Nuoren pojan taistelu mopoilijoiden puolesta paransi kuntalaisten tulehtuneet välit – presidentti kiitti kutsulla Linnaan: "Äiti ja isä olivat erittäin yllättyneitä"

Ilkivalta loppui Pyhtäällä, kun nuorille perustettiin oma mopotalli. Julius Renlund on ollut Pyhtään nuorten äänitorvi.

nuoret
Mopoilija
Julius Renlund on ollut vienyt Pyhtään mopotallin toimintaa eteenpäin. Helmi Nurmikumpu

Mopoilla rälläämistä ja ilkivaltaa. Sotkemista ja älyttömyyksiä, kuten että mennään kirjaston sisälle ja lasketaan roskakoreilla mäkeä. Kaikesta tästä sateli vielä viime vuonna valituksia Pyhtään Huutjärveltä. Asukkaat kertoivat kunnan päättäjille ja poliisille, että nuorten rallitus häiritsi nukkumista. Monet kokivat, etteivät uskalla ajaa tai edes kävellä kylällä. Mopoilijoiden huono maine harmitti myös Julius Renlundia, joka oli juuri saanut mopokortin. Hänen mielestään nuoria syytettiin osin aiheetta.

– Kaikki, mitä kylällä rikottiin tai sotkettiin pistettiin mopoilijoiden piikkiin. Mopoilijat olivat ihan pohjasakkaa muiden kuntalaisten mielestä. En väitä, etteivätkö mopoilijatkin olisi joskus jotain tehneet, mutta ainahan porukasta löytyy joku, joka tekee välillä jotain tyhmää, Renlund sanoo.

Kun kunnan nuoriso- ja liikuntatoimesta kysyttiin, mitä mopoilijat haluavat ja tarvitsevat, Renlund oli yksi äänekkäimmistä vastaajista. Hän ja muu kaveriporukka halusivat oman mopotallin keskelle kaikkea niin, että se on helposti saatavilla eikä matkaan kuluisi paljon bensaa. Nuoren Kirkon Moottoripaja-hankkeeseen kuuluva Hutikan mopotalli avattiin tammikuussa, ja Renlund on ollut tallilla touhuamassa melkein joka päivä.

– Olen ollut aika paljon mukana siinä, että mopotalli ylipäänsä saatiin ja vienyt hommaa eteenpäin siellä. Haluan puolustaa mopoilijoita, heidänkin pitää tulla kuulluiksi. He ovat ihan fiksuja nuoria, mutta kaikki ihmiset eivät tajua sitä, nyt 18-vuotias Renlund kertoo.

Valitus loppui

Kunta päätti ostaa mopotallipalvelun Huutjärvellä toimivalta Kasvajat ry:ltä, joka auttaa tuen tarpeessa olevia löytämään elämäänsä tasapainon ja kehittämään yhteistyötaitoja muiden ihmisten kanssa. Nyt, vajaa vuosi myöhemmin, ongelmat muiden kyläläisten kanssa ovat mennyttä.

– Mopotallin myötä suhtautuminen on muuttunut päinvastaiseksi. Siitä on tullut palautetta esimerkiksi pyhtääläisten Facebook-ryhmässä. Poliisikin suhtautuu iloisesti, Renlund kertoo.

Nuoria mopotallin edessä.
Minna Heikura / Yle

Pyhtään kunnalta ja Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta kerrottiin jo keväällä, että ilkivalta ja valitukset asukkailta ovat loppuneet. Tilanne on edelleen sama.

– Tietooni ei ole tullut yhtäkään valitusta. Meidän nuorissamme on tapahtunut vallan huimaa kasvua, sanoo kunnan nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen.

Poliisille tuli aiemmin paljon valituksia mopopojista, jotka pärräilevät erityisesti Huutjärven rannan ja koulun ympäristössä. Poliisin mukaan kyseessä on ollut aika iso ongelma. Tilastot näyttävät, että tilanne on tänä vuonna rauhoittunut ja yhä hallinnassa.

Postia presidentiltä

Yle teki keväällä mopoilijoiden suunnanmuutoksesta jutun, joka nousi valtavan luetuksi ja kirvoitti paljon palautetta. Samanlaista toimintaa toivottiin muihinkin kuntiin. Pyhtään esimerkki huomioitiin myös presidentinkansliassa.

Kun Julius Renlundin äiti haki noin kuukausi sitten postin, koko perhe yllättyi. Postin joukossa oli valkoinen kirjekuori, joka oli osoitettu Juliukselle. Sen sisältä paljastui kutsu Linnan juhliin.

– Oli sellainen fiilis, että mitä hittoa. Äiti heitti siinä vitsillä, että joudun varmaan linnaan, siis vankilaan. Äiti ja isä olivat erittäin yllättyneitä. Pakko se sitten oli uskoa.

Julius Renlund
Julius Renlund menee Linnan juhliin yksin.Julius Renlundin Facebook

Me-säätiö pyysi syksyllä jokaisesta maakunnasta ehdotuksia nuorista, jotka ovat omalla toiminnallaan luoneet esimerkkiä muille nuorille. Pyhtään nuorisotoimi ja Nuoren Kirkon Moottoripaja-hanke ehdottivat Renlundia, koska tämä on osannut muotoilla mopotallin toiminnan juuri pyhtääläisille nuorille sopivaksi.

Autojakin rassataan

Nuoret saivat rakentaa tallin itse. He siivosivat paikat ja kantoivat ylimääräisen tavaran pois. Siivousvälineitä, työkaluja ja maaleja nuoret saavat esimerkiksi lahjoituksina tai keräämillään pullorahoilla. Osa tuo tavaraa myös kotoaan ja nuoret ovat hakeneet myös avustuksia. Seinät oli tarkoitus maalata keväällä, mutta siihen ei ole ollut toistaiseksi aikaa.

– Siellä on moporemontti käynnissä melkein joka päivä, Julius Renlund kertoo.

Vuoden mittaan useampi mopoilija on saanut ajokortin, joten tallilla on näkynyt myös autoja. Yksi autoilijoista on Renlund, joka sai kortin viime kesänä.

– Autoja rassataan sen mukaan mitä mopoilta jää aikaa. Mopot tulevat aina ensin. Jos mopoja ei ole laitettavana, jotain pientä voi tehdä autoillekin.

Poika ottaa bensaa mopon tankista.
Minna Heikura / Yle

Renlund arvioi, että mopotallin suosio on kasvussa. Siellä pyörii päivittäin noin kymmenen nuorta.

– Kaveritkaan eivät ole meinanneet uskoa, että olen menossa Linnan juhliin. He ovat vasta nyt alkaneet uskoa, että se on totta.

Juhliin Renlund menee yksin, ja kaikki on jo valmiina. Vuokrapuku on hankittu pukupalvelusta Helsingistä. Nyt odotellaan vielä reilu viikko.

– Vähän jännittää, mutta ei kovin paljon. En ole treenannut kättelytekniikoita.