Toimittajalta: Pietarilaiselta homoklubilta on pitkä matka Tšetšenian kidutuskammioon

Valtion valjastama homofobia ruokkii väkivaltaa, mutta seksuaalivähemmistöjen näkemykset omista oikeuksistaan poikkeavat suunnattomasti Venäjällä, kirjoittaa Ylen Moskovan-toimittaja Erkka Mikkonen.

seksuaalivähemmistöt
Tsentralnaja stantsija-homoklubi, Pietari
Pietarilainen homoklubi Tsentralnaja stantsija syksyllä 2017.Jussi Mankkinen / Yle

Uutiset Tšetšenian homovainoista ja muutaman vuoden takainen homopropagandalaki hallitsevat suomalaisten kuvaa Venäjän seksuaalivähemmistöistä. Jokaisen venäläisen homon, lesbon tai muun heteronormista poikkeavan oletetaan automaattisesti kärsivän.

Todellisuudessa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat venäläiset kokevat asemansa hyvin eri tavoin. Toiselle arki tarjoaa mahdollisuuksia itsensä toteuttamiseen, toiselle elämä tuntuu mahdottomalta.

Moni ei pidä tilannettaan epätoivoisena. Suurin osa tuntuu alistuvan hiljaa oikeuksiensa polkemisen ja tyytyy vain miettimään entistä tarkemmin, kenelle voi kertoa kaiken itsestään.

Toiset seksuaalivähemmistöjen edustajat jopa puolustavat lakia, joka kieltää ”ei-perinteisten seksuaalisuhteiden propagoinnin” alaikäisille. He ovat nielleet median rummuttaman viestin, jonka mukaan ihmisoikeuksien perääminen on pelkkää länsimaitten hapatusta.

Valtion hallitsemilla tv-kanavilla länsimaiden huolta Venäjän seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kohtelusta pidetään informaatio-operaationa, jolla pyritään horjuttamaan maan nykyhallintoa. Seksuaalinen monimuotoisuus taas esitetään venäläisten arvojen vastaisena tuontitavarana, joka todistaa länsimaitten rappiota.

Venäjän valtio on nostanut perinteiset, uskonnolliset arvot retoriikkansa kärkeen. Liberaalin keskiluokan hylättyä tukensa vallanpitäjille on Kreml pyrkinyt varmistamaan asemansa liittoutumalla yhä tiiviimmin vanhoillisen kirkon kanssa. Homofobia on valjastettu kansallisen yhtenäisyyden rakennuspalikaksi.

Homovastaisen ilmapiirin vahvistuminen ruokkii väkivaltaa seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Neljä vuotta sitten voimaan tulleen homopropagandanlain jälkeen homoihin kohdistuneiden viharikosten määrä on kasvanut tuntuvasti. Osa kirjatuista vihaväkivaltatapauksista on johtanut uhrin kuolemaan

Eniten kärsivät seksuaalisuudestaan epävarmat nuoret, jotka eivät uskalla tai voi hakea apua ongelmiinsa. Asiantuntijat ovat varoitelleet tilanteen johtavan teini-ikäisten itsemurhatilastojen synkkenemiseen entisestään etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella.

Oma lukunsa on Venäjän Pohjois-Kaukasia. Tšetšenian tasavallasta on kantautunut tietoja, joiden mukaan paikalliset viranomaiset ovat järjestelmällisesti ottaneet kiinni ja kiduttaneet homoiksi epäiltyjä miehiä. Myös omat sukulaiset saattavat vainota. Ääritapauksessa suvun miehet murhaavat homoseksuaalisuudellaan perheensä häpäisseen jäsenen, jotta suvun kunnia voitaisiin palauttaa.

Moskovan ja Pietarin trendikkäillä homoklubeilla bileet kuitenkin jatkuvat aamuun asti kuten missä tahansa kansainvälisessä miljoonakaupungissa. Peilipallojen loisteessa ei sääliä osoiteta – saati sitten kaivata.

Lue myös:

Homokulttuuri on Venäjällä undergroundia, mutta Pietarin klubimaailmassa näkyvää: "Ei minua hävetä sanoa, että olen lesbo"