Jutteleeko lapsesi älynallelle? Keskustelu kuullaan Amerikassa asti

Moneen pukinkonttiin päätyy tänä vuonna älylelu. Internetiin liitettynä älylelu voi olla tietoturvariski.

tietoturva
Ylen aamu-tv: Joulun älylelujen tietoturva
Ylen aamu-tv: Joulun älylelujen tietoturva

Älylelu on esimerkiksi robotti, nukke tai pehmoeläin, jonka sisällä on tietokone. Lelun tietokone voidaan yleensä liittää internetiin, jolloin siihen liittyy tietoturvariski. Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI on varoittanut kuluttajia älylelujen tietoturvariskeistä.

Johtava asiantuntija Jussi Eronen Kyberturvallisuuskeskuksesta sanoo, että älyleluissa on samanlaisia riskejä kuin tietokoneissa yleensäkin.

– Niissä voi olla esimerkiksi ohjelmointivirheitä, jotka tekevät niistä haavoittuvia hyväksikäytölle. Tai niihin liittyvissä palveluissa voi olla yksityisyydensuojaa koskevia riskejä.

Erosen mukaan älyleluille ei ole toistaiseksi asetettu tietosuojavaatimuksia kuten esimerkiksi älypuhelimille on.

Nuken ja lapsen juttelu voidaan tallentaa Amerikassa

Kansainväliset kuluttajajärjestöt ovat kiinnittäneet huomiota esimerkiksi EU:ssa myynnissä olevaan Cayla-nukkeen. Lapsi voi puhua nuken kanssa, ja keskustelut siirtyvät Atlantin yli Yhdysvaltoihin. Caylan valmistaja voi vapaasti jakaa keskusteluja ulkopuolisille. Lisäksi esimerkiksi hakkeri voi ottaa nuken puheen haltuunsa kännykän avulla ja puhua lapselle nuken kautta. Jussi Erosen mukaan Suomessa ei ole tehty ilmoituksia tämänkaltaisista hakkerointitapauksista.

– Uhka on tietenkin olemassa. Jos sinulla on laite, jossa on kamera tai mikrofoni ja joka on liitetty internetiin, on täysin mahdollista, että kuva tai puhe päätyy nettiin.

Ei kovin kiehtova hakkeroinnin kohde

Miten älylelua voisi käyttää väärin?

– Tyypillisesti tietomurrot liittyvät ihmisten henkilötietoihin tai rahaliikennetietoihin. Jos lelun on rekisteröinyt johonkin palveluun, sitä kautta henkilötiedot ovat hakkerin saatavilla. Muussa tapauksessa riskiä voi hahmottaa sitä kautta, että mitä hyötyä lelun hakkeroimisesta voisi olla. Uskoisin, että verkosta löytyy kiehtovampia hakkerointikohteita kuin älylelut, Eronen sanoo.

Eronen suosittelee, että jos lelu tuntuu epäilyttävältä, kannattaa harkita, liittääkö sitä verkkoon lainkaan.

– Tai lelun voi kytkeä verkkoon vain tietyissä tilanteissa. Osa lelun toiminnoista voi jäädä silloin saamatta, mutta ainakin sillä tavalla voi olla varma tietoturvasta.