Tšetšenian kovaotteinen johtaja Ramzan Kadyrov sanoo olevansa valmis eroamaan

Ramzan Kadyrov on johtanut Venäjän pohjoiskaukasialaista tasavaltaa vuodesta 2007. Kadyrovia on syytetty lukuisista ihmisoikeusloukkauksista.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov joulukuussa 2016. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Venäjän pohjoiskaukasialaisen Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov kertoo haaveilevansa johtotehtävien jättämisestä.

– Voi sanoa, että se on haaveeni. On vaikeaa olla aluejohtaja ja kantaa vastuu kansasta, tasavallasta, Jumalan, valtionjohdon ja kansan edessä, Kadyrov sanoi Venäjän valtiollisen television haastattelussa.

– Kyse ei ole siitä, että olisin väsynyt tai en haluaisi palvella. Mutta olen sitä mieltä, että on tullut aika. Aikanaan tarvittiin sellaisia kuin minä – taistelemaan, tuomaan järjestys. Nyt meillä on järjestys, kunnioitus, yhteisymmärrys yhteiskunnassa, Venäjällä. Ennen kaikkea meidät tunnustetaan Venäjän kansalaisina. Mielestäni on tullut aika tehdä muutoksia Tšetšenian tasavallassa.

Kadyrov sanoi, että päätös hänen seuraajastaan on ennen kaikkea valtionjohdon asia.

– Jos minulta kysytään, on joitakin henkilöitä, jotka voisivat sataprosenttisesti täyttää nämä velvollisuudet korkeimmalla tasolla, Kadyrov sanoi.

Kremlissä ei ainakaan vielä maanantaina innostuttu tukemaan Kadyrovin eroaikeista:

– Ramzan jatkaa tasavallan johtajana, sanoi presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kadyrov on pelätty ja kritisoitu johtaja

Kadyrov nousi Tšetšenian johtajaksi vuonna 2007, mutta käytännössä hän oli ollut alueen johtohahmo jo siitä alkaen, kun hänen isänsä Ahmat Kadyrov kuoli pommiattentaatissa Groznyin stadionilla toukokuussa 2004.

Vuoden 1994–96 sodassa Kadyrovit olivat taistelleet Venäjän joukkoja vastaan, mutta toisessa sodassa 1999–2009 he asettuivat keskusvallan puolelle.

Ramzan Kadyrov kukisti kovaotteisesti sekä kapinalliset että kilpailevat ryhmittymät. Ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Kadyrovin hallintoa laittomista pidätyksistä, kidutuksista ja murhista.

Homojen asema Tšetšeniassa on herättänyt kansainvälistä huolta etenkin sen jälkeen, kun venäläislehti Novaja Gazeta raportoi alueen turvallisuusviranomaisten vainoavan homoseksuaaleja. Kadyrov ilmoitti yksikantaan, ettei Tšetšeniassa ole homoja.

Kadyrov on jälleenrakentanut keskusvallan vuolaalla rahoituksella kahden sodan repimää Tšetšeniaa. Tšetšenia on yksi eniten tuetuista alueista Venäjällä.

Lisää aiheesta: