Harvinainen dokumentti sodanaikaisista radiotiedustelijoista antaa erikoissotilaille kasvot – katso tästä

Vaiteliaat miehet -dokumentin voi katsoa kahden kuukauden ajan Yle Areenassa. Ohjelma käynnistyy tämän jutun pääkuvasta.

sotahistoria
Kontulan radiokeskus

Viisi vuotta sitten sotaveteraani Paavo Kotilainen sai kutsun Linnan juhliin – ensimmäistä kertaa elämässään.

Hän kuitenkin kieltäytyi kohteliaasti kunniasta, sillä hän ei kokenut olevansa yhtä lailla ansioitunut kuin varsinaiset rintamamiehet.

Kotilainen nimittäin palveli sodan aikana radiotiedustelijana, ei taistelujoukoissa.

– En ole ollut koskaan tulitaistelussa, niin ajattelin, että en perhana lähde sinne näyttämään naamaani, koska en ole sillä tavalla ansioitunut. Olen ansioitunut radiotiedustelun kehittämisessä, mutta en taistelutoiminnassa, Kotilainen kertoo tuoreessa dokumentissa, joka on julkaistu Yle Areenassa.

Paavo Kotilainen
Paavo KotilainenKirsti Kotilainen

Vaiteliaat miehet -dokumentti on harvinainen kuvaus radiotiedusteluun erikoistuneista sotilaista, jotka eivät ole liiemmin julkisuudessa kasvoillaan esiintyneet. Omakohtaisista kokemuksista ei ole enää kertomassa kuin kourallinen veteraaneja.

Dokumentissa sodanaikaiset radiotiedustelijat Kaarlo Salmela, 94, ja Paavo Kotilainen, 97, kertovat, miten vihollisen viestiliikennettä käytännössä seurattiin.

– Se on normaalia sotilastoimintaa, jossa sotilaat tiedustelevat tietysti vastapuolen toimia. Ei se ole mitään rikollista tai vakoilua, Kotilainen tähdentää heti ohjelman alkusanoissa.

Hyvältä radiosähköttäjältä vaadittiin esimerkiksi rytmitajua, jotta morseaakkoset pystyttiin kirjaamaan ylös. Salmelan etuna oli hanurinsoittotausta, jonka perusteella hänet valittiin asepalveluksessa vuonna 1942 radiosähköttäjäkurssille. Kotilainen oli puolestaan radioamatööri.

Kaarlo Salmela
Kaarlo SalmelaTomi Oravainen

Arkistoissa vain rajallisesti lähdemateriaalia

Vaiteliaat miehet on sotahistoriaa harrastavan toimittajan Ahti Koskisen käsialaa. Hän kiinnostui aihepiiristä selvitettyään tiedusteluosastossa palvelleen isänsä sotapolkua.

– Sota-arkistossa kaivelin, mitä miehet tekivät, mutta ei siitä löytynyt kauheasti tietoja. Osa tiedoista oli hävitetty ja osa on siirtynyt eteenpäin vain suullisena, Koskinen kertoo.

– Konkreettisen sykäyksen sain sitten yhdeltä kaveriltani, jonka naapurina mökkeilevä mies oli kertonut olleensa radiotiedustelija.

Tuo mies on Kaarlo Salmela, johon Koskinen otti yhteyttä haastattelua varten ymmärrettyään, että nyt olisi viimeisiä hetkiä jututtaa radiotiedustelua tehneitä sotaveteraaneja.

– Sen verran kuitenkin myöhästyimme, että Salmela oli vähän ennen haastattelua saanut lievän aivoinfarktin, mikä vaikutti hänen puheeseensa. Siinä määrin tuli kuitenkin kiinnostavia tietoja, että tiesimme saavamme toisella haastateltavalla dokumentille enemmän pohjaa.

Toinen haastateltava, Paavo Kotilainen, löytyi Elektronisen sodankäynnin killan myötävaikutuksella.

Vihollisen käskyjen purku saattoi pelastaa tuhansia suomalaisia

Radiokuunteluun erikoistuneet sotilaat eivät paljoa tehtävistään hiiskuneet sotavuosina tai niiden jälkeenkään, jolloin moni heistä joutui kuulustelluiksi. Erityisellä Stella Polaris -operaatiolla (siirryt toiseen palveluun) varauduttiin jopa siihen, että tiedustelutoiminta jouduttaisiin aloittamaan uudelleen, jos Neuvostoliitto olisi miehittänyt Suomen.

Radiotiedustelijoiden vaiteliaisuus johti osaltaan siihen, että heidän osakseen saama arvostus sodanaikaisesta toiminnastaan on ollut erilainen kuin monella muulla sotaveteraanilla.

Suomalaisten radiotiedustelulla, käytännössä siis Neuvostoliiton joukkojen sähkötysliikenteen seurannalla, saatiin joka tapauksessa merkittäviä tuloksia aikaan. Radiotiedustelun kehittäjä ja sodanaikainen johtaja, eversti Reino Hallamaa (siirryt toiseen palveluun) on arvioinut, että tiedustelulla saatettiin pelastaa jopa tuhansien suomalaisten henki, kun vihollisen käskyt saatiin tietoon etukäteen.

Lisää aiheesta:

Suomen radiotiedustelu oli sota-aikana maailman huipputasoa: "Saksalaiset ihmeissään" (Yle Uutiset 3.5.2014)

Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen? (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat 19.11.2017)

Sanomansieppaajia ja koodinmurtajia – Helsingin kirjamessut 2016 (Yle Areena 29.10.2016)

Erehdysekspertti: Talvisodan ihmeelle selitys (Yle Areena 13.10.2016)