ei pitäisi pahemmin olla. Oma asiansa ovat ajo-olosuhteisiin vaikuttavat illan mahdolliset lumisateet Pohjois-Pohjanmaalla ja Etelä-Lapissa.

Tiistaina aamuruuhkassa pitäisi olla hieman helpommat ajo-olosuhteet mitä tulee liukkauteen.

– Todennäköisesti huominen ei ole näin haastava. Tilanne on erilainen, sillä heti aamusta sateita menee maan yli ja tienpinnat pysyvät todennäköisesti plussan puolella. Toki liukkautta voi edelleenkin esiintyä paikallisesti, Hellinen muistuttaa.