1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulivuorenpurkaukset

Suomalaisnainen jumissa Balilla – "Hengityssuojaimet ostettu tulivuorenpurkauksen varalta"

Lentokenttä on suljettu Balilla vuorokaudeksi tuhkapilven takia. Balilla lomalla oleva suomalaisnainen kertoo hankkineensa hengityssuojaimet.

tulivuorenpurkaukset
Agung tulivuori purkautuu.
Made Nagi / AOP

Suomalaisnainen Heli Mälkiä lomailee parhaillaan ystävänsä kanssa Balilla, Kuta beachilla. Lomapaikka sijaitseee 73 kilometriä tulivuori Agungista.

– Tuhkapilveä ei vielä näy tänne, mutta hengityssuojaimet on jo hankittu, kertoo lappeenrantalainen Heli Mälkiä.

Mälkiän pitäisi lähteä tiistaina Balilta Suomeen, mutta nyt ei ole tietoa miten se onnistuu.

– Viranomaiset tekivät aamulla kello 7.15 paikallista aikaa päätöksen, että Denpasarin lentokenttä sulkeutuu vuorokaudeksi, sanoo Heli Mälkiä.

Lentokentän sulkemisen syy on se, että tuhkapilvi on tullut lähemmäksi turistialuetta ja lentokenttää.

Kuta Selatan, lentokenttä ja tulivuori merkitty kartalle.
Heli Mälkiä on Kuta Selatanin lähellä, Kuta beachilla. Matkaa sieltä Agung-tulivuorelle on 73 kilometriä.Yle Lappeenranta

Tulivuori purkautuu isommin – hengityssuojaimet ostettu

Päivä Balilla on ollut varsin sumuinen ja sateinen

– Aamulla mietimme, että olisiko rannalla ollut sumu tuhkaa, mutta ei se taida olla. Tuhkapilvihän on noussut varsin korkealle. Se on noussut melkein 4000 metrin korkeuteen, kertoo Heli Mälkiä.

Varsinaista vaaraa alueella ei ole, mutta silti toisella puolella saarta olevat turistit ovat varautuneet tulevaan. Viranomaiset ovat kertoneet Balilla, että tulivuoren suurempi purkaus on väistämätön.

– Ollaan varmistettu hotellilta, että saadaan yöpyä siellä, jos meidän lennot eivät lähdekään huomenna. Ja ollaan ostettu hengityssuojaimet kaiken varalta.

– Jos näin on, että tulivuori purkautuu isommin, niin täältä ei tulla vielä vähään aikaan pois, kertoo Heli Mälkiä.

Tyhjentynyt kauppakuja Kutan alueella Balilla.
Kutan alueen kauppakujat ovat hiljaisia. Jotkut kauppiaat eivät ole tehneet vielä yhtään myyntiä iltayhdeksään mennessä.Heli Mälkiä

Kulut omasta pussista

Edellinen purkaus tapahtui 50 vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun), jolloin menehtyi kaikkiaan 1000 ihmistä, kertoo Ilta-sanomat.

Heli Mälkiä kertoo, että vakuutusyhtiöt eivät korvaa yleensä luonnonkatastrofeja vaan kulut menevät omasta pussista. Heidän pitäisi lentää lentoyhtiö Qatar Airwaysillä tiistaina kotiin päin.

– Qatar Airways toimii niin, että he selvittävät nyt matkustajille parasta reittiä poispääsyyn saarelta. Tämä tarkoittaisi meille sitä, että meidän pitäisi mennä Jakartaan ja lentää sieltä Suomeen, toteaa Heli Mälkiä.

Jakarta sijaitsee toisella saarella, jossa Heli Mälkiä lomailee. Jakartaan matkaa Balin Kuta beachilta on vajaa 1200 kilometriä.

Lue seuraavaksi