Hyppää sisältöön

Slushissa on sijoittaja joka toiselle startupille – tamperelaisyritys löysi miljoonasijoittajan, vaikkei ollut rahaa hakemassa

Kasvuyhtiötapahtumassa on yksi sijoittaja kahta kasvuyhtiötä kohden. Tamperelaisyhtiö HappyOrNot ei lähtenyt rahoitusta hakemaan, mutta sai kuitenkin 14 miljoonaa.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Tänä vuonna kymmenettä kertaa järjestettävä Slush on paisunut valtaviin mittoihin. Helsingin Messukeskukseen odotetaan torstain ja perjantain aikana jopa 20 000 vierasta.

Suomalaisessa mediassa tästä opiskelijavoimin syntyvästä spektaakkelista kirjoitetaan niin paljon, että moni todennäköisesti kuvittelee Slushin olevan vähintään Euroopan suurin tapahtuma alallaan. Näin ei kuitenkaan ole. Pariisissa ja Lissabonissa järjestetään konferensseja, joihin osallistuu jopa 60 000 vierasta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Mikä siis tekee Slushista poikkeuksellisen? Toimitusjohtaja Marianne Vikkulan mukaan osallistujamäärän kehitys ei ole tapahtuman onnistumisen olennaisin mittari. Kävijämäärää tärkeämpiä ovat rahoittajien ja rahoitusta etsivien kasvuyrittäjien väliset kohtaamiset.

Slushin aikaan mahdollisuus tällaisen tapaamisen järjestymiseen on olennaisesti parempi kuin muulloin.

Paikalle saapuu järjestäjien mukaan noin 2 500 kasvuyritystä ja yli 1 300 sijoittajaa. Tuo suhdeluku on hämmästyttävä – tapahtumassa on sijoittajia enemmän kuin joka toiselle kasvuyritykselle.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Määrää voidaan suhteuttaa myös Suomen omaan sijoittajakatraaseen. Suomessa toimii nyt noin kolmekymmentä varhaisen vaiheen kasvuyhtiöihin sijoittavaa rahastoa. Tämän viikon lopulla Suomessa on edustettuna yli 300 rahastoa. Niiden lisäksi maahan saapuu pari sataa myöhemmän vaiheen rahoitusyhtiötä sekä satoja yksityissijoittajia.

Moni muistaa, miten Suomen kasvuyrityskenttää vielä muutama vuosi sitten vaivasi krooninen rahoituspula. Rahaa ei ole vieläkään tarjolla kaikille, mutta loppuviikosta hyville ideoille riittää kuuntelijoita.

Sijoittaja löytyi hakematta

Tamperelainen kasvuyhtiö HappyOrNot on yksi niistä yhtiöistä, jotka ovat löytäneet rahoittajan Slushista. Toimitusjohtaja Heikki Väänäsen mukaan yhtiö oli kannattava ja pärjäsi tulorahoituksella. Niin oli tarkoitus myös jatkaa.

– Toisaalta meillä oli kuitenkin yritystä perustettaessa haavekuvana luoda HappyOrNotista globaalisti tunnettu brändi ja olimme valmiit käymään monenlaisia keskusteluja.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Ratkaiseva keskustelu käytiin aamuvarhaisella Helsingin Pasilassa sijaitsevan hotellin ravintolassa. Siellä Väänänen tapasi norjalaisen Northzone-sijoitusyhtiön toimitusjohtajan Bjørn Strayn.

– Istuimme sohvilla puolitoista tuntia ja kävimme läpi sekä Northzonea että meitä. Ja siitä keskustelu lähti.

Useimmat rahoitusta hakevat yrittäjät treenaavat lyhyitä hissipuheita sijoittajien hurmaamiseksi. HappyOrNot ei ollut hakemassa rahoitusta ja siksi keskustelusta tuli pitkä ja vapaamuotoinen.

– Se on vähän kuin baarireissut nuorempana. Jos on varta vasten hakemassa seuraa, siitä ei tule mitään. Mutta jos ei ole, niin siitä voi tullakin jotakin.

Noin 70-henkinen HappyOrNot keräsi kasvua varten noin 14 miljoonan euron rahoituksen. Niitä yhtiö aikoo käyttää myyntiin, markkinointiin, tuotekehitykseen sekä uusien työntekijöiden palkkaukseen. Jo tähän mennessä yhtiö on vienyt asiakastyytyväisyyttä mittaavia laitetteitaan ja palvelujaan noin 170 maahan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Slush oli HappyOrNotille tärkeä tapahtuma, ja sellainen se on Väänäsen mukaan muillekin suomalaisille kasvuyhtiöille.

– Tapahtuma tuo yhteen niin valtavan määrän osaavia sijoittajia maailmalta. Tämä on auttanut ja tulee auttamaan montaa yritystä.

Kyse ei myöskään ole yksinomaan suomalaisista kasvuyhtiöistä. Esimerkiksi keinolihaa kehittävä Memphis Meats -yhtiö löysi Slushista sijoittajan ja keräsi 17 miljoonaa dollaria. Huomiota herättävää on, että niin sijoittaja kuin sijoituskohdekin (siirryt toiseen palveluun) tulivat Helsinkiin Yhdysvaltain Piilaaksosta.

Korjaus 21.20: korjattu nimi Heikki Väänänen, aiemmin Jaakko Väänänen

.
.