Yhdysvalloissa tärkeä demokraattipoliitikko astui sivuun ahdisteluepäilyjen tutkinnan ajaksi

Edustajainhuoneen pitkäaikaisin edustaja ja lakivaliokunnan demokraattijäsenten johtaja John Conyers kiistää syyllistyneensä seksuaaliseen ahdisteluun ja vetäytyy lakivaliokunnan ryhmäjohtajan tehtävistään tutkinnan ajaksi.

seksuaalinen häirintä
John Conyers
Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneen pitkäaikaisin edustaja, John Conyers, kymmenen vuotta vanhassa valokuvassa.Stefan Zaklin/Epa

88-vuotias Conyers on edustanut Michiganin 13. vaalipiiriä kongressin edustajainhuoneessa yhtäjaksoisesti vuodesta 1964 lähtien. Hänet tunnetaan kansalaisoikeuksien puolustana.

Hän ei eroa edustajainhuoneesta ja aikoo jatkossakin taistella ahdisteluepäilyjä vastaan.

– Minä odotan hyvin innokkaasti oman ja perheeni maineen puhdistamista, sanoi Conyers sunnuntaina lausunnossaan, jossa hän lupasi tehdä yhteistyötä edustajainhuoneen eettisen komitean kanssa.

– En voi hyvällä omallatunnolla antaa näiden syytösten vahingoittaa demokraattikollegoitani tai ystäviäni lakivaliokunnassa ja edustajainhuoneessa, molemmissa leireissä, sanoi Conyers.

Uutissivusto Buzzfeed paljasti viikko sitten (siirryt toiseen palveluun), että Conyers maksoi vuonna 2015 hiljaiseksi naisen, joka valitti saaneensa potkut hänen avustajakunnastaan, koska ei suostunut kongressiedustajan seksuaaliseen lähentelyyn. Naiselle maksettiin vaitiolosta yli 27 000 dollaria (22 635 euroa).

Buzzfeed julkaisi myös entisten Conyersin avustajien valaehtoisia todistuksia, joiden mukaan he olivat nähneet Conyersin koskettelevan naistyöntekijöitä sopimattomasti – hieroen heidän sääriään ja selkäänsä – tai pyytävän seksuaalisia palveluita.

Keskiviikkona Buzzfeed kertoi myös toisen (siirryt toiseen palveluun) Conyersin naisavustajan nostaneen helmikuussa syytteen päivittäin kokemastaan ahdistelusta. Hän kuitenkin luopui syytteestä, kun tuomioistuin ei suostunut julistamaan oikeudenkäyntiä salaiseksi.

Conyersin mukaan kohu on noussut jyrkän linjan oikeistolaisen, ns. alt-rightin bloggarin maksamien tutkimusten tuloksena. Buzzfeed myöntää saaneensa tiedot alt-rightia edustavalta kommentaattorilta, Mike Cernovichiltä.

Myös demokraattien senaattoria Al Frankeniä sekä republikaanien senaattoriehdokasta Roy Moorea kohtaan on esitetty syytöksiä seksuaalisesta ahdistelusta. Edustajainhuone äänestää tällä viikolla siitä, pitäisikö kaikki edustajat sekä heidän avustajansa panna pakolliselle syrjinnän ja ahdistelun vastaiselle kurssille. Senaatti on jo vastaavan päätöksen tehnyt.

Korjaus 27.11. klo 13.58: Roy Mooren asema korjattu senaattorista senaattoriehdokkaaksi.

Lähteet: AP, AFP